Εκδηλώσεις στην Κοζάνη για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

By on 01/05/2011

 

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΜε απεργιακή συγκέντρωση και συλλαλητήριο, θα γιορτάσουν οι εργαζόμενοι της Κοζάνης και τα εργατικά σωματεία την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στο Σικάγο το 1886, παλεύοντας για τα εργασιακά δικαιώματα τα οποία σήμερα καταλύονται.

 

Έτσι στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης προγραμματίζεται μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση για τις 10.30 π.μ. το πρωί της Κυριακής 1 Μαΐου, από  το Νομαρχιακό Τμήμα Κοζάνης της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης.

 

Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί την ίδια ώρα τη δική του ξεχωριστή  συγκέντρωση σε διαφορετικό σημείο της πλατείας, καλώντας όλους τους εργαζόμενος, τους άνεργους και τους συνταξιούχους να λάβουν μέρος.

 

Οι φετινές συγκεντρώσεις αναμένεται να έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία, αφού η κατάσταση  στο εσωτερικό της χώρας και μεταξύ των εργαζομένων είναι το λιγότερο τραγική.

 

Τα εργατικά συνδικάτα των ΗΠΑ αποφάσισαν την έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων την 1η Μαΐου 1886 για το οκτάωρο, ωθούμενα από τις επιτυχημένες διεκδικήσεις των καναδών συντρόφων τους. Στην απεργία πήραν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ.

 

Την Πρωτομαγιά του 1886 έγινε στο Σικάγο η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή 90.000 ανθρώπων. Το πρώτο αίμα χύθηκε δύο ημέρες αργότερα έξω από το εργοστάσιο ΜακΚόρμικ στο Σικάγο. Απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τον απεργιακό κλοιό και ακολούθησε συμπλοκή.

 

Η Αστυνομία και οι μπράβοι της επιχείρησης επενέβησαν δυναμικά. Σκότωσαν τέσσερις απεργούς και τραυμάτισε πολλούς, προκαλώντας οργή στην εργατική τάξη της πόλης. Στη μνήμη αυτών των ανθρώπων εργαζόμενοι από όλο τον κόσμο γιορτάζουν έκτοτε την εργατική πρωτομαγιά, και την καθιέρωση του 8ωρου.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: