Εγνατία οδός: Με ρυθμούς χελώνας οι Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών

By on 11/03/2011

 

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣΜε ρυθμούς… χελώνας προωθείται η κατασκευή των Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στην Εγνατία οδό, καθώς οι πολυετείς καθυστερήσεις στη δημοπράτησή τους έχουν οδηγήσει στη λειτουργία ενός αυτοκινητοδρόμου δίχως επαρκείς θέσεις πάρκινγκ, δίχως πρατήρια για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων, δίχως χώρους εστίασης, ανάπαυσης και αναψυχής, σε ένα μήκος 640 χλμ.
Πηγή:agelioforos.gr

Φωτεινή εξαίρεση μέχρι σήμερα η περιοχή του Πλατάνου στην Ημαθία.
Οι επόμενοι ΣΕΑ που θα υλοποιηθούν είναι δύο. Οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν για το ΣΕΑ στο Ελευθεροχώρι Ηγουμενίτσας (με την Ιόνιος ΑΤΕ της ΑΕΓΕΚ) και για το ΣΕΑ στο Αρδάνιο Εβρου (με την ΑΕΓΕΚ). Στα σκαριά, σύμφωνα με την «Εγνατία Οδός ΑΕ», είναι ΣΕΑ στις περιοχές Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Κοζάνης. Ωστόσο, απομένει πολύς δρόμος ακόμη μέχρι να υλοποιηθούν οι συνολικά δέκα διπλοί σταθμοί που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργήσουν στον αυτοκινητόδρομο.

 

Σε ό,τι αφορά τα πάρκινγκ, οι ελλείψεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, ενώ κι από τα ελάχιστα που λειτουργούν τα περισσότερα είναι δίχως υποδομές.

 

Και παράλληλα προωθείται η διαδικασία για τη δημιουργία πέντε νέων σταθμών διοδίων (Τύρια Θεσπρωτίας, Μαλακάσι Ιωαννίνων, Κλειδί Ημαθίας, Προφήτης – Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, Ιασμος Ροδόπης), δεδομένου ότι σήμερα λειτουργούν μόνο τα διόδια του Πολυμύλου (Κοζάνη) και των Μαλγάρων (Θεσσαλονίκη).

 

Τα διόδια βάσει του σχεδιασμού θα λειτουργήσουν με συμβατικό τρόπο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εγκατάσταση των ηλεκτρονικών διοδίων, που θα αλλάξουν τα δεδομένα, αρχικά για τα φορτηγά (το 2012) και ακολούθως για το σύνολο των οχημάτων που κινούνται στον αυτοκινητόδρομο (ώς το 2014). Το αντίτιμο στα διόδια της Εγνατίας εκτιμάται ότι θα είναι κατά 25% χαμηλότερο εκείνων του άξονα ΠΑΘΕ.

 

Οι ΣΕΑ σε Ελευθεροχώρι και Αρδάνιο θα διαθέτουν πρατήριο υγρών καυσίμων, χώρους εστίασης και αναψυχής και θα είναι διπλοί (και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας). Αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού τουλάχιστον για ανεφοδιασμό και μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσουν και τα περισσότερα καταστήματα.

 

Θα ακολουθήσουν οι ΣΕΑ στο Σώστη Ροδόπης, στην Καρβάλη Καβάλας, στο Περιστέρι Γρεβενών και στον Πολύμυλο Κοζάνης, με τη δημοπράτησή τους να υπολογίζεται ώς το τέλος του έτους. Παράλληλα, η εταιρία έχει προγραμματίσει την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των υφιστάμενων πάρκινγκ (κάποια πρώτα βήματα έγιναν σε μερικούς σταθμούς) και την ολοκλήρωση των ημιτελών.

 

Προγραμματίστηκαν φυτεύσεις και τοποθέτηση χώρων υγιεινής, ενώ η εταιρία σχεδιάζει να δώσει κίνητρα στους παραχωρησιούχους των ΣΕΑ, ώστε να μπορούν να εγκαταστήσουν κάποιες εξυπηρετήσεις σε γειτονικά πάρκινγκ, προσφέροντας έτσι περισσότερα από ένα χώρο… ανάγκης. Στόχος είναι να δημιουργηθούν μικρές καντίνες, με αισθητική και ποιότητα, ώστε οι πολίτες να μπορούν πρόχειρα να πιουν έναν καφέ και να καθίσουν κάπου να φάνε.
Στόχος της εταιρίας είναι να λειτουργεί ένας ΣΕΑ ανά 50 – 60 χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για αναψυχή, ξεκούραση και ανεφοδιασμό των διερχόμενων οδηγών. Ο προϋπολογισμός του συνόλου των ΣΕΑ σε όλο το μήκος της Εγνατίας εκτιμάται σε περίπου 90 εκατ. ευρώ.

 

Στις υποχρεωτικές υπηρεσίες των ΣΕΑ περιλαμβάνονται πρατήρια, μίνι μάρκετ, κοινόχρηστες τουαλέτες, υπαίθριοι χώροι ανάπαυσης και αναψυχής, χώροι προβολής τοπικών προϊόντων και ATM. Στους παραχωρησιούχους δίνεται η δυνατότητα να παρέχουν πρόσθετες υπηρεσίες (βουλκανιζατέρ, πλυντήριο αυτοκινήτων, συνεργείο), ενώ τα κτίρια θα διαμορφωθούν ανάλογα με την περιοχή όπου βρίσκεται ο ΣΕΑ (στο Μέτσοβο προβλέπονται πέτρινα κτίρια).

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: