Δυναμική πορεία διαμαρτυρίας των μαθητών του 2ου γυμνασίου στο δημαρχείο Κοζάνης

By on 10/02/2011

ΣΧΟΛΕΙΟΜε συνθήματα «όχι στη συγχώνευση του σχολείου μας» και «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», οι μαθητές του 2ου γυμνασίου Κοζάνης πραγματοποίησαν  μαζική και δυναμική πορεία διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κοζάνης, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σενάρια που θέλουν την συγχώνευση των συστεγαζόμενων 2ου και 5ου γυμνασίου.

Πηγή: Πτολεμαίος

Στην πορεία συμμετείχαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Οι διαδηλωτές παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το δημαρχείο φωνάζοντας συνθήματα, ενώ συγχρόνως το 15μελές και εκπρόσωποι των καθηγητών και των γονέων, επισκέφτηκαν τον δήμαρχο στο γραφείο του, συζήτησαν μαζί του και του επέδωσαν ψήφισμα.

 

«Με τη συνένωση θα προκύψουν τμήματα των 35 μαθητών και το σχολεία κάθε άλλο παρά θα είναι λειτουργικό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του 15μελούς Βασίλης Κικλίδης. «Ένα γυμνάσιο των περίπου 700 μαθητών που θα δημιουργηθεί με ενδεχόμενη συνένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει», υπογράμμισε η γενική γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, Παρασκευή Τυφλοπούλου.

 

Ο διευθυντής του 2ου γυμνασίου Γιώργος Τσιτούρης, ενημέρωσε τον δήμαρχο για τις θέσεις του συλλόγου καθηγητών, ο οποίος υποστηρίζει ότι «μέχρι σήμερα τα δύο σχολεία λειτουργούν εύρυθμα, αντιθέτως η συγχώνευσή τους θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Η συγχώνευση θα οδηγήσει σε μία σχολική μονάδα δυσλειτουργική, με μεγάλο μαθητικό πληθυσμό 700 μαθητών και σύλλογο καθηγητών 80 ατόμων και θα δημιουργήσει ένα σχολείο «στρατώνα».

 

Οι καθηγητές θεωρούν ότι «το σχολείο με το σημερινό μέγεθος προσφέρει στους μαθητές περισσότερες δυνατότητες για ουσιαστική εκπαίδευση», ενώ επισημαίνουν ότι «είναι αδιανόητο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης να συγχωνεύονται σχολεία με μοναδικό κριτήριο την εξοικονόμηση πόρων, αδιαφορώντας για τα παιδαγωγικά προβλήματα και την επιδείνωση της ποιότητας σπουδών και εκπαίδευσης».

 

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, είπε στους εκπροσώπους του σχολείου ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από την διεύθυνση περιφερειακής εκπαίδευσης δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης των σχολείων 2ο και 5ο γυμνάσιο. Σε κάθε περίπτωση σημείωσε ότι η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι πρέπει αν διασφαλιστεί η ποιοτική εκπαίδευση στα σχολεία του δήμου. Επιφυλάχτηκε τέλος, ότι την προσεχή Τετάρτη το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης θα λάβει τις αποφάσεις του και θα υποβάλει τις προτάσεις του για τα σχολεία της ευθύνης του δήμου.

 

Να σημειωθεί ότι το 15μελές του 2ου γυμνασίου, κατέθεσε τις προτάσεις του, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις προτάσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, ήτοι:

 

-Με τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ένα σχολείο «μαμούθ», αφού θα έρθουν και μαθητές από σχολεία της γύρω περιοχής που θα καταργηθούν.

 

-Λόγω του συγκεκριμένου αριθμού αιθουσών θα δημιουργηθούν τμήματα άνω των 30 μαθητών, στα οποία οι συνθήκες διδασκαλίας θα είναι χείριστες.

 

-Το ενιαίο σχολείο θα είναι απρόσωπο, οι καθηγητές δεν θα γνωρίζουν τους μαθητές, δεν θα μπορεί αν επιβληθεί εύκολα η πειθαρχία, τα σχολικά προγράμματα, οι ώρες διδασκαλία και οι εκδρομές θα είναι δύσκολο να οργανωθούν και η σχολική βία θα γίνει ανεξέλεγκτη.

 

-Η ποιότητα της εκπαίδευσης θα υποβαθμιστεί σημαντικά, ο μαθητής δεν θα αισθάνεται το σχολείο του ως δεύτερο σπίτι του, αλλά ως μία αδιάφορη φυλακή, όπου τον γνωρίζουν μόνο τυπικά και δεν θα μπορεί αν αναδείξει τις ιδιαιτερότητές του.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: