Διεκδίκηση κατοχικού δανείου και γερμανικών επανορθώσεων

By on 13/01/2011
Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΟΣτο Ευρωπαϊκό δικαστήριο της Χάγης  όπου στις 14 Ιανουαρίου πρόκειται να διεξαχθεί η δίκη για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων στους κατοίκους του Διστόμου Φωκίδας είναι στραμμένο το βλέμμα κατοίκων του Μεσοβούνου και των Πύργων, οι οποίοι έχουν τις ίδιες αξιώσεις, μετά τις αγωγές που κατέθεσαν τον Σεπτέμβριο του 1995 εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και δυστυχώς δεν έφθασαν ακόμη στα δικαστήρια!

 

Στη δίκη θα συζητηθεί η έφεση που κατέθεσε η Γερμανία εναντίον αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων που  δικαίωσαν το αίτημα  των  κατοίκων  του Διστόμου  για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ  σύν τους τόκους από το 1995 και μέχρι σήμερα.

 

Πηγή:Πρωινός Λόγος

.

Το ζητούμενο είναι να παραστεί στη δίκη ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης μαζί με τους εκπροσώπους του νομικού συμβουλίου του κράτους, ώστε να ενισχύσουν τα επιχειρήματα για τη δίκαιη διεκδίκηση των κατοίκων του Διστόμου. Στο ενδεχόμενο θετικής έκβασης του δικαστηρίου θα ανοίξει ο δρόμος για την αποπληρωμή της «ιεράς οφειλής» της Γερμανίας απέναντι  στη χώρα μας, που την περίοδο ΄41- 44 πλήρωσε βαρύ το τίμημα για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

 

Σύμφωνα με μελέτες τόσο του εθνικού δικτύου μαρτυρικών δήμων και κοινοτήτων όσο και του Εθνικού συμβουλίου για την καταβολή του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων το συνολικό ύψος του χρέους  υπερβαίνει κατά τρείς φορές το ποσό του δανείου που συνήψε η χώρα μας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

 

Οι ομαδικές  αγωγές που οι κάτοικοι του Μεσοβούνου και των Πύργων  κατέθεσαν πριν την 9η Σεπτεμβρίου του 1995 και  λίγο πριν εκπνεύσει η  πενταετία  από την υπογραφή της συνθήκης της Μόσχας, υπερβαίνουν τις 700, με τον συνολικό αριθμό των δικαιούχων να ανέρχεται σε 1200 και άνω, χωρίς όμως να εκδικαστούν ποτέ στο Πρωτοδικείο Κοζάνης, αφού προς τούτο θα έπρεπε να συναινέσει ο εκάστοτε Υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι βέβαια που μέχρι σήμερα οι Υπουργοί Δικαιοσύνης  αποφεύγουν επιμελώς. Όι 600 νεκροί της περιόδου 1941- 1944 στο Βέρμιο και η οδύνη για τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν οι Ναζί δεν παραδίδονται στη λήθη.

 

«Θα το διεκδικούμε μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας»


Όπως επισημαίνει ο Σοφοκλής Σιδηρόπουλος, Αντιδήμαρχος του Δήμου Εορδαίας και πρώην Δήμαρχος Βερμίου,  ο παλαιός Νομός Κοζάνης είναι ο πρώτος στη χώρα  σε υλικές καταστροφές κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής   κι αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν επιπρόσθετο λόγο τόσο ως Δήμος Εορδαίας όσο και ως Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  να ασκήσουμε πολιτική πίεση προς την κυβέρνηση, ώστε στις 14 Ιανουαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης να θέσει το ζήτημα με τη νομική  υπηρεσία του κράτους στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. να ξεκαθαρίσει το θέμα και να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες.

 

Σημειώνει ότι το θέμα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων ανακινήθηκε αρχικά από τον αείμνηστο Δήμαρχο Διστόμου, Γιάννη Σταμούλη, για να ακολουθήσουν οι κοινοτάρχες και οι Δήμαρχοι περιοχών της χώρας που σήκωναν βαρύ το φορτίο της γερμανικής παραφροσύνης, πλην όμως όλες οι εκκλήσεις τους προς τις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις έπεφταν στο κενό. Όλες οι εκκλήσεις κατά το παρελθόν έπεσαν στο κενό λόγω της πολιτικής που τηρούσαν απέναντι στη Γερμανία.

 

Υποστηρίζει ότι έχουν διατυπωθεί  σοβαρές  μελέτες και προτάσεις τόσο από το εθνικό συμβούλιο διεκδίκησης γερμανικών αποζημιώσεων όσο και από το μαρτυρικό δίκτυο δήμων και κοινοτήτων, αρκεί να τις υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή που η χώρα μας βάλλεται από   την οικονομική  κρίση και είναι αντιμέτωπη και με εθνικά ζητήματα.

 

«Χρέος όλων των πολιτικών κομμάτων είναι  να αναδείξουν το θέμα και να απαιτήσουν επιτέλους  από το  γερμανικό κράτος  να αποδώσει τα οφειλόμενα στη χώρα μας και στους πολίτες. Στις  14 Ιανουαρίου πρέπει να παραστεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης με το νομικό συμβούλιο του κράτους θέτοντας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί και απαιτεί, ειδάλλως δεν μπορεί νομικά η κάθε περιοχή να πάει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και να απαιτήσει το κατοχικό δάνειο. Δεν ασκούμε τυχοδιωκτική πολιτική στα θύματα του τόπου.  Για εμάς μέχρι να κλείσουμε τα μάτια μας θα είναι ένα ανοιχτό κεφάλαιο διεκδίκησης και δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: