Διάρρηξη δύο εκκλησιών στην Καστοριά

By on 13/01/2011
astynomia-sima-100pxΈνα εξωκκλήσι στη Διποταμία Καστοριάς, «χτύπησαν» άγνωστοι, από το οποίο αφαίρεσαν ιερά αντικείμενα.

 

Είναι το δεύτερο κρούσμα το τελευταίο χρονικό διάστημα στον ακριτικό νομό, καθώς πριν από λίγο καιρό είχαν διαρρήξει εξωκκλήσι στην Κλεισούρα. Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Καστοριάς, Ηλία Στεφανή, η διάρρηξη στο εκκλησάκι της Διποταμίας έγινε στο διάστημα από 18 έως 25 Δεκεμβρίου και οι δράστες εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα. Η λεία των δραστών ήταν μία κολυμβήθρα και ένας δίσκος αντιδώρων μαζί με τον ορθοστάτη. Σύμφωνα με τον ιερέα του χωριού η οικονομική αξία είναι της τάξης των 800 ευρώ, αλλά όπως δήλωσε «είναι πολύ μεγαλύτερη η θρησκευτική και συναισθηματική αξία

πηγή:Πτολεμαίος

 

 

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε γνωστή άλλη μία διάρρηξη, η οποία είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα, στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, στα κοιμητήρια του ιστορικού χωριού της Κλεισούρας. Οι δράστες έκλεψαν ένα μανουάλι, ύψους 1,80 μ. Το κλοπιμαίο ήταν ένα ιερό κειμήλιο μεγάλης συναισθηματικής αξίας, καθώς σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο Κλεισούρας Γιάννη Τώμου, «το μανουάλι δώρισαν στην εκκλησία του χωριού Κλεισουρείς της Κωνσταντινούπολης το 1901».

 

 

Πάντως, ο αστυνομικός διευθυντής Καστοριάς, απηύθυνε έκκληση στους ιερείς να ασφαλίζουν τις εκκλησίες για την αποτροπή παρόμοιων κρουσμάτων ή αν αυτό δεν είναι δυνατό, να μην αφήνουν σε αφύλακτα ξωκλήσια ιερά αντικείμενα μεγάλης θρησκευτικής ή οικονομικής αξίας. Επιπροσθέτως, ο Η. Στεφανής, χαρακτήρισε «αποτελεσματικά» τα μέτρα της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς την περίοδο των γιορτών, καθώς όπως είπε «παρά την μεγάλη κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε τα Θεοφάνεια, δεν υπήρξαν σοβαρά κρούσματα».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: