Γ. Κασαπίδης – Επείγουσα αναγκαιότητα η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Κοζάνης με μόνιμους κτηνιάτρους

By on 20/02/2019

Την ανάγκη να στελεχωθούν επιτέλους οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Κοζάνης  με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, επισημαίνει ο βουλευτής Κοζάνης Γ. Κασαπίδης.

Με πολλοστή κοινοβουλευτική του παρέμβαση για το σκοπό αυτό επαναφέρει εκ νέου το ζήτημα, καθώς πλέον χρονίζει, ενώ ορατές είναι και οι συνέπειές του στην καθημερινότητα του κτηνοτροφικού κόσμου. Ανάστατοι οι κτηνοτρόφοι, βλέπουν χρονίζοντα προβλήματα και ελλείψεις να τους ταλαιπωρούν. Επιπρόσθετα προβλήματα των τελευταίων ετών δυσχεραίνουν τη θέση τους, με αποτέλεσμα να ωθούνται και σε έξοδο από το επάγγελμα, νιώθοντας αβοήθητοι από την πολιτεία.

Είναι αδιανόητο, την ώρα που επιδιώκεται η επανεκκίνηση της οικονομίας και μέσα από τον αγροτικό τομέα, να παρουσιάζονται επί μακρόν τόσο σοβαρές ελλείψεις σε ένα κατεξοχήν κτηνοτροφικό νομό.

Τέλος ο κ. Κασαπίδης ζητά από την πολιτική ηγεσία να ανταποκριθεί άμεσα στο σχετικό αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, στελεχώνοντας τις υπηρεσίες.

Ακολουθεί το περιεχόμενο της ερώτησης:

                                           ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

                                      κ. Σταύρο Αραχωβίτη

Θέμα: Επείγουσα αναγκαιότητα η στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών στην Π.Ε. Κοζάνης με μόνιμους κτηνιάτρους.

Σοβαρά υποστελεχωμένες από κτηνιάτρους, με δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία τους, στην υγειονομική κατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και στην εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων, είναι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στην Π.Ε. Κοζάνης. Οι εναπομείναντες  κτηνίατροι βλέπουν μέρα με τη μέρα το έργο τους να δυσχεραίνεται υπό την πίεση των αναγκών των κτηνοτρόφων. Οι τελευταίοι αισθάνονται ότι το επάγγελμά τους είναι υπό διωγμό τα τελευταία χρόνια, διότι, εκτός των σοβαρών ελλείψεων των κτηνιατρικών υπηρεσιών, πολλά και κρίσιμα ζητήματα τους επιβαρύνουν επιπλέον. Τόσο η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές όσο και οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις κτηνοτροφικών προϊόντων και η συμπίεση της τιμής παραγωγού κάτω από το κόστος παραγωγής,  τους ωθούν σε έξοδο από το επάγγελμα. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση δείχνει να κωφεύει στα αιτήματα αυτά των υπηρεσιών και των κτηνοτρόφων.

Η αναγκαιότητα είχε αναδειχθεί κοινοβουλευτικά εδώ και χρόνια με  σχετικές ερωτήσεις (αρ. πρωτ.:1917/22.04.15 και 6859/07.07.16) για πρόσληψη τεσσάρων κτηνιάτρων στην Κτηνιατρική Υπηρεσία της Π.Ε. Κοζάνης. Όμως, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις για την επεξεργασία του αιτήματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΣ. και ακόλουθη αποστολή για έγκριση στην Επιτροπή ΠΥΣ 33/2006 (αρ. πρωτ.:2397/06.10.16 απάντησης του Υπουργείου Εσωτερικών), η εν λόγω υπηρεσία, εδώ και τέσσερα χρόνια, παραμένει σοβαρά υποστελεχωμένη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κτηνιατρείο της περιοχής του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, με την περισσότερη κτηνοτροφία στη Δυτική Μακεδονία, το οποίο εδώ και χρόνια «λειτουργεί» χωρίς κτηνίατρο. Όπως επίσης και τα αντίστοιχα κτηνιατρεία των πιο απομακρυσμένων περιοχών της Π.Ε. Κοζάνης, αυτών του Τσοτυλίου και της Σιατίστης. Συνολικά στις περιοχές ευθύνης των εν λόγω τριών κτηνιατρείων εκτρέφονται περισσότερα από 100.000 ζώα!!!

Η στοιχειώδης ανταπόκριση της υπηρεσίας στις απαιτήσεις διασφαλίζεται χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού, άσχετων ειδικοτήτων από του κτηνιάτρου.

Η αναγκαιότητα αυτή, παρά το γεγονός ότι επισημαίνεται διαχρονικά στις εκάστοτε ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, επείγει πλέον να καλυφθεί με μόνιμους κτηνιάτρους για να έχουν και το δικαίωμα της υπογραφής.

Σε αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα εκδόθηκε η υπ. αριθμ.:134/2172 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 25 Β’ 15.01.2019), σχετική με την πρόσληψη εποχικού προσωπικού για την κάλυψη όμως αναγκών του ΥπΑΑΤ στις Διευθύνσεις Κτηνιατρικών Κέντρων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα όμως, σοβαρές και χρόνιες είναι οι ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό σε κατεξοχήν κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, όπως της Π.Ε. Κοζάνης!!  

Η ίδια ανάγκη υφίσταται και σε πολλές άλλες κτηνοτροφικές περιοχές της χώρας, γεγονός που επισημαίνουν τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και τα θεσμικά όργανα των κτηνιάτρων.

Επειδή η ορθή λειτουργία του τμήματος κτηνιατρικής διασφαλίζει πρωτίστως τη δημόσια υγεία,

Επειδή η Π.Ε. Κοζάνης είναι κατεξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός νομός με καταγεγραμμένες συνολικά 2000 εκτροφές αιγοπροβάτων και 500 εκτροφές βοοειδών, ενώ παράλληλα έχει και μεγάλη γεωγραφική έκταση,

Επειδή για την άδεια σφαγής, το μητρώο των ζώων, την αίτηση ενωτίων ακόμα και για απλές αλλά υπεύθυνες πράξεις μετακίνησης ζωικού κεφαλαίου, οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να μετακινούνται για πολλά χιλιόμετρα στην κτηνιατρική υπηρεσία της έδρας της Π.Ε. Κοζάνης,

Επειδή η περαιτέρω ανάπτυξη του κτηνοτροφικού τομέα στην Π.Ε. Κοζάνης έχει τεράστια περιθώρια υπό την προϋπόθεση ύπαρξης σχεδίου, μείωσης της φορολογίας και των εισφορών και της εύρυθμης λειτουργίας και των κτηνιατρικών υπηρεσιών,

Επειδή οι εποχικοί κτηνίατροι δεν έχουν δικαίωμα υπογραφής για αντίστοιχες αρμοδιότητες των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών,  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προβείτε σε προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων, ώστε οι κατεξοχήν κτηνοτροφικοί Δήμοι Σερβίων – Βελβεντού και Βοΐου της Π.Ε. Κοζάνης να αποκτήσουν τουλάχιστον το εντελώς απαραίτητο προσωπικό για τη στοιχειώδη λειτουργία των δύο κτηνιατρείων;
  2. Πόσο άμεσα σκοπεύετε να δώσετε λύση στην αγωνία και τις σοβαρές δυσκολίες της τοπικής κοινωνίας;

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: