Γαλλικές φρεγάτες Fremm – Μια πονεμένη ιστορία Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 25/08/2020

Κάποτε στο παρελθόν, όχι πολύ παλιά το 2008 υπήρχε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση Ελληνοκεντρική, αυτή που τη στέρησαν την εκλογική επιτυχία το 2000 και που πήρε τη λαϊκή εντολή το 2004 με ευθεία γραμμή από τον Ελληνικό λαό και όχι με τεθλασμένη μέσω Βερολίνου-Βρυξελλών, ΔΝΤ, Ντάλας και των άλλων γνωστών «φιλικών» προς την Ελλάδα κέντρων, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή.

Ο τότε κυβερνήτης μετά τις θαρραλέες και καθοριστικής σημασίας για την πατρίδα μας κόντρες με τους τρανούς «συμμάχους» μας (σχέδιο Ανάν για Κυπριακό,  παραχώρηση λιμένα Πειραιά στην Κινεζική COSCO, βέτο  Βουκουρεστίου για το Μακεδονικό, ενεργειακοί αγωγοί, κ.α. πολλά), πρόβλεψε τα σημερινά. Διείδε τον άκρατο Τούρκικο επεκτατισμό, τους κινδύνους για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ, την ανάγκη για ασφαλή υλοποίηση και σχεδιασμό μεταφοράς-διανομής αερίου & υγρών καυσίμων προς Ευρώπη και θέλοντας να ενισχύσει τη διαφαινόμενη  στρατηγική σύγκλιση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, αποφάσισε να εξοπλίσει καταλυτικά και το Πολεμικό Ναυτικό.

Οι πρώτες συζητήσεις για την προμήθεια των Γαλλικών φρεγατών FREMM ξεκίνησαν πριν το 2006. Σε κοινή διακήρυξη Κώστας Καραμανλής και Νικολά Σαρκοζί στις 6/6/2008 εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συμφωνία μεταξύ DCNS και των Ναυπηγείων Ελευσίνας που προέβλεπε την κατασκευή πολεμικών σκαφών. Η συμφωνία περιλάμβανε την ναυπήγηση έξι (6) φρεγατών!  Βάση του προγράμματος χρονοδιαγράμματος παράδοσης η 6η και τελευταία φρεγάτα θα είχε παραδοθεί το 2020. ». Μια από τις αιτίες που «πάγωσε» η συμφωνία ήταν οι αντιδράσεις από άλλες διεθνείς ναυπηγηκές εταιρείες και ιδιαίτερα την Γερμανική ThyssenKrupp, που μας προμήθευσε τα υποβρύχια 214 που έγερναν.

Το 2011 παρά του ότι η τιμή της μια φρεγάτας έπεσε για την Ελλάδα στα 300 εκ δολ. με διπλάσια περίπου τιμή (600εκ.δολ.) στις διεθνείς παραγγελίες, η συμφωνία δεν βγήκε από το «συρτάρι.  

Tον Φεβρουάριο 2013 κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρ. Ολάντ στην Αθήνα συμφωνήθηκε η μίσθωση δυο (2) φρεγατών και αυτή όμως η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά. 

Τον Απρίλιο 2020 ο Αναπλ. Υπ. Άμυνας Φώτης Κουβέλης ανακοινώνει (ΣΚΑΙ) την άμεση μίσθωση δυο φρεγατών και την αγορά άλλων δυο τύπου Belh@ara της ίδιας εταιρείας. Η συμφωνία έγινε μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν σύμφωνα με τα όσα είπε ο Φώτης Κουβέλης, αλλά και αυτή ήταν κενού περιεχομένου.

Τελευταίως η Ελλάδα επανέρχεται και το Υπ. Άμυνας κάνει γραπτό αίτημα στην Γαλλική πλευρά για την προμήθεια δυο (2) φρεγατών. Η συμφωνία λέγεται ότι έκλεισε την περασμένη εβδομάδα στη συνάντηση Μακρόν-Μητσοτάκη με κόστος 1.2 δις εκ δολ. και για τις δυο φρεγάτες, με χρηματοδότηση των Γαλλικών τραπεζών και με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής. Η αγορά τους κρίθηκε απαραίτητη λόγω των Τουρκικών προκλήσεων.

Οι απαιτήσεις των νέων γεωπολιτικών προκλήσεων απαιτούν την προβολή ισχύος της χώρας μας στα όρια της υπό διακήρυξη ΑΟΖ, στην Αν. Μεσόγειο και σε όλα τα «οικόπεδα» με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, από Καστελόριζο έως την Κύπρο και νότια της Κρήτης. Προβολή ναυτικής ισχύος σημαίνει κατά κύριο λόγο ικανότητα αντιαεροπορικού πολέμου σε όλη την έκταση της ΑΟΖ. Τα βλήματα επιφανείας-αέρος των Γαλλικών φρεγατών, αποτελούν μια πραγματική πρώτη αντιαεροπορική ομπρέλα για το Αιγαίο και την Ελληνική ΑΟΖ. Έχουν ακόμα την ικανότητα πλήγματος με βλήματα επιφανείας-εδάφους να «εγκλωβίζουν» βιομηχανικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ναύσταθμους, αεροπορικές βάσεις-αεροδρόμια, κ.λπ. σε βάθος άνω των χιλίων χιλιομέτρων!

Οι Γαλλικές φρεγάτες είναι μοναδικά σχεδιασμένες για τις προαναφερόμενες και όχι μόνον πολεμικές επιχειρήσεις. Η παρουσία τους στο Πολεμικό μας Ναυτικό ανατρέπει τις ισορροπίες στην Αν. Μεσόγειο.

Κάποιοι θα αντέτασσαν εύλογα το επιχείρημα «τι τα θέλουμε τα όπλα, τα κανόνια τα σπαθιά, να τα κάνουμε εργαλεία να δουλεύει η εργατιά ….».  Δυστυχώς η «Γερμανοκινούμενη» ΕΕ περί άλλων συμφερόντων τυρβάζει,  οι ΗΠΑ διαχρονικά έχουν σε εξέχουσα συμμαχική θέση την Τουρκία και ο εξ Ανατολών εχθρός μας, εξοπλίζεται, δυναμώνει, διεκδικεί, προκαλεί ….  Δυστυχώς ήμαστε μόνοι μας, ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι επιλογές μας έπαψαν να είναι πλέον πληθυντικού γένους ….

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: