Αφήνουν τις μεγαλουπόλεις και εγκαθίστανται στα χωριά τους

By on 13/05/2011

ΧΩΡΙΟΤάση επιστροφής  οικογενειών αλλά και μεμονωμένων ατόμων από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην Περιφέρεια καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία αλλά  και στην περιοχή της Εορδαίας αναζητώντας επαγγελματικές διεξόδους στους τομείς της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Πηγή: Πρωινός Λόγος


Ο μέχρι στιγμής αριθμός όσων επανακάμπτουν στην ύπαιθρο δεν είναι μεγάλος αλλά αυξάνεται σταδιακά σύμφωνα και με  στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων που προβλέπουν ότι το κύμα φυγής από τις μεγαλουπόλεις θα ενταθεί το επόμενο διάστημα αφού η οικονομική κρίση, η ανεργία, αλλά και το υψηλό κόστος ζωής, ωθούν, κύρια τους χαμηλοεισοδηματίες, να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής τους αλλά και στην καλλιέργεια της γης.

Τα παραπάνω στοιχεία έρχεται να επιβεβαιώσει και ο Δαμιανός Παπαδόπουλος πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών συνεταιρισμών Εορδαίας ο οποίος καθημερινά  στο γραφείο του νέα άτομα που ζητούν να μάθουν για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν στην περιοχή όσον αφορά τον  πρωτογενή τομέα θεωρώντας ότι το μέλλον ανήκει στη γή.

Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται για προγράμματα νέων αγροτών αλλά και για κάθε δράση που αφορά τις καλλιέργειες τόσο τις συμβατικές όσο και τις εναλλακτικές όπως είναι τα ενεργειακά φυτά, η αγριαγκινάρα, ο ηλίανθος, αλλά και το ιπποφαές, ενώ, δίνουν το παρόν σε κάθε ενημερωτική εκδήλωση η ημερίδα που συνδέεται με νέες καλλιέργειες.

Πέραν τούτων οι νεόκοποι αγρότες ρωτούν και συγκεντρώνουν πληροφορίες για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούν να διαχειριστούν καλλίτερα τα προιόντα τους και να τα προωθήσουν στην αγορά τείνοντας, εάν δεν απευθυνθούν στους κατά τόπους αγροτικούς συνεταιρισμούς, προς την συγκρότηση ομάδων παραγωγών και όχι μεμονωμένα ώστε να διαπραγματευτούν με συμφερότερους όρους την παραγωγή τους. «Είναι φανερό πως όταν δημιουργείται μία ομάδα αλλιώς παζαρεύει τα προιόν της,  επιτυγχάνει αποδοτικότερες τιμές στην αγορά εφοδίων, κι όλα βαίνουν προς όφελος της ομάδας και των μελών της. Η πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο οφείλουν να στηρίξουν τους ανθρώπους αυτούς που επιχειρούν να αλλάξουν τη ζωή τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: