Αυτοψία στα σημεία που σκοτώνονται οι αρκούδες σε τροχαία

By on 18/05/2011

ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ - ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣΜια βόλτα στην Εγνατία οδό για την προστασία της αρκούδας από τα τροχαία ατυχήματα έκαναν μέλη της «Καλλιστώς» και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών.

Στα διόδια Πολυμύλου εθελοντές της οργάνωσης διένειμαν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους και στη συνέχεια συνοδεία δημοσιογράφων επισκέφτηκαν επικίνδυνα σημεία που συμβαίνουν συχνά τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.

Πηγή: Πτολεμαίος


Δυστυχώς στα σημεία αυτά διαπιστώθηκε η σοβαρή καθυστέρηση των μέτρων που πρέπει αν ληφθούν και που κατά καιρούς η Καλλιστώ επισήμανε στους αρμόδιους της εταιρίας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στην εκστρατεία για τη διάσωση της καφέ αρκούδας συμμετείχαν οι επιστημονικοί συνεργάτες της Καλλιστώς Γιώργος Μερτζιάνης και Νίκος Ψαρούδας και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ηλιάνα Μπουσιάκη. «Στα διόδια του Πολυμύλου μοιράζουμε φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς με σκοπό την ενημέρωσή τους σε θέματα σωστής οδηγικής συμπεριφοράς σε δρόμους όπως η Εγνατία οδός, που αποτελούν περάσματα για την αρκούδα. Σκοπός της δράσης μας είναι να ενημερωθούν οι οδηγοί για την δική τους ασφάλεια και για την ασφάλεια των ζώων», υπογράμμισε η Η. Μπουσιάκη, προσθέτοντας ότι «η δράση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του προγρ5άμματος LIFE Pindos Grevena.

Ο Γ. Μερτζιάνης επισήμανε ότι «τα τελευταία χρόνια τα τροχαία ατυχήματα εξελίχτηκαν, δυστυχώς, σε μια νέα σημ,αντική αιτία θανάτου για την αρκούδα στην Ελλάδα, αλλά και σε έναν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των οδηγών. Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταγραφεί 15 τροχαία ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται αρκούδες στο οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας».

Βασική αιτία του τόσου μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες, κατά τον κ. Μερτζιάνη, «αποτελεί η ανεπάρκεια της περίφραξης του δρόμου τόσο στον κύριο άξονα της Εγνατίας, όσο και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής. Για την κατασκευή της περίφραξης δεν έχουν τηρηθεί οι προτεινόμενες προδιαγραφές, παρά τις επισημάνσεις της Καλλιστώς προς τους αρμόδιους φορείς από τον Απρίλιο του 2008. Μετά τα πρώτα ατυχήματα στο τμήμα 4.1 της Εγνατίας οδού, ξεκίνησε η τοποθέτηση δεύτερης ενισχυμένης περίφραξης, η οποία όμως δεν ήταν ούτε αυτή κατάλληλη, ούτε ολοκληρώθηκε ποτέ η τοποθέτησή της.Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε πως στην περίπτωση του τμήματος Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, εκτός από την έλλειψη κατάλληλης περίφραξης, δεν έχει προβλεφτεί καθόλου η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα, όπως είναι για παράδειγμα οι κάτω διαβάσεις ή οι πράσινες γέφυρες».

Χρειάστηκαν πολλά υπομνήματα, αλλά και πολλές νεκρές αρκούδες, για να γίνει τελικώς τον Απρίλιο του 2010 μία συνάντηση με τον γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών και με τους αρμόδιους της Εγνατίας. Τότε η νέα ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μιας σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων, αλλά δυστυχώς έναν χρόνο μετά, καμία δέσμευση δεν υλοποιήθηκε, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, ούτε για την ολοκλήρωση του φράχτη 10 χιλιομέτρων που είναι ημιτελής.

Η Καλλιστώ επισημαίνει ότι «η σωστά κατασκευασμένη περίφραξη ενδεχομένως να αυξήσει το κόστος, αποτελεί όμως μακροχρόνια επένδυση προς όφελος της σπάνιας πανίδας και του περιβάλλοντος της περιοχής, αλλά και της ασφάλειας των διερχομένων οδηγών.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: