Αργυρούπολη του Πόντου: Η πρωτεύουσα της Χαλδίας (video) Σταύρου Π. Καπλάνογλου, Συγγραφέα – Ιστορικού ερευνητή

By on 05/07/2023

Η Αθήνα του Πόντου και η Άρδασσα της Ριζούντας ήταν οι τελευταίοι οικισμοί των ακτών της Μαύρης Θάλασσας που δημοσιεύσαμε στο πλαίσιο της έρευνας για τις Αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας. στην περιοχή του Πόντου

Οι επόμενες δημοσιεύσεις αφορούν οικισμούς που βρισκόταν στο εσωτερικό του Πόντου και άνηκαν κυρίως στην Χαλδία που είχε πρωτεύουσα την Αργυρούπολη ή Gumuschane που ήταν μια ενδιαφέρουσα πόλη τόσο από οικονομική ,όσο και από πολιτιστική άποψη και όχι μόνον. .

Από την πόλη καταγόταν και είχε γεννηθεί η γιαγιά μου από την μητέρα μου, η Σοφία (Μέλι) Ανθοπούλου το γένος Ζωγράφου ή Νακάσογλου όπου και έζησε μέχρι τα 17 της χρόνια , τότε που κατόρθωσε να διαφύγει στην Ρωσία και να γλυτώσει την ζωή της έχοντας προηγουμένως σταλεί 2 φόρες εξορία στα 14 και στα 16 χρόνια της να γνωρίσει εκεί την παππού μου Παναγιώτης και να ρθει στην Ελλάδα το 1928 , έζησε στην Κοζάνη μέχρι το 1974 που έφυγε από την ζωή .

Για το λόγο αυτό στο παρελθόν είχα κάνει δυο μικρά βιντεάκια που έδινα πληροφορίες πέρα από την ζωή της και για την Αργυρούπολη και την περιοχή της Χαλδιας.

Σαν προοίμιο των δημοσιεύσεων που θα ακολουθήσουν κάνουμε ανάρτηση του ενός από αυτά .

Δείτε το.

ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ – GUMUSCHANE

ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: