Απάντηση Μαγκριώτη για τη σήραγγα στην Κλεισούρα

By on 18/05/2011

 

ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΑπάντηση σε επερώτηση του βουλευτή της ΝΔ κου Τζικαλάγια για τη σήραγγα της Κλεισούρας έδωσε ο κος Μαγκριώτης. Μεταξύ άλλων είπε:

 

«Η μελέτη για τη Σήραγγα της Κλεισούρας εκπονείται από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς. Ήταν δική της πρωτοβουλία. Αυτή είναι η διευθύνουσα υπηρεσία και είναι και χρηματοδότης, μαζί βεβαίως με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πηγή:ypodomes.com

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς η μελέτη του υπόψη έργου είναι προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων ευρώ και ανατέθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2008.
Το τονίζω αυτό γιατί έχει τη σημασία του.

 

Η εν λόγω μελέτη συγχρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και πιο συγκεκριμένα από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας και έχει ήδη πληρωθεί το ποσό του 1 εκατομμυρίου 101 χιλιάδων ευρώ και εκκρεμεί μία πιστοποίηση ποσού 200 χιλιάδων ευρώ προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

 

Τώρα, η καθυστέρηση στην οποία αναφέρθηκε ο συνάδελφος οφείλεται -σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε από τις περιφερειακές και τις νομαρχιακές υπηρεσίες στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς- στην καθυστέρηση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Δυτικής Μακεδονίας.

 

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων υπεβλήθη στις 16 Νοεμβρίου του 2009 και εγκρίθηκε μετά από δεκαέξι μήνες στις 10 Μαρτίου του 2011.
Μετά την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ακολούθησε, κατόπιν εντολής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, η υποβολή των επιμέρους οριστικών μελετών, οδοποιία, στατική, γεωτεχνική, γεωλογική, υδραυλική και ηλεκτρομηχανολογικό στις οποίες έχουν περιληφθεί οι διορθώσεις και παρατηρήσεις που προέκυψαν μετά την έγκριση της μελέτης. Στην παρούσα φάση ελέγχονται και εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος μηνός θα γίνει η οριστική παραλαβή τους.

 

Αναμένεται η έγκριση της μελέτης από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να προχωρήσει η δημοπράτησή του.

 

Το έργο αυτό έχει έναν αρχικό προϋπολογισμό περίπου στα 49 εκατομμύρια ευρώ. Απ’ ότι τώρα εκτιμούν οι πρώην νομαρχιακές και οι περιφερειακές υπηρεσίες θα φθάσει τα 63 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα μεγάλο έργο δηλαδή και είναι πολύ υψηλή η χρηματοδότησή του, όπως βέβαια και η σημασία του.

 

Η κατασκευή του υπ’ όψιν έργου, όπως ήδη τόνισα, είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή, για τη σύνδεση της Καστοριάς με το Δήμο Εορδαία του Νομού Κοζάνης και το Δήμο Αμυνταίου του Νομού Φλώρινας και θα συνδέσει τους δύο κάθετους άξονες της Εγνατίας, αυτόν που συνδέει την Εγνατία από το ύψος των Κοίλων της Κοζάνης με τη Νίκη και αυτόν που συνδέει την Εγνατία από το ύψος της Σιάτιστας με την Κρυσταλλοπηγή.

 

Ως εκ τούτου, πρόθεση τόσο του Υπουργείου όσο και της αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και των τοπικών φορέων -κάτι που το συζητήσαμε και σε πρόσφατη σύσκεψη στην περιφέρεια και ήταν παρών και ο συνάδελφος- είναι να συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: