Ανοικτή Επιστολή 1εΑ: Μεταλιγνιτική εποχή στην Δυτική Μακεδονία – προβλήματα και ευκαιρίες

By on 26/03/2024

Η περιοχή της Δυτική Μακεδονίας είναι ένα διαμέρισμα της Ελλάδας που δεν της λείπει το υγρό στοιχείο. Πλούσια σε λίμνες και ποτάμια  ναι μεν δημιουργούν πλούσιο οικοσύστημα αξιοπρόσεκτης ομορφιάς, αλλά, όπως δείχνει η πραγματικότητα, έχει μείνει αναξιοποίητο. Το ενδιαφέρον δεν έλειψε και δεν λείπει.  Αυτό που χρειάζεται στην προκειμένη περίπτωση είναι η στοχευόμενη και πλήρως εμπεριστατωμένη μελέτη και εφαρμογή προγραμμάτων για την ανάδειξη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη τόσο των λιμνών όσο και των παραλίμνιων περιοχών .

Είναι ευκαιρία τώρα με αφορμή το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ειδικότερα για τις τεχνητές λίμνες και τους ταμιευτήρες να υπάρξει πρωτίστως αμέριστη συνεργασία των παραλίμνιων Δήμων και κοινοτικών διαμερισμάτων με πνεύμα συνεργατικό. Στα  πλαίσια αυτής της συνεργασίας  είναι ανάγκη να αναζητηθεί  η κατάθεση θέσεων , απόψεων,  ιδεών και σχεδίων  από ειδήμονες, όπως Πανεπιστήμιο, Μουσεία, τεχνικά επιμελητήρια , εμπορικά επιμελητήρια , και  από τους συλλόγους που δρουν και παράγουν έργο πέριξ των λιμνών ,όπως ιχθυοκαλλιεργειών, ορειβατών, πολιτιστικών. Ιππασίας κ.α). Ο στόχος αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι διττός. Πρώτον η αξιοποίηση  των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών χωρίς καταστροφή του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας και δεύτερον  η επιχειρηματική ανάπτυξη  και οικονομική αναβάθμιση   προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ποικίλα προβλήματα που ακολούθησαν την μεταλιγνιτική περίοδο.

Σε μια δημοκρατούμενη πολιτεία πιστοί εμείς οι απλοί πολίτες  στους κανόνες της αλλά και στους κανονισμούς της Κομισιόν, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΟΣΑ κλπ. Και  ακολουθώντας αυτό το μηνυμα:  «το νόημα της δικαιοσύνης είναι ακόμη ευρύτερο και εκτείνεται σε ζητήματα περιβαλλοντικής και κλιματικής δικαιοσύνης, καθώς και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συμμετοχικών διαδικασιών που επιτρέπουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους να εμπλακούν όχι μόνο στην εφαρμογή αλλά και στον σχεδιασμό των πολιτικών μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.» τολμούμε να σας υπενθυμίσουμε τις προτάσεις μας  σχετικά με το θέμα που μας απασχολεί και οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στην ιστοσελίδα μας

Η πολυθεματική Ιστοσελίδα μας «Η Πολιτεία της Ουτοπίας με τους αξιόλογους συνεργάτες απλούς πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας που διέπρεψαν και διαπρέπουν στο  εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας μας  εδώ και 10 χρόνια με εμπεριστατωμένες εργασίες  εξαιτίας της Μεταλιγνιτικής εποχής   καταθέσαμε σ όλους τους θεσμικούς αρμόδιους Φορείς Τοπικούς , Κεντρικούς, Βρυξελλών, Παγκόσμιων Οργανισμών   : Το MASTER PLAN πολιτών για την Ανάπτυξη και Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας και όχι μόνο.

Στο παραπάνω MASTER PLAN  συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες- προτάσεις μας και για την αξιοποίηση των Λιμνών Πολυφύτου- Ιλαρίωνος  

Α. Νο 2: «Ανάπτυξη-αναβάθμιση-βελτίωση της Λίμνης Πολυφύτου περιφερεικά,εντός,εκτός και παραπλεύρως». (19-5-2017)

Β. Νο 2α: ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ «Αρχές και προϋποθέσεις σχεδιασμού, ίδρυσης και λειτουργίας τους». (12-3-2018)

Γ. Νο 2β: «Ανάπτυξη στις περιλίμνιες Περιοχές της Δυτικής Mακεδονίας» (25-4-2019)

“Ενδεικτικές απαντήσεις από θεσμικούς Φορείς”:

Α. 12. Η Πολιτεία της Ουτοπίας, είναι παρούσα «ΣΤΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ» για την Ανάπτυξη και την Πρόοδο της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Ελληνικής Επικράτειας

Β. 15. Ευρωπαϊκο Κοινοβούλιο: Αναφορά αριθ. 0760/2021 του Θωμά Γκατζόφλια, ελληνικής ιθαγένειας, σχετικά με τη μεταλιγνιτική περίοδο και την ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας (Ελλάδα)

Διαβιβάσαμε ήδη δεύτερη επιστολή στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όπου μεταξύ των προτάσεων μας σημειώνουμε και τις θέσεις μας για τις ΑΠΕ ως εξής : Νο 1ε: Επιτακτική η ανάγκη Λειτουργίας για όλη την Ελληνική Επικράτεια Πολυεπιστημονικής Εποπτεύουσας Αρχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και όχι μόνο (06-11-2021). Όταν θα πάρουμε απάντηση θα την δημοσιεύσουμε, για ενημέρωση. Οι μέχρι σήμερα αλληλογραφίες και εργασίες μας είναι στην Ιστοσελίδα μας« Η Πολιτεία της  Ουτοπίας».

Κυρίες και κύριοι της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού της Δυτικής Μακεδονίας – συμπολίτευση και αντιπολίτευση δεν εξαιρείται κανείς- γνωρίζετε ότι οφείλατε, οφείλετε, είχατε και έχετε υποχρέωση να πάρετε Συλλογικές αποφάσεις για τα τεράστια προβλήματα της Περιοχής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα σκύψετε σ’ αυτά  μακριά από κερδοσκοπικές, ωφελιμιστές και πολιτικές σκοπιμότητες. Ο μοναδικός σας αντίπαλος είναι τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει στην περιοχή μας..

 

Θωμας Γκατζόφλιας                                                       Φωτεινή Χατζιάρα                 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: