Ανοικτά καταστήματα 3-4 Κυριακές θα εξετάσει η ΕΣΕΕ

By on 11/01/2011

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΗ οικονομική κρίση και τα νέα δεδομένα στην αγορά αναμένεται να οδηγήσουν τους εμπόρους σε συζητήσεις, ώστε να βρεθούν νέες λύσεις προκειμένου να τονωθεί η αγορά.  

 

Έτσι, με το βλέμμα στραμμένο στις χειμερινές εκπτώσεις,που κάνουν πρεμιέρα αυτή την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, «στο τραπέζι» των συζητήσεων στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδος) αναμένεται να πέσει την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου και η πρόταση να ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα μερικές Κυριακές το χρόνο (3 ή 4).

 

Πηγή:Πρωινός Λόγος

 

 

 

Πρόκειται για μια απόφαση που εφόσον παρθεί είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει ορισμένες αντιδράσεις, ωστόσο σε τοπικό επίπεδο ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης και μέλος της διοίκησης της ΕΣΕΕ, Γιάννης Γκατζόφλιας, σε δηλώσεις του δε φαίνεται να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως στην παρούσα οικονομική κρίση πρέπει να αναζητηθούν λύσεις.

 

Ο κ. Γκατζόφλιας, αρχικά, τόνισε ότι η ΕΣΕΕ είχε βγάλει απόφαση, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης, στην οποία επαναλαμβάνεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο μια Κυριακή το χρόνο. «Όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων μερικές Κυριακές το χρόνο, η θέση της ΕΣΕΕ, που είναι και θέση των Εμπορικών Συλλόγων, είναι κάθετη για μια Κυριακή το χρόνο», ενώ προσέθεσε πως «Εάν μας φέρουν πειστικά επιχειρήματα που θα συνηγορούν στο άνοιγμα για περισσότερες από μια Κυριακές, τότε θα το συζητήσουμε. Δεν συζητάμε όμως πράγματα για τα οποία μέχρι στιγμής είχαμε πάρει απόφαση. Αν στο προεδρείο (που είναι 21 άτομα) κάποια από τα μέλη του φέρουν θέμα θα το συζητήσουμε, θα εξετάσουμε αν είναι ως προς το συμφέρον της αγοράς».

 

Ο κ. Γκατζόφλιας επεσήμαινε μάλιστα πως οι έμποροι θα συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα πολυκαταστήματα, λέγοντας πως «θα εξετάσουμε αν η απόφαση αυτή θα είναι προς το συμφέρον το δικό μας, των εμπόρων, αν όμως είναι προς το συμφέρον των πολυκαταστημάτων, που θα βλάψουν τις τοπικές επαρχιακές αγορές αλλά και τους εργαζόμενους, δεν θα το πράξουμε».

 

Αναφερόμενος ειδικότερα στους εργαζόμενους των καταστημάτων, ο κ. Γκατζόφλιας επεσήμανε πως μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να συζητηθεί και με εκείνους που ήταν πάντα κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να δουλέψουν ακόμη μερικές Κυριακές το χρόνο. Παράλληλα επεσήμανε πως κάτι τέτοιο οφείλει να συζητηθεί σε επίπεδο εμπορικών συλλόγων.

 

Παράλληλα ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όσα ακούγονται περί πρότασης που θα τεθεί στην ΕΣΕΕ για να γίνουν οι εκπτωτικές περίοδοι τέσσερις φορές το χρόνο. «Μέχρι τώρα είχαμε εκπτώσεις 2 φορές το χρόνο, ενώ λειτουργούσαν και τα 10ήμερα προσφορών μετά από αποφάσεις των εμπορικών συλλόγων. Και αυτό, εάν συζητηθεί και μας τεθούν επιχειρήματα που θα ωφελήσουν την αγορά, θα το συζητήσουμε. Η ΕΣΕΕ δεν θα πάρει καμία απόφαση αν δεν ζητηθεί η άποψη των εμπορικών συλλόγων».

 

Ωστόσο προσθέτει πως τα δύο αυτά ενδεχόμενα που εξετάζονται εντονότατα δεν τον βρίσκουν κάθετα αντίθετο, μιας και όπως υποστηρίζει «το εμπόριο και οι εποχές έχουν αλλάξει. Υπάρχει μια κάμψη και πρέπει να αναζητηθούν λύσεις».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: