Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Εορδαίας

By on 25/09/2021

Συνεδρίασε την Παρασκευή 17 του Σεπτέμβρη η οικονομική επιτροπή του Δήμου Εορδαίας. Ανάμεσα στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε : Η “ Ανάθεση υπηρεσιών συντήρησης και ευπρεπισμού χώρων πράσινου κοινοτήτων του Δήμου σε ιδιώτες, λόγω μη επάρκειας του προσωπικού”.

Για την ιστορία να πούμε, ότι η κυβέρνηση της  ΝΔ κατέθεσε το Μάρτη του 2020 τροπολογία στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγικής Αναπτυξιακής προοπτικής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Η συγκεκριμένη τροπολογία προέβλεπε τη μεγαλύτερη επιτάχυνση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων. Ακόμα ότι μεταφέρεται για λόγους ευελιξίας και ταχύτητας των σχετικών διαδικασιών στην οικονομική επιτροπή η αποφασιστική αρμοδιότητα σύναψης και ανάθεσης συμβάσεων σε ιδιώτες.

Έτσι, η σύναψη συμβάσεων “ έφυγε από τα χέρια “  του Δημοτικού Συμβουλίου όπου η Δημοτική Αρχή δεν έχει απαραίτητα την απόλυτη πλειοψηφία για να μπορεί να παίρνει όποιες αποφάσεις θέλει.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο που ξεκινά τη δεκαετία του ΄90 και κάθε επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθετε το δικό της λιθαράκι. Είναι το έργο που καταργεί κάθε τι που εμπόδιζε την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών  φτάνοντας στο άρθρο 179 που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2019 που έδωσε τη δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίζει κατά την κρίση και χωρίς αυξημένη πλειοψηφία και αιτιολόγηση την εκχώρηση της καθαριότητας και συντήρησης του πρασίνου.

Στην 9μελή οικονομική επιτροπή του Δήμου συμμετέχουν εκτός του Δημάρχου τρία μέλη της  παράταξης του, 2 μέλη της παράταξης του κ. Καραβασίλη (οι δύο παρατάξεις έχουν συμπαραταχθεί ), δύο μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης και ο κ. Κοκκινίδης , από την ελάσσονα αντιπολίτευση.

Η εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης παρακολούθησε τη συγκεκριμένη διαδικασία παρόλο που δεν είναι μέλος της επιτροπής εξαιτίας του Νόμου ( και δεν έχει δικαίωμα ψήφου) και αντέδρασε στην ιδιωτικοποίηση προτείνοντας εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους εκτός του ότι υπερψήφισαν την πρόταση για εκχώρηση υπηρεσιών του Δήμου σε ιδιώτες, επιδόθηκαν και σε ένα αντεργατικό παραλήρημα ότι «λίγο-πολύ έναν ιδιώτη χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να δουλεύουν». Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η οικονομική επιτροπή δείχνει τα φιλεργατικά της συναισθήματα. Το καλοκαίρι με ¨πόνο ψυχής¨ ουσιαστικά αρνήθηκαν να πάρουν 2 εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια, τα αναδρομικά τους.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που διαχρονικά εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις, τις εκχωρήσεις αρμοδιοτήτων των Δημόσιων Υπηρεσιών που απαγορεύουν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που χρειάζονται για να λειτουργούν οι Δημόσιες Υπηρεσίες με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Παλεύουμε για:

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Έξω οι ιδιώτες από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου.
  • Κατάργηση του σχετικού νόμου που επιτρέπει τις ιδιωτικοποιήσεις. 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: