Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Εορδαίας της 4ης Μάρτη

By on 08/03/2024

Από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του δήμου Εορδαίας στις 4 Μάρτη 2024 , μεταξύ των 11 θεμάτων ξεχωρίζουμε 2 στα οποία θέλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή και να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας.

  • Για τον νέο κανονισμό καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Εορδαίας.
  • Για τον καθορισμό των τελών καθαριότητας και φωτισμού του έτους 2024.

Όσον αφορά το 1ο θέμα γενικά μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να υπάρξει νέος κανονισμός αφού ο ισχύον είναι από το 1999. Ακόμα και οι υπολογισμοί για τα δημοτικά τέλη αναγράφονται σε δραχμές. Όμως δεν πρόκειται ο νέος κανονισμός να αντιμετωπίσει μόνο τα αναχρονιστικά ζητήματα αλλά κυρίως να θέσει τις βάσεις για ένα πλήρες ανταποδοτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό. 

Από την αρχή του νέου κανονισμού γίνεται αναφορά για καθαριότητα με οικονομικό τρόπο και ότι αυτό θα γίνεται σε σημαντικό βαθμό με το υπάρχον προσωπικό. Σε καμία περίπτωση δεν εννοεί απλώς το νοικοκύρεμα στις σπατάλες που ενδεχομένως να γίνονται και δεν θα είχαμε αντίρρηση να γίνει, αλλά ότι η όλη διαχείριση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης θα γίνεται με τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους που διαθέτει ο δήμος ή με το επιπλέον χαράτσωμα των πολιτών. Όπως επίσης ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν με τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, αφού τα οργανογράμματα των υπηρεσιών είναι απαρχαιωμένα και οι όποιες προσλήψεις γίνονται είναι με απαράδεκτα προγράμματα ελαστικής απασχόλησης. 

Βαθαίνει όλο και περισσότερο ο αντιδραστικός χαρακτήρας της Τοπικής Διοίκησης που μετατρέπει τους Δήμους σε επιχειρήσεις και σε μακρύ χέρι του κράτους. Αυτή η στρατηγική αναδείχτηκε και στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ που από τη μια μεριά οι δήθεν «ανεξάρτητοι» αλλά βαθύτατα εξαρτημένοι δήμαρχοι συντάχθηκαν στη λογική των κατευθύνσεων που έθεσαν όλες οι κυβερνήσεις με τα σχέδια ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ και τελευταία ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ και από την άλλη η γραμμή της ρήξης με αυτή την πολιτική, το σχέδιο των συνέδρων της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που έθεσαν επιτακτικά την υποχρέωση του κράτους για γενναία χρηματοδότηση στα 7 δις € έναντι του 1,8 δις € που δίνει κάθε χρόνο. Οι δήμαρχοι δεν εκλέχτηκαν για να κάνουν διαπιστώσεις αλλά για να αντιμετωπίζουν επαρκώς την καθημερινότητα των πολιτών, να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα και αποφάσεις που θα ανακουφίζουν το λαό. Αυτή τη γραμμή προβάλαμε και εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση και σε αυτή τη γραμμή θα βαδίσουμε. 

Η φορομπηχτική πολιτική της δημοτικής αρχής Εορδαίας φαίνεται και στο 2ο θέμα που αυξάνει τον συντελεστή των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ανά τ.μ. από 1,99€  σε 2,55€.

Έχει τον ίδιο συντελεστή τ.μ. για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως ΔΕΗ, ΔΙΑΔΥΜΑ, τα μεγάλα SUPER MARKET, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΟΤΕ, όπως στα μικροκαταστήματα που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Μεγάλες αυξήσεις έρχονται στις δαπάνες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και υλικών και αυτό φαίνεται διαχρονικά. Το 2017 πληρώναμε 625.000 €, το 2023 1.500.000 €, ενώ φέτος θα πληρώσουμε 2.150€. Ανάλογες αυξήσεις γίνονται και στο τέλος ταφής απορριμμάτων που το 2020 πληρώναμε 20€ τον τόνο ενώ μέχρι το 2027 θα υπάρχει κλιμακούμενη αύξηση μέχρι τα 55€ τον τόνο.

Μεγάλες αυξήσεις έρχονται και για τις δημοτικές κοινότητες του δήμου μας. Οι κάτοικοι των χωριών του δήμου Μουρικίου πχ θα δουν αύξηση 90%, συγκεκριμένα από 0,74€ στο τ.μ. στα 1,40 στο τ.μ.

Την ίδια στιγμή που ερημώνει η ύπαιθρος και η δημοτική αρχή ρίχνει μαύρο κλάμα, στην πράξη όμως με την αύξηση αυτή στα δημοτικά τέλη στην ουσία δίνη την χαριστική βολή. Ενώ επικαλούνται το υπέρογκο κόστος θέρμανσης στα χωριά, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο το χαράτσι.

 

Λαέ της Εορδαίας

Η επιβολή της αύξησης των δημοτικών τελών γίνεται εν μέσω απολιγνιτοποίησης που κάνει εμφανή τα αποτελέσματα. Γίνονται σε μια περίοδο μεγάλων αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και «παγωμένη» την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ από τον Δεκέμβρη του 2023 για αύξηση της Τ/Θ στο 63% με ΦΠΑ. 

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι τα δημοτικά τέλη ήταν παγωμένα από το 2015. Όπως ήταν και πάλι πανάκριβη με συντελεστή 2,99€ ανά τ.μ. και τώρα πλέον μας ξετινάζει. 

Αυτές οι αυξήσεις γίνονται επίσης σε μια περίοδο όπου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στενάζουν από τις πενιχρές αυξήσεις 3%, το ΑΕΠ να μεγαλώνει. Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης τάζουν δισεκατομμύρια € επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή και όλα αυτά για περάσουν αναίμακτα την περιβόητη «δίκαιη πράσινη μετάβαση». 

Καταγγέλλουμε την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών κ. Λιβάνιου στη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς στην Κοζάνη, ότι «δεν θέλει να βλέπει δημάρχους με απλωμένο το χέρι», καλώντας δηλαδή τους δημάρχους να βάλουν επιπλέον φόρους στο λαό και να μη ζητάνε χρήματα από το κράτος. 

Καλούμε όλο το λαό της Εορδαίας όταν θα συζητηθεί το θέμα της αύξησης των τελών στο δημοτικό συμβούλιο να παρευρεθούν μαζικά και να αποτρέψουμε στα σχέδια της δημοτικής αρχής που θέλει να φορτώσει νέα βάρη στο λαό.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: