Έρχεται «τακτοποίηση» των… αυθαιρέτων

By on 19/06/2011
AYΘΑΙΡΕΤΑΛύση για τα αυθαίρετα με στόχο να μπει άμεσα στα δημόσια ταμεία «ζεστό χρήμα» θα πρέπει να βρει η νέα ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία πάντα με το Υπουργείο Οικονομικών, στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

 

Η εντολή της τρόικας είναι σαφής: Πρέπει να εισπραχθούν έως και 2 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια και η εντολή είναι να βρεθεί η «φόρμουλα» που θα «ντύσει» περιβαλλοντικά το μέτρο που στην ουσία είναι καθαρά εισπρακτικό.

 

Πηγή:imerisia.gr

 

Αυτό αποτελεί και την πρώτη προτεραιότητα του νέου Yπουργού. Ουσιαστικά, πλέον, η φιλοσοφία αλλάζει και τα αμιγώς περιβαλλοντικά θέματα περνούν σε δεύτερη μοίρα.

 

Το σχέδιο που ήδη έχει επεξεργαστεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως Yπουργός Οικονομικών και θα υλοποιήσει ως Yπουργός Περιβάλλοντος είναι να «τρέξει» μια διαδικασία όπου οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν με γενναίες εκπτώσεις τα πρόστιμα για την ανέγερση και τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών.

 

Οι εκπτώσεις προβλέπεται να είναι από 50% έως και 80% στο ύψος των προστίμων που ισχύουν σήμερα και θα μπορούν να αποπληρωθούν με έως και 36 δόσεις. Εξαίρεση από τη κατεδάφιση δεν θα προβλέπεται, αφού αυτό είναι αντισυνταγματικό και το δέλεαρ για τους πολίτες θα είναι το «λογικό» πρόστιμο που θα τους απαλλάξει από τον βραχνά ενός εξοντωτικού προστίμου στην περίπτωση που δεν το δηλώσουν.

 

Ουσιαστικά λοιπόν η κυβερνηση σχεδιάζει «περαίωση αυθαιρέτων». Με προθεσμία ορισμένων μηνών οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να προσέλθουν στις πολεοδομίες και στις οικονομικές εφορίες, προκειμένου να δηλώσουν την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση. Θα αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και με σημαντικές μειώσεις τόσο τα σωρευμένα από το παρελθόν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης όσο και τα μελλοντικά ετήσια πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα πρόστιμα θα θεωρούνται δημόσιο έσοδο, θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ και θα καταγράφονται.

 

Στη ρύθμιση δεν πρόκειται να ενταχθούν αυθαίρετες κατοικίες που έχουν χτιστεί σε ρέματα ή σε δάση.

 

Στις εφορίες και στα πολεοδομικά γραφεία είναι καταγεγραμμένοι περίπου 350.000 έως 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με πρόστιμα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί κι αυτοί είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να πληρώσουν. Συνολικά τα αυθαίρετα της χώρας υπολογίζονται (αφού δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή) ότι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

 

Τα πρόστιμα θα έχουν διαβάθμιση ανάλογα με την αντικειμενική αξία αλλά και τη χρονολογία ανέγερσης. Ετσι για παλιά αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί πριν το 2004 τα πρόστιμα θα είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ θα αυξάνονται κλιμακωτά για κάθε μια χρονιά μετά το 2005.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: