Άδειασαν τα ράφια των φαρμακείων του νομού από αντιϊκά φάρμακα

By on 19/02/2011

 

farmakeiaΈλλειψη αντιϊκών φαρμάκων  παρατηρείται στα φαρμακεία του νομού Κοζάνης, την ώρα που η νέα γρίπη (Η1Ν1) γυροφέρνει την περιοχή. Όσοι χρειάζονται αντιϊκά φάρμακα παραπέμπονται στα δύο νοσοκομεία του νομού!
Πηγή: Πτολεμαίος

 

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί του νομού, επισημαίνοντας ότι εκτός από αντιβιοτικά σημειώνεται και σοβαρή έλλειψη σκευασμάτων για το διαβήτη, ενώ, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να βρει κανείς στα φαρμακεία ούτε ασπιρίνη, αφού δεν στέλνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

 

«Υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις», αφού εκτός από τα αντιϊκά που έληξαν οι προμήθειές μας και διακινούνται πλέον από τα νοσοκομεία, οι ελλείψεις επεκτείνονται στα φάρμακα για το διαβήτη, για τη νόσο πάρκινσον, σε αντικαταθλιπτικά, ενώ υπάρχει μέχρι και έλλειψη ασπιρίνης», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νομού Κοζάνης.

 

Ο λόγος για την έλλειψη αντιϊκών, σύμφωνα με τον κ. Βελονά, είναι ότι πέρσι τα φαρμακεία είχαν προμηθευτεί μεγάλες ποσότητες, οι οποίες επεστράφηκαν πριν λίγο καιρό γιατί έληγαν, ενώ δεν προχώρησαν σε νέες προμήθειες, γιατί η εταιρεία που τα διαθέτει στη χώρα μας στέλνει πολύ μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να μην  καλύπτονται οι παραγγελίες των φαρμακείων. Και όχι μόνο αντιϊκών φαρμάκων αλλά και άλλων φαρμάκων που διαθέτει η συγκεκριμένη εταιρεία. Σημείωσε μάλιστα ότι το φαινόμενο οφείλεται και στο γεγονός ότι πολλές φαρμακαποθήκες προτιμούν να εξάγουν φάρμακα στο εξωτερικό που είναι μεγαλύτερες οι τιμές αυτών των φαρμάκων, αν και υποτίθεται ότι επιτρέπεται η εξαγωγή φαρμακευτικών προϊόντων με την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται η επάρκεια στην εσωτερική αγορά.

 

«Τελευταία επειδή η αγορά της Ελλάδας έμεινε ακάλυπτη,  ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι θα γίνει έλεγχος αν γίνονται παράνομες εξαγωγές και απαγόρευσε τις εξαγωγές σε 28 φάρμακα και 118 μορφές και περιμένουμε να δούμε εάν θα αποδώσουν τα μέτρα του ΕΟΦ για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων», είπε ο κ. Βελονάς.

 

Δυσεύρετη η ασπιρίνη

 

Στις χαμηλές τιμές κάποιων φαρμάκων αποδίδει τη γενικότερη έλλειψη φαρμάκων από την εσωτερική αγορά και την τοπική αγορά και ο φαρμακοποιός Παναγιώτης Τομάρας, λέγοντας ότι μερικώς είναι τεχνητή η έλλειψη φαρμάκων, αφού κάποια δεν τα φέρνουν οι εταιρείες στην Ελλάδα, ενώ άλλα εξάγονται, επειδή έχουν μεγαλύτερη τιμή σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ανέφερε μάλιστα για παράδειγμα ότι η έλλειψη ασπιρίνης οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα πωλείται προς 0,60 ευρώ ενώ στη Γερμανία (παράγεται από γερμανική εταιρεία) διατίθεται προς 5 ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα να εισάγονται ελάχιστες ποσότητες ασπιρίνης στη χώρα μας και να μην μπορεί να  βρει πλέον κάποιος στα φαρμακεία ένα αναλγητικό και αντιπυρετικό ευρείας κατανάλωσης.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: