Ποιμαντορική εγκύκλιος του Μητοπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.Παύλου

By on 05/04/2007

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ κ. ΠΑΥΛΟΥ

Αριθμ. Πρωτ.: 337 Εν Κοζάνη τη 23η Μαρτίου 2007

Π Α Υ Λ Ο Σ
ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ

Προς τους Εντιμωτάτους Άρχοντας,
τον ευαγή και ευσεβή Κλήρον
και τον αγιόλεκτον Λαόν της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΕΠΙ ΤΗ ΖΩΗΦΟΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΕΙ
ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Εσταυρώθης δι’ εμέ, ίνα εμοί πηγάσης την άφεσιν˙ εκεντήθης την πλευράν, ίνα κρουνούς ζωής αναβλύσης μοι».
(Μακαρισμοί Όρθρου Μ. Παρασκευής)

Και πάλι οι καμπάνες θα ηχήσουν χαρούμενα και πανηγυρικά και ο γλυκόλαλος ήχος τους θα διαλύσει το πένθος των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος.
Και πάλι οι καμπάνες θα διαλαλήσουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως και οι καρδιές των πιστών, των φίλων του Χριστού, θα σκιρτήσουν από χαρά και εσωτερική αγαλλίαση. «Θεασάμενοι» με τα μάτια της ψυχής μας την έγερση του Θεανθρώπου και γευόμενοι «ότι Χριστός ο Κύριος», θα προσκυνήσουμε το Μέγα μυστήριο της Αναστάσεως, βιώνοντας το γεγονός ως δική μας προσωπική Ανάσταση, εφ’ όσον Εκείνος – για τους σταυρωτές Του «ο Ξένος» και «ο Πλάνος», για εμάς όμως τους μαθητές Του ο Κύριος και Θεός, «ημάς διεβίβασεν εκ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν». (Ειρμός α ᾠδῆς κανόνα Αναστάσεως)
Γεγονός ανεπανάληπτο στην ιστορία της ανθρωπότητας, γεγονός σωτήριο, γεγονός χαράς και ελπίδας! Η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού έκλεισε τον Άδη, ανέστησε τον Αδάμ και τους εξ Αδάμ, συνέτριψε την μονοκρατορία του διαβόλου, κατήργησε «τον το κράτος έχοντα του θανάτου, τουτέστιν τον διάβολον», έλυσε τις ωδίνες του πνευματικού θανάτου, συνέτριψε πύλας χαλκάς αιωνίους, και έλαμψε το ανέσπερο φως, έλαμψε ο Χριστός, έλαμψε η αλήθεια, έλαμψε η ζωή!
Ο θάνατος του Χριστού ήταν αληθινός αλλά προσωρινός, διότι ανέστη εκ νεκρών. Άλλωστε γι’ αυτό το γεγονός ήλθε στη γη ως άνθρωπος, γι’ αυτό το Σωτήριο γεγονός αυτοπροαίρετα και αυτόβουλα γεύθηκε τον θάνατο επάνω στον Σταυρό «η Ζωή η αθάνατος»! Με αποτέλεσμα το Ξύλο του Σταυρού, δια του Τιμίου Αυτού Αίματος να γίνει ξύλο τιμής, ξύλο ζωής και σωτηρίας! Όλβιος ο Τάφος Του, δηλαδή μακάριος και ευτυχής γι’ αυτούς που τον προσκυνούν και τον πιστεύουν.
Γι’ αυτή τη σωτηρία μας ήλθε ο Ιησούς, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, και μας την προσέφερε χωρίς υλικά ανταλλάγματα˙ ένα μόνο μας ζητάει: την καρδιά μας, για να την κάνει θρόνο Του και πνευματική Του κατοικία! Μας ζητάει να τον πιστεύουμε ως Σωτήρα και Λυτρωτή! Μας θέλει ζωντανά μέλη της Αγίας μας Ορθοδοξίας, μας θέλει κλήματα καρποφόρα, μπολιασμένα και άρρηκτα συνδεδεμένα με Αυτόν, που είναι η πηγή της Ζωής.
Οι άνθρωποι του μίσους, της κακίας και της αδικίας σταύρωσαν τον Χριστό, το οποίο σημαίνει ότι σταύρωσαν την ειρήνη, την αγάπη, την φιλανθρωπία, την αγαθοσύνη, το φως, την αλήθεια, την ζωή. Και όμως Εκείνος ανέστη, διότι «ουκ ην δυνατόν κρατείσθαι υπό της φθοράς τον αρχηγόν της ζωής». (Θ. Λειτουργία Μ. Βασιλείου).
Δύο χιλιάδες χρόνια έχουν περάσει από τότε! Δύο χιλιάδες χρόνια τώρα με περισσό πείσμα τα όργανα του διαβόλου, του μίσους, του ψεύδους και της αμαρτίας σταυρώνουν τον Χριστό και όμως Εκείνος ανασταίνεται, ενώ οι διώκτες Του χάνονται, η μάλλον κάποιοι μένουν στη χλεύη και την απαξίωση. Και σήμερα πολεμάται ο Αναστάς Ιησούς και διώκεται η Εκκλησία Του! Οι συνειδητοί, όμως, χριστιανοί μένουν αμετακίνητοι και αταλάντευτοι, ήρεμοι και γαλήνιοι, με θάρρος και υπομονή, με καρτερία και ελπίδα, την ελπίδα της Αναστάσεως˙ άλλωστε το διαλάλησε ο Κύριος και το υποσχέθηκε: «…θαρσείτε˙ τριήμερος γαρ εγείρομαι, εις αγαλλίασιν πιστών, και ζωήν την αιώνιον» (Δοξαστικό αίνων Όρθρου Μ. Δευτέρας).
Τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά και λαμπροφορεμένα˙ χαρείτε την ημέρα, ψάλλετε όχι μόνο με τα χείλη, αλλά με παλλόμενη και αγαλλόμενη καρδιά τον επινίκιο ύμνο, τον θούριο της Αναστάσεως: «Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι, ζωήν χαρισάμενος».
Να είσθε Ευλογημένοι και Αγιασμένοι εν Χριστώ Αναστάντι.

Μετά πατρικών και πασχαλινών ασπασμών
Ευχέτης προς Χριστόν Αναστάντα

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: