Όχι του Υπουργείου Παιδείας στην δημιουργία νέων μουσικών σχολείων

By on 19/02/2008

Ο Υφυπουργός Παιδείας στη Σιάτιστα: “Όχι” του Υπουργείου Παιδείας στην δημιουργία νέων μουσικών σχολείων


«Όχι στην δημιουργία νέων μουσικών σχολείων εάν δεν λυθούν τα μεγάλα ζήτημα που απασχολούν τα υπάρχοντα μουσικά σχολεία», δήλωσε ο υφυπουργός παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος από την Σιάτιστα στην οποία είχε την ευκαιρία να βρεθεί κατά την περιοδεία του στους Νομούς Κοζάνης και Καστοριάς. Ο κ. Λυκουρέτζος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με καθηγητές και μαθητές του μουσικού σχολείου Σιάτιστας και να παραστεί στην τιμητική τελετή που διοργανώθηκε για το ζεύγος Παπανικολάου που συνέβαλε τα μέγιστα στο χτίσιμο του σχολείου.

Ο κ. Λυκουρέντζος παραδέχθηκε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και 19 χρόνια, όπως σημείωσε, τα μουσικά σχολεία και τόνισε πως προτεραιότητα του υπουργείου είναι η επίλυση των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την πλήρωση των θέσεων του εκπαιδευτικού προσωπικού, την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους αλλά και την αναγνώριση των σπουδών των μαθητών πάνω στα μουσικά όργανα. Αναδημοσίευση απο Τα Νέα της ΠτολεμαÀδας

2 Comments

  1. 659.οpen20h

    20/02/2008 at 07:33

    μισό μουσικό σχολείο στη Σιάτιστα και
    μισό μουσικό σχολείο στην Πτολεμαίδα
    δηλαδή καντίπουτα
    ένα και καλό ρε !!!!!!!!!!!

  2. 659.οpen20h

    20/02/2008 at 18:24

    Ανακοίνωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Πτολεμαϊδας

    Με χαρά ακούσαμε τη δήλωση του υφυπουργού παιδείας κ. Λυκουρέντζου, την προηγούμενη εβδομάδα κατά την επίσκεψή του στο Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας, «όχι στη δημιουργία νέων μουσικών σχολείων εάν δεν λυθούν τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τα ήδη υπάρχοντα μουσικά σχολεία».
    Κατ’ αρχήν θεωρούμε ότι η δήλωση αυτή είναι θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση με τη διαφορά ότι αυτά που πρέπει να λυθούν δεν είναι «μεγάλα ζητήματα» αλλά «τεράστια και χρονίζοντα προβλήματα» τα οποία εδώ και 19 χρόνια συνεχίζουν να υφίστανται και να αποτελούν τροχοπέδη για την λειτουργία και την ανάπτυξη των Μουσικών Σχολείων της χώρας, προβλήματα (τα οποία έχουμε πολλές φορές επισημάνει και αναφέρει στους κατά καιρούς Υπουργούς Παιδείας) όπως :
    · Η ανυπαρξία αναλυτικών προγραμμάτων διδακτέας ύλης και ενιαίων βιβλίων για τα μουσικά μαθήματα,
    · Η μη εφαρμογή του νόμου για τη χορήγηση τίτλων σπουδών,
    · Η μη εφαρμογή του νόμου περί προκαταρκτικής μουσικής παιδείας στα Δημοτικά Σχολεία (διαδικασία – «φυτώριο» για τα Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια),
    · Η τρομερή καθυστέρηση στην προμήθεια μουσικών οργάνων για τα Σχολεία, που είναι υπόσχεση της προηγούμενης Υπουργού και βασίζεται στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων,
    · Θεσμικά – νομοθετικά κενά, αντιφάσεις και παραλείψεις, που παρεμποδίζουν την ομαλή λειτουργία των Μουσικών Σχολείων,
    · Η μη εφαρμογή σοβαρού εκπαιδευτικού σχεδιασμού για την παροχή ποιοτικά καλύτερης εκπαίδευσης.
    · Η μη καθιέρωση επαρκών οργανικών θέσεων διδακτικού προσωπικού για όλες τις πάγιες διδακτικές ανάγκες και η πλήρωση τους με μόνιμο προσωπικό (η αξιοποίηση του ήδη χρησιμοποιούμενου προσωπικού μετά από αξιολόγηση και παιδαγωγική επιμόρφωση είναι απαραίτητη), με επακόλουθο τη λειτουργία των Μουσικών Σχολείων κατά κύριο λόγο με συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο πολύ μετά την έναρξη των μαθημάτων, κλπ.
    Αυτό που δεν ακούσαμε είναι πότε επιτέλους θα πραγματοποιηθεί η περιβόητη «επίλυση» ή τουλάχιστον πότε θα ξεκινήσει. Του χρόνου, σε 2 χρόνια, σε 3 χρόνια ; Γιατί κάθε μέρα που περνάει με τα προβλήματα αυτά παρόντα, ο θεσμός του Μουσικού Σχολείου απαξιώνετε και το σίγουρο είναι ότι ο χαμένος σ’ αυτή την υπόθεση θα είναι ο πολιτισμός.

    Για το Δ.Σ.
    Ο πρόεδρος
    Τρυψάνης Θεόδωρος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: