Το έθιμο των Λαζαρίνων και ο τρανός χορός «Τσιντσιρό» στην Αιανή

By on 10/04/2019

συναντά κανείς, στα νοσταλγικά ταξίδια

της θύμησης τόπους μοναδικούς,

απέραντους στο χώρο, και συνεχείς στο χρόνο…”

που λούζονται μυρουδιές και χρώματα της φύσης

για να προϋπαντήσουν την Άνοιξη

ντύνονται ευλαβικά, τα προαιώνια

στολίδια του πολιτισμού τους, και καρτερούν

τις Λαζαρίνες…, που, σαν νεράιδες, θα γοητεύσουν

με τις χαρούμενες φωνές και τα ιδιόμελα

τραγούδια τους τις γειτονιές

 Η Δημοτική Κοινότητα Αιανής, Ιστορικής Έδρας του Δήμου Κοζάνης, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος “Η ΠΡΟΟΔΟΣ” και ο Σύλλογος Γυναικών Αιανής, κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου, στην κεντρική πλατεία του χωριού, διοργανώνουν  το έθιμο των Λαζαρίνων και τον τρανό χορό «Τσιντσιρό».

 Συντηρητές του, κυρίως οι απλές γυναίκες της Αιανής, οι οποίες γερά δεμένες στις ρίζες της παράδοσης, κατάφεραν να διαφυλάξουν το χρώμα και τον χαρακτήρα του εθίμου ανόθευτο από αστικές επιρροές, προσδίδοντας με αυτόν τον τρόπο γραφικότητα, ιδιοτυπία και χαρακτήρα.                 

 Tραγουδούν αντιφωνικά με μεράκι και αυθεντικότητα τα  «Λαζαριάτικα» τραγούδια. Ένας κύκλος μονοφωνικών τραγουδιών, χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων, που το καθένα χωριστά, αποτελεί ένα μικρό αλλά ολοκληρωμένο έργο, με τα δικά του μουσικά ιδιώματα και ιδιότυπη τεχνική.

  Στο πλαίσιο της προώθησης και της ανάδειξης του εθίμου των Λαζαρίνων της Αιανής  και εκτός των ορίων του Νομού Κοζάνης, 100 γυναίκες της Αιανής, όλων των ηλικιών, ντυμένες με τις πανέμορφες, μορφοκεντημένες, πολύχρωμες φορεσιές τους, θα τραγουδήσουν μέρος των «Λαζαριάτικων»  τραγουδιών την Κυριακή 14 Απριλίου 2019 και ώρα 18:00,  στην πλατεία Αριστοτέλους Θεσσαλονίκης.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

16:00   Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου (Πολιούχου).  Λαζαρίνες της Αιανής θα ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς εντός του Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν στον αύλειο χώρο του Ιερού  Ναού.

 

17:00   Πλατεία Λευκού Πύργου, πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, οδός Αριστοτέλους (συμβολή με την οδό Τσιμισκή), Λαδάδικα. Λαζαρίνες της Αιανής  θα τραγουδήσουν και θα χορέψουν μέρος των «Λαζαριάτικων»  τραγουδιών.

 

18:00   Πλατεία Αριστοτέλους. Εκατό (100) Λαζαρίνες της  Αιανής παρουσιάζουν τον τρανό  χορό

                                                  «Τσιντσιρό».

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Skip to toolbar