Μπανάνα – Επιστημονική ονομασία Μusa acuminata ή Musa cavendishii – Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου

By on 13/12/2022
Μπανάνα – Επιστ. ονομασία Μusa acuminata
ή Musa cavendishii (Ποικιλία επιδόρπιου Cavendish Bananas , Dwarf Cavendish Αφρικής )
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ – ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ -ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η μπανάνα είναι ένα φρούτο των τροπικών δασών . Όλα τα μέρη του φυτού, συμπεριλαμβανομένων των καρπών, των φύλλων, του «ψευδούς μίσχου», του μίσχου, των λουλουδιών και των ριζών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΚΙΛΑΣ Cavendish Bananas
Η ποικιλία της μπανάνας που έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει χρησιμοποιηθεί σαν επιδόρπιο είναι η ποικιλία Cavendish Bananas ή Musa cavendishii
Οι μπανάνες Cavendish πήραν το όνομά τους από τον William Cavendish, 6ο Δούκα του Devonshire .
Περίπου το 1834 ο Κάβεντις έλαβε ένα φορτίο με μπανάνες από τον Μαυρίκιο
καλλιέργηθηκε στα θερμοκήπια του Chatsworth House . Τα φυτά περιγράφηκαν βοτανικά ως Musa cavendishii ,[
Οι μπανάνες Chatsworth μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη στον Ειρηνικό γύρω στη δεκαετία του 1850. Πιστεύεται ότι μερικές από αυτές μπορεί να κατέληξαν στα Κανάρια Νησιά
Οι αφρικανικές μπανάνες με τη σειρά τους εισήχθησαν από τη Νοτιοανατολική Ασία στη Μαδαγασκάρη από πρώτους Αυστρονήσιους ναυτικούς.το 1888
– Η Ιστορία της Ελληνικής Μπανάνας
Αυτό όμως που δεν ξέρει ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι υπάρχουν ουκ ολίγες καλλιέργειες και στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, όπως στην Άρβη, τα Μάλλια και τη Σητεία. Στα νησιά και την Νότια Πελοπόννησο
Στην Κρήτη
1920
Στις αρχές της δεκαετίας του ’20 ένας καλόγερος από την περιοχή, ο Λουκάς, επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους, έφερε μαζί του λίγα φυτά μπανάνας και τα φύτεψε στη Μονή του Αγ. Αντωνίου Άρβης. Όταν τα φυτά έκαναν καρπούς κανείς δεν τους δοκίμασε παρά το ωραίο τους άρωμα,.
Λίγα χρόνια αργότερα ένας γιατρός που βρέθηκε στην περιοχή και γνώριζε το φρούτο, όχι μόνο το δοκίμασε μπροστά στους έκπληκτους κατοίκους, αλλά αγόρασε και ένα μπανανοστάφυλο.
Το 1930
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 οι πρώτες καλλιέργειες ήταν γεγονός στην περιοχή. Οι μπανάνες, μέσα σε τσουβάλια με άχυρο ή κομμένο χαρτί, μεταφέρονταν με ζώα στη Βιάννο, από εκεί με φορτηγά στο Ηράκλειο και στη συνέχεια με πλοίο στην Αθήνα.
1940
Δέκα χρόνια αργότερα αρχίζει η καλλιέργεια της μπανάνας και στα Μάλια, στα βόρεια παράλια του Ηρακλείου.
1950
Στο τέλος της δεκαετίας του ’50, αρχίζει η εισαγωγή μπανάνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα από τις αφρικανικές χώρες και τη Νότια Αμερική.
1970
Οι καλλιέργειες της μπανάνας επεκτείνονται στην Ιεράπετρα, στην Παχιά Άμμο και στη Σητεία του Ν. Λασιθίου στα μέσα της δεκαετίας του 70, όπου καλλιεργούνται σε θερμοκήπια.
Στο τέλος αυτής της δεκαετίας υπάρχουν 5.000 στρέμματα θερμοκηπιακής μπανάνας και 2.500 στρέμματα υπαίθριας με παραγωγή 30.000 τόνους ετησίως.
1990
Το 1990 ιδρύθηκε ο Αγροτικός Συν/σμός Κοινής Πώλησης Μπανάνας από τους παραγωγούς της Κρήτης, με έδρα την Αρβη και τη συμμετοχή των μπανανοπαραγωγών της Ηλείας, μοναδικού νομού της χώρας που καλλιεργούσε μπανάνες εκτός Κρήτης.
Η απόδοση ενός στρέμματος μπανάνας έφτασε στην Ελλάδα ι στους τέσσερις τόνους περίπου όταν είναι υπαίθρια και επτά περίπου όταν καλλιεργείται στο θερμοκήπιο. Το μπανανοστάφυλο μπορεί να φτάσει και τα 70 κιλά.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Μονοκοτυλήδονα (Liliopsida)
Υφομοταξία: Κομμελινίδες (Commelinidae)
Τάξη: Ζιγγιβερώδη (Zingiberales)
Οικογένεια: Μουσοειδή (Musaceae)
Γένος: Μούσα (Musa)
Είδος Μusa acuminata
Υποομάδα Cavendish
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ/ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Η μπανάνα περιέχει χημικές ουσίες και σάκχαρα. Ορισμένα από αυτά τα σάκχαρα λειτουργούν σαν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του γαστρεντερικού συστήματος. Οι χημικές ουσίες μπορεί να δράσουν σαν αντιοξειδωτικά και να μειώσουν το πρήξιμο.
Οι μπανάνες παρέχουν μια ποικιλία από βιταμίνες και μέταλλα και κυρίως κάλιο
Τα 100 γρ περιέχουν
110 θερμίδες
30 γραμμάρια υδατανθράκων
1 γραμμάριο πρωτεΐνης
Βιταμίνη Β6: 0,5 mg
Μαγγάνιο: 0,3 mg
Βιταμίνη C: 9 mg
Κάλιο: 450 mg
Διαιτητικές ίνες: 3g
Πρωτεΐνη: 1 g
Μαγνήσιο: 34 mg
Φολάτη: 25,0 mcg
Ριβοφλαβίνη: 0,1 mg
Νιασίνη: 0,8 mg
Βιταμίνη Α: 81 IU
Σίδηρος: 0,3 mg
Οι μπανάνες είναι απαλλαγμένες από λίπος, χοληστερόλη και νάτριο.
Μία μέση μπανάνα παρέχει περίπου 3 γραμμάρια ινών.
Οι μπανάνες όπως βλέπουμε είναι πλούσιες στο κάλιο .
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μέρη της μπανάνας χρησιμοποιούνται για χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα (υποκαλιαιμία), δυσκοιλιότητα και διάρροια.
Χρησιμοποιούνται επίσης για διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και πολλές άλλες καταστάσεις .
Στην Ινδία ο χυμός που βγαίνει από τον κορμό χρησιμοποιείται ως οικιακό φάρμακο για τη θεραπεία του ίκτερου, ενίοτε με την προσθήκη μελιού
– Κάλιο (το στοιχείο που διατηρεί των επίπεδο υγρών στο σώμα )
Το κάλιο που περιέχει σε υψηλές ποσότητες είναι σημαντικό καθώς βοηθάει στην διατήρηση των επιπέδων υγρών στο σώμα και ρυθμίζει την κίνηση των θρεπτικών ουσιών και των αποβλήτων προς και από από τα κύτταρα.
– Διάρροια.
Στα μικρά παιδιά, οι μαγειρεμένες πράσινες μπανάνες μειώνουν τα συμπτώματα και επιταχύνουν το χρόνο μέχρι την ανάρρωση από τη διάρροια που οφείλεται σε διάφορες αιτίες.
Οι μπανάνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην προώθηση της κανονικότητας στην κίνηση του εντέρου και για μεγαλύτερους ανθρώπους
– Άσθμα
Από μελέτες έγιναν για την αντιμετώπιση του άσθματος σε παιδιά , διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έτρωγαν μία μπανάνα την ημέρα είχαν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα.
– Αρτηριακή πίεση
Η χαμηλή πρόσληψη νατρίου είναι απαραίτητη για την μείωση της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να είναι εξίσου σημαντική, εξαιτίας της αγγειοδιαστολής, που προκαλεί.
– Πρόληψη καρκίνου
Η κατανάλωση μπανάνας, όπως και πορτοκαλιών κατά τα πρώτα δύο χρόνια της ζωής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης λευχαιμίας παιδικής ηλικίας.
Η βιταμίνη C που περιέχει η μπανάνα μπορεί ν να βοηθήσει στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών, που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.
Οι αυξημένη πρόσληψη ινών από φρούτα και λαχανικά, όπως οι μπανάνες, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
– Καρδιακά προβλήματα
Το κάλιο που περιέχει διατηρεί σε καλό ρυθμό τους χτύπους της καρδιάς και μπορεί να μειώσει την επίδραση του νατρίου στην αρτηριακή πίεση.
Η αύξηση της πρόσληψης καλίου μαζί με την μείωση της πρόσληψης νατρίου είναι η πιο σημαντική διατροφική αλλαγή, που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος, για να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Η περιεκτικότητα που έχουν οι μπανάνες σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και Β6 υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.
–Εγκεφαλικά
Το κάλιο επίσης βοηθά τους μυς να συστέλλονται και τα νευρικά κύτταρα να ανταποκρίνονται στα εξωτερικά ερεθίσματα και τις εντολές του εγκεφάλου. Μειώνοντάς τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ,
– Πέτρες στα νεφρά
.Το κάλιο της μπανάνας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού πετρών στα νεφρά. Με τη σειρά τους, οι υγιείς νεφροί εξασφαλίζουν, ότι η σωστή ποσότητα καλίου διατηρείται στο σώμα.
– Διαβήτης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαβητικοί τύπου 1 που ακολουθούν διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και οι διαβητικοί τύπου 2 μπορεί έχουν βελτίωση στα επίπεδα σακχάρου, λιπιδίων και ινσουλίνης στο αίμα.
– Καλύτερη μνήμη και ψυχική διάθεση
Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που παίζει ρόλο στη διατήρηση της μνήμης και στην ενίσχυση της διάθεσης.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όταν λαμβάνεται από το στόμα: Οι μπανάνες δεν δημιουργούν προβλήματα όταν καταναλώνονται στις ποσότητες που καταναλώνονται συνήθως ως φαγητό.
Οι παρενέργειες της μπανάνας είναι σπάνιες, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν φούσκωμα,
αέρια,
κράμπες,
πιο μαλακά κόπρανα,
ναυτία και
εμετό.
– Νεφροπαθείς
Οι τροφές με υψηλές ποσότητες καλίου, όπως οι μπανάνες, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, όταν λαμβάνετε β-αναστολείς. (ς Οι βήτα αποκλειστές ή β-αναστολείς, είναι κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούντα γις διάφορες παθήσεις όπως καρδιά , υψηλή αρτηριακή πίεση κ.α. που συνήθως συνταγογραφείτα )
Η κατανάλωση υπερβολικού καλίου μπορεί να είναι επιβλαβής για εκείνους των οποίων οι νεφροί δεν είναι πλήρως λειτουργικοί. Εάν τα νεφρά σας δεν είναι σε θέση να απομακρύνουν το πλεόνασμα καλίου από το σώμα
– Υψηλά επίπεδα Καλίου
Σε πολύ υψηλές δόσεις, οι μπανάνες μπορεί να προκαλέσουν υψηλά επίπεδα καλίου στο αίμα.
– Αλλεργίες
Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην μπανάνα.
Εάν κάποιος με αλλεργία μπανάνας τρώει μπανάνα, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα στο στόμα και στον λαιμό όπως κνησμός, κνίδωση, οίδημα και συριγμό. Τα άτομα που είναι ευαίσθητα στο λάτεξ είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στην μπανάνα.
– Τα φύλλα της μπανάνας στο δέρμα.
Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα: Τα φύλλα της μπανάνας είναι συνήθως παρέχουν ασφάλεια σε φαρμακευτικές χρήσεις προβλημάτων στο δέρμα
όταν εφαρμόζονται κατάλληλα, και για μικρο χρονικό διάστημα βραχυπρόθεσμα. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην μπανάνα. Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν άλλα μέρη του φυτού της μπανάνας είναι ασφαλή ή ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες.
– Εγκυμοσύνη και θηλασμός:
Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες για να γνωρίζουμε εάν η μπανάνα είναι ασφαλής για χρήση σε φαρμακευτικές ποσότητες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Μείνετε στην ασφαλή πλευρά και αποφύγετε
– Αλληλεπιδράσεις ;
Προς το παρόν δεν έχουμε πληροφορίες για αλληλεπιδράσεις BANANA.
– Ημικρανίες
Οι μπανάνες μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους.
Τα άτομα που συχνά εμφανίζουν πονοκεφάλους ημικρανίας συνιστάται να μην καταναλώνουν περισσότερο από μισή μπανάνα ημερησίως.
– Φούσκωμα & κράμπες στο στομάχι.
Οι μπανάνες περιέχουν επίσης πολλές ίνες.
Η κατανάλωση πάρα πολλών ινών μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι.
-ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι νεφροπαθείς, καρδιακοί και υπερτασικοί αν ακολουθούν κάποια φαρμακευτική αγωγή,θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση και καλόν είναι να ζητούν για την χρήση της την γνώμη των γιατρών
ΠΡΟΣΟΧΗ Η παρούσα δημοσίευση έχει μόνον έχει χαρακτήρα πληροφοριακό.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: