Μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

By on 19/05/2024

«ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ…353.000 ψυχές, μια πατρίδα αφανισμένη κι ένας αιματηρός ξεριζωμός ανθρώπων αλλά και πανάρχαιας ιστορίας.
Συμπληρώνονται φέτος 105 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Ημέρα Μνημόσυνο η σημερινή, στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο. Αλλά και Ημέρα Τιμής σε όσους διασώθηκαν και έδωσαν σκληρό αγώνα. Ο Ποντιακός Ελληνισμός, σήκωσε με υπερήφανα το ανάστημα του, στάθηκε στα πόδια του, πρόκοψε και μεγαλούργησε, στέλνοντας σε όλη την ανθρωπότητα ένα δυνατό μήνυμα αξιοπρέπειας και περηφάνιας.
Θυμάμαι σαν χθες τον Φεβρουάριο του 1994, όντας Βουλευτής Γρεβενών, όταν η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαϊου ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923. Η αναγνώριση αυτή, δικαίωσε ηθικά τον Ποντιακό Ελληνισμό και συνέδεσε το σύγχρονο ελληνισμό με την ιστορική του μνήμη.

Ιστορικό χρέος μας να συνεχίζουμε, όλοι μαζί, με ακόμη περισσότερη ένταση και πάθος τον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και τη διαφύλαξη της ιστορικής αλήθειας.

Άλλωστε, η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: