Λευτέρης Ιωαννίδης – Εδαφική Επιτροπή Π.Δ.Α.Μ. Δυτ. Μακεδονίας – Απουσία Δήμου Κοζάνης

By on 07/07/2024

4η Συνεδρίαση της Εδαφικής Επιτροπής του Π.Δ.Α.Μ.

Απαράδεκτη η απουσία του Δήμου Κοζάνης.

Απαραίτητη η πιο ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρακολούθησα σήμερα την συνεδρίαση της Εδαφική Επιτροπής του Π.Δ.Α.Μ. Δυτικής Μακεδονίας και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις», θέλω να επισημάνω ως απαράδεκτη την απουσία του Δήμου Κοζάνης από την διαδικασία, ενώ είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν κατέθεσε καμιά πρόταση για έργα προς ένταξη στο πρόγραμμα. Καλές οι ανακοινώσεις για το βάψιμο των στάσεων Αστικών, αλλά η Δίκαιη Μετάβαση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην σύγχρονη ιστορία της περιοχής και ο Δήμος Κοζάνης δεν δικαιούται να απουσιάζει.

Σχετικά με την λειτουργία της επιτροπής, θέλω να επισημάνω ότι:

  • Οι συνεδριάσεις της επιτροπής θα πρέπει να είναι διαδικασίες διαλόγου και όχι μονολόγου. Επί τρεις και πλέον, ώρες ακούγαμε από τα στελέχη της υπηρεσίας Δίκαιης Μετάβασης να αυτοθαυμάζονται για τα πεπραγμένα τους, ωσάν να είμαστε σε παράλληλο σύμπαν.
  • Θα πρέπει να συζητηθούν και ευρύτερα ζητήματα σχετικά με τη Μετάβαση, όπως η αναθεώρηση του Συστήματος Διακυβέρνησης με στόχο την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και ο ουσιαστικός ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην ενεργειακή μετάβαση.  Σε κάθε περίπτωση δεν αρκεί στην τοπική αυτοδιοίκηση η συμμετοχή σε ένα όργανο που έχει απλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.
  • Τέλος, προφανώς και θα πρέπει να διευρυνθεί η σύνθεση του οργάνου και να συνεδριάζει σε τακτική βάση.

 

Ιωαννίδης Ελευθέριος

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: