Κορίτσια, το Crown! Ερχονται οι γαμπροί της τεχνολογίας

By on 20/06/2018

Μία νέα εφαρμογή, σχεδιασμένη από νεαρές γυναίκες, μετατρέπει την αναζήτηση συντρόφου σε παιχνίδι ξεσκαρταρίσματος, θέλοντας ταυτόχρονα να βάλει τέλος στην υπερπληθώρα επιλογών, αφού, όπως λένε οι ειδικοί, «όταν δεν ξέρεις ποιον να πρωτοδιαλέξεις, δεν διαλέγεις τελικά κανέναν»

Περίπου πριν από μία δεκαετία ήταν ταμπού να παραδεχθείς ότι γνώρισες τον σύντροφό σου μέσα από τα social media ή, ακόμη χειρότερα για τις κακές γλώσσες, μέσα από κάποιo ειδικό site που έχει ρόλο ιντερνετικής προξενήτρας. Σήμερα δεν υπάρχει κανένα ταμπού. Το παράδοξο είναι πλέον να γνωρίσεις κάποιον στον έξω κόσμο, αφού η πλειοψηφία ψάχνει και ψάχνεται μέσα από τις ειδικές εφαρμογές: Match, Tinder, Plenty of Fish, ΟK Cupid και πολλά πολλά ακόμη που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, έχοντας έναν και μόνο σκοπό. Να σε αποκαταστήσουν για ένα βράδυ -αν δηλώσεις ότι ενδιαφέρεσαι για σχέση της μιας βραδιάς-, ή για μια ολόκληρη ζωή.

Και αν πιστεύατε ότι είστε ήδη καλυμμένοι με τις υπάρχουσες μορφές ιντερνετικής γνωριμίας, έρχεται μια νέα εφαρμογή, το «Crown». Πρόκειται για το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της εταιρείας Match Group, που διαχειρίζεται τους προαναφερθέντες διαύλους γνωριμίας.

 

Μόνο που αυτός διαφέρει ριζικά σε πολύ σημαντικά σημεία, που τον κάνουν να υπόσχεται εξασφαλισμένη επιτυχία σε όποιον αποφασίσει να βρει το άλλο του μισό με αυτόν τον τρόπο.

Το Crown λοιπόν μετατρέπει την αέναη αναζήτηση συντρόφου σε κυριολεκτικό παιχνίδι. Με παιχνίδι μπορεί να μοιάζει και το ήδη υπάρχον Tinder, η εφαρμογή που κάνει θραύση αυτή τη στιγμή, όμως το Crown στοχεύει στην επιστήμη του γρήγορου ξεσκαρταρίσματος.

Θα έρθει άραγε μια μέρα που ακόμα και το Tinder θα θεωρείται ξεπερασμένο;

Πώς λειτουργεί λοιπόν; Κάθε απόγευμα σου παρουσιάζονται στην οθόνη σου 16 επίδοξοι εραστές ή ερωμένες, όπως έχουν επιλεγεί από έναν μυστηριώδη αλγόριθμο, ο οποίος έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία που έχεις δώσει σχετικά με τις προτιμήσεις σου, και ως εντελώς άλλη Γεωργία Βασιλειάδου στη «Θεία απ’ το Σικάγο» έχει καταλήξει σε πιθανούς συνδυασμούς.

Οι υποψήφιοι σου παρουσιάζονται σε ζευγάρια, πρέπει δηλαδή, αν θες να συνεχίσεις και να δεις και τους 16 προεπιλεγμένους, κάθε φορά να επιλέγεις ανάμεσα σε 2, «κρατώντας» τον έναν και «πετώντας» τον άλλο που δεν σου αρέσει και τόσο.

Ανάμεσα σε κάθε ζευγάρι, ο ένας από τους δύο θα στέφεται ως εκλεκτός – έτσι εξηγείται και το σηματάκι με το στέμμα, που είναι το σήμα κατατεθέν του «Crown». Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να καταλήξεις στην τελική τετράδα – final four, για να προσθέσουμε και γηπεδική αγωνία στο παιχνίδι.

Οι τέσσερις «φιναλίστ» παίρνουν τότε το πράσινο φως να μιλήσουν -αν φυσικά το θέλουν και οι ίδιοι- μαζί σου, με εσένα που τους έχεις επιλέξει. Αλλά μπορούν και να αρνηθούν. Ο τρόμος της απόρριψης παραμονεύει σε κάθε σκοτεινό σοκάκι (και) αυτής της νέας εφαρμογής.

Σε συνδυασμό με αυτές τις τέσσερις επιλογές μπορείς και εσύ με τη σειρά σου να καταλήξεις να φιγουράρεις σε κάποια τελική τετράδα κάποιου άλλου, και έτσι οι επιλογές σου αρχίζουν να αυξάνονται.

Οι κανάτες της Γεωργίας Βασιλειάδου στη «Θεία απ’ το Σικάγο»: μέθοδος ανεύρεσης γαμπρού άκρως αποτελεσματική, πολύ προτού εφευρεθούν οι εφαρμογές ζευγαρώματος (Wikipedia)

Η συγκεκριμένη εφαρμογή, αν και απεθύνεται τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες που αναζητούν ταίρι, ωστόσο από κατασκευής της είναι σαν να βρίσκεται πιο κοντά στη γυναικεία ψυχολογία, καθώς έχει σχεδιαστεί από την υπεύθυνη προϊόντων της εταρείας Match Group Πατρίσια Πάρκερ. Η ίδια κατανοεί από πρώτο χέρι την όλη διαδικασία του ψηφιακού ζευγαρώματος, καθώς γνώρισε τον άνδρα της μέσω online dating.

Και αν αναρωτιέστε γιατί να δημιουργηθεί μία ακόμη εφαρμογή ζευγαρώματος για να προστεθεί στις τόσες και τόσες που υπάρχουν ήδη, το σκεπτικό του Crown έρχεται να διαφοροποιηθεί: όλες αυτές οι εφαρμογές γίνονται εθιστικές, ακριβώς επειδή υπάρχει υπερπροσφορά επίδοξων συντρόφων.

Οπως εξηγεί η επιστημονική συνεργάτρια της εταιρείας δρ Χέλεν Φίσερ, «όσο περισσότερο ψάχνεις εκεί μέσα για σύντροφο τόσο πιθανότερο είναι να καταλήξεις να μείνεις μόνος σου. Μπουχτίζεις από τις τόσες επιλογές και τελικά καίγεσαι μαζί με τις υποτιθέμενες αναρίθμητες προοπτικές σου. Υπάρχει μια έμφυτη προδιάθεση του ανθρώπου να συνεχίσει να ψάχνει προκειμένου να βρει κάτι καλύτερο από αυτό που ήδη έχει. Και με τόσες εναλλακτικές και ευκαιρίες που ξεπετάγονται μπροστά στα μάτια του όταν είναι on line, το πιο πιθανό είναι ότι θα εθιστεί στην αναζήτηση και δεν θα οδηγηθεί ποτέ στην ανεύρεση».

Η γενιά των millenials, που στηρίζει με πάθος αυτές τις εφαρμογές και πιθανότατα δεν έχει μπει καν στον κόπο να αναζητήσει τον έρωτα έξω από αυτές, είναι επιρρεπής στην υπερκόπωση από το συνεχές ξεσκαρτάρισμα, καθώς περνά κατά μέσον όρο δέκα ώρες την εβδομάδα στο Tinder και στα παράγωγά του.

Εδώ λοιπόν, έρχεται το Crown, να διαφημίσει το ποιοτικό, βάζοντας τέλος στο ποσοτικό ψάξιμο: τελικά, έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις εκείνον ή εκείνη που ψάχνεις όταν σου δίνονται 16 μόνο επιλογές, παρά όταν πνίγεσαι μέσα σε έναν ωκεανό αμέτρητων διαθέσιμων ατόμων.

Προς το παρόν, η νέα και πολλά υποσχόμενη εφαρμογή έχει λανσαριστεί επισήμως στο Λος Αντζελες και, όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει και ο υπόλοιπος πλανήτης.

Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα, στη χώρα που γέννησε το «Greek kamaki», κάποτε το να ψάξεις την τύχη σου on line αποτελούσε κακόγουστο ανέκδοτο. Τώρα όμως δεν είναι απλά μόδα. Είναι επιδημία. Και, για τους περισσότερους, αναγκαίο κακό.

protagon.gr

Protagon TeamProtagon Team

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this:
Skip to toolbar