Κοινή ιπποκαστανιά – Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου

By on 23/10/2022
Aesculus hippocastanum
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ -ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
ΣΤΑΥΡΟΥ Π. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΥ
–ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Φυτό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βαλκάνια).
Η ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum) είναι δέντρο.
Καλλιεργείται συχνά κατά μήκος των λεωφόρων και στο χώρους πρασίνου
Δένδρο που φτάνει τα 15-25 μέτρα σε ύψος κι έχει μεγάλα, πράσινα, οδοντωτά και, σχεδόν, λεία φύλλα.
Ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Μαΐου.
Τα άνθη της έχουν σχήμα πυραμίδας, είναι λευκά, με ροζ στίγματα και έχουν μήκος 10-30 εκατοστά.
Οι καρποί της (αγριοκάστανα), πρέπει να συλλέγονται την περίοδο, που πέφτουν από τα δέντρα τους, δηλαδή, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η κοινή ονομασία ιπποκάστανο προέρχεται από την ομοιότητα των φύλλων και των καρπών με τα γλυκά κάστανα ( η Castanea sativa είναι δέντρο διαφορετικής οικογένειας, των Fagaceae ), μαζί με την υποτιθέμενη παρατήρηση ότι ο καρπός ή οι σπόροι θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα άλογα όταν λαχανιάζουν ή βήχουν.
ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ\
Σύστημα: κατά APG IIΙ
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Κλάδος: Αγγειόσπερμα
Κλάδος: Ευδικοτυλήδονα
Τάξη: Σαπινδώδη (Sapindales)
Οικογένεια: Ιπποκαστανοειδή (Hippocastanaceae)
Γένος: Αίσκουλος (Aesculus)
Είδος: A. hippocastanum
Διώνυμο
Aesculus hippocastanum (Αίσκουλος το ιπποκάστανο)
ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ
Συστατικά:
Στον ξηρό σπόρο: φλαβονοειδή και σαπωνίνες (αεσκίνη, αργυρεσκίνη, προεσκιγενίνες, escigenin, cryptoescin), πουρίνες (αδενίνη, αδενοσίνη, γουανίνη κ.λπ.), τανίνες, ομάδα Β, μια προβιταμίνη D; βιταμίνη Κ στους ξηρούς σπόρους και τα φύλλα.
Το περικάρπιο του καρπού και οι οφθαλμοί περιέχουν οξυκουμαρίνες (αισκουλίνη, ασκουλετίνη, φρασετίνη). Ο πολτός του σπόρου είναι που αποτελείται κυρίως από άμυλο, σάκχαρα, έλαια και πρωτεϊνικές ουσίες
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Ιδιότητες:
Τα εκχυλίσματα ιπποκάστανου χρησιμοποιούνται ευρέως στη φαρμακευτική και τη βιομηχανία καλλυντικών.
Τα κύρια ενεργά συστατικά είναι οι σαπωνίνες του τύπου oleane, αλλά οι σπόροι της ιπποκαστανιάς περιέχουν επίσης φλαβονοειδή, που είναι γλυκοσίδες της κερσετίνης και της καμπφερόλης
Μέρη της ιπποκαστανίας έχουν ιδιότητες ώστε να δρουν ως αγγειοτονωτικό, περιφερικό αγγειοσυσταλτικό, τριχοειδή, αντιφλεγμονώδες και αποσυμφορητικά.
Η φαρμακολογική δράση συνδέεται κυρίως με την παρουσία χημικών στοιχείων με αντι- οιδηματικές ιδιότητες. ( Οίδημα είναι η περίσσεια υγρού σε έναν οποιονδήποτε ιστό του ανθρώπινου σώματος )
Συμβάλει ;
– Στην μείωση της κακής κυκλοφορίας του αίματος
Το ιπποκάστανο έχει χρησιμοποιηθεί σε τυποποιημένο εκχυλίσμα από σπόρους σε συγκεκριμένη δοσολογία στην εναλλακτική ιατρική ,από το στόμα γιατί μπορεί να μειώσει ορισμένα συμπτώματα κακής κυκλοφορίας του αίματος, όπως κιρσούς, πόνο, κούραση, πρήξιμο στα πόδια, κνησμό και κατακράτηση νερού.
–Φλεβική ανεπάρκεια
Πιθανώς να είναι αποτελεσματική στη θεραπεία ορισμένων συμπτωμάτων χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας (μειωμένη επιστροφή της ροής του αίματος από τα πόδια και τα πόδια πίσω στην καρδιά). Αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή ευαισθησία στα πόδια, κιρσούς, κνησμό ή πρήξιμο στα πόδια και κατακράτηση υγρών (φουσκωμένοι ή πρησμένοι αστραγάλοι ή πόδια).
– Πυρετό, βήχα, διάρροια,
Άλλες χρήσεις που δεν έχουν αποδειχθεί πλήρως ,με έρευνα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, διάρροια,
– Αιμορροΐδες, διόγκωση προστάτη, κράμπες περιόδου
Μπορεί να βοηθήσει σε Αιμορροΐδες, διόγκωση προστάτη, κράμπες περιόδου.
– Πρήξιμο
Πρήξιμο που προκαλείται από αρθρίτιδα, διαστρέμματα ή κατάγματα οστών.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η ιπποκαστανιά (Aesculus hippocastanum) είναι δέντρο. Το ιπποκάστανο περιέχει σημαντικές ποσότητες ενός δηλητηρίου που ονομάζεται εσκουλίνη και μπορεί να προκαλέσει θάνατο εάν καταναλωθεί ωμό.
Το ιπποκάστανο περιέχει επίσης μια ουσία που αραιώνει το αίμα.
. Τα προϊόντα ιπποκαστανιάς μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ζάλη, πονοκέφαλο, στομαχικές διαταραχές και φαγούρα.
– Κίνδυνος πρηξίματος των ποδιών.
Οι άνθρωποι συνήθως παίρνουν εκχυλίσματα σπόρων ιπποκαστανίας από το στόμα για τη θεραπεία της κακής κυκλοφορίας που μπορεί να τους προκαλέσει πρήξιμο των ποδιών (χρόνια φλεβική ανεπάρκεια ή CVI).
–Ποιοι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν
Δεν επιτρέπεται η χρήση τους
1. Όσοι υποφέρουν από κάποια διαταραχή αιμορραγίας ή πήξης του αίματος (το ιπποκάστανο μπορεί να αραιώσει το αίμα τους).
2 Όσοι υποφέρουν από διαβήτη (το ιπποκάστανο μπορεί να προκαλέσει χαμηλό σάκχαρο στο αίμα).
3. Όσοι υποφέρουν από νεφρική ή ηπατική η συμφορητική καρδιακή νόσο . Υπάρχει αναφορά ηπατικής βλάβης που σχετίζεται με τη χρήση ιπποκαστανιάς.
4.. Όσοι υποφέρουν από διαταραχή του στομάχου ή του εντέρου , βρογχικό άσθμα ,
5 . Όσοι πάσχουν από επιληψία ή πονοκεφάλους ημικρανίας
6. Ούτε να το χρησιμοποιούν οι αλλεργικοί στο λάτεξ. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στο λάτεξ μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στο ιπποκάστανο.
7. Έγκυες ή θηλάζουσες μητέρες
Δεν είναι γνωστό εάν το ιπποκάστανο θα βλάψει ένα αγέννητο μωρό,αλλά καλόν είναι να μην χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν εάν μια γυναίκα είναι έγκυος. Η λήψη των ακατέργαστων σπόρων, φλοιών, λουλουδιών ή φύλλων δεν είναι ασφαλής και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Το ιπποκάστανο μπορεί να περάσει στο μητρικό γάλα και να βλάψει ένα μωρό που θηλάζει.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το προϊόν εάν μια μητέρα θηλάζει το μωρό της
8. Και βεβαία να μην δίνετε κανένα συμπλήρωμα βοτάνων/υγείας σε ένα παιδί χωρίς ιατρική συμβουλή.
Παιδιά έχουν δηλητηριαστεί πίνοντας τσάι φτιαγμένο από τα φύλλα και τα κλαδιά ή από την κατανάλωση των σπόρων ιπποκαστανίας.
9. Αλληλοεπιδράσεις από την σύγχρονη λήψη χημικών φαρμάκων
Υπάρχει με κάποια από αυτά μέτρια αλληλεπίδραση
φα είστε προσεκτικοί με α συνδυασμό φαρμάκων που επιβραδύνουν την πήξη του αίματος (Αντιπηκτικά / Αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα) γιατί αλληλεπιδρούν με το ιπποκάστανο
– ΠΡΟΣΟΧΗΗΗ…
Τα σημάδια της δηλητηρίασης από εσκουλίνη που περιέχουν τα ιπποκάστανα περιλαμβάνουν στομαχικές διαταραχές, μυϊκές συσπάσεις, αδυναμία, έμετο, διάρροια, κατάθλιψη και παράλυση. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν καταναλώσατε κατά λάθος ωμό ιπποκάστανο.
– ΠΡΟΣΟΧΗ
Το ιπποκάστανο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στη θέση του φαρμάκου που σας έχει συνταγογράφηση ο γιατρός σας.
Το ιπποκάστανο πωλείται συχνά ως φυτικό συμπλήρωμα.
Δεν υπάρχουν ρυθμιζόμενα πρότυπα παραγωγής για πολλές φυτικές ενώσεις και ορισμένα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν βρεθεί ότι είναι μολυσμένα με τοξικά μέταλλα ή άλλα φάρμακα.
Οποιαδήποτε χρησιμοποίηση μερών του φυτού ή συμπληρωμάτων με περιεχόμενο μερών προελεύσεως από ιπποκαστανία να γίνεται μετά από συνεννόηση με τον θεραποντα ιατρο.
Λανθασμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει απρόσμενα δυσάρεστα αποτελέσματα.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: