«Θα προλάβουν τον χειμώνα οι εργασίες της σήραγγας Κλεισούρας;» Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 21/11/2022

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), η επιβλέπουσα «Εγνατία Οδός» και η ανάδοχος ΑΚΤΩΡ στις 21 Οκτωβρίου 2022 υπέγραψαν στην Καστοριά, τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου (εν συντομία) «ΣΗΡΑΓΓΑ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ». Το έργο θα φέρει κοντά δυο κόσμους, της Καστοριάς και της Εορδαίας, που συνδέει μέχρι σήμερα ένας «κατσικόδρομος» και που ανάμεσά τους στέκει ανυπέρβλητο εμπόδιο η οροσειρά Μουρικίου. 

Βούληση της Περιφερειακής Αρχής είναι να ξεκινήσουν γρήγορα τα διαδικαστικά, να προχωρήσουν  τα χωματουργικά και πριν από τις κακοκαιρίες του ερχόμενου χειμώνα, να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες μέσα στο τούνελ, που θα ανοίξει παράλληλα και από τις δυο πλευρές. Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει στην τήρηση της συμβατικής υποχρέωσης, να παραδοθεί δηλαδή το έργο σε 36 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής (21-11-2025).

        ΑΜΕΣΕΣ  ΕΡΓΑΣΙΕΣ 

-Παραδόθηκε από την τεχνική υπηρεσία (Δ/νση Καστοριάς) της ΠΔΜ η μελέτη του έργου στους τεχνικούς της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και βρίσκεται ήδη υπό έλεγχο και επιπρόσθετη γνώση.

-Αμέσως μετά ακολουθεί η τοπογραφική αποτύπωση, με την οριοθέτηση της ζώνης κατάληψης του δρόμου

-Έπονται οι χωματουργικές εργασίες, που θα οδηγήσουν μέσα στις σήραγγες των δυο πλευρών και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, στη συνέχιση εκτέλεσης του έργου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι τα στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ «τρέχουν» τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα ο αρχικός σχεδιασμός. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το ίδιο θα πράξουν και οι άνθρωποι της ΑΚΤΩΡ. 

Ψίθυροι που υφέρπουν λένε ότι οι μετρημένοι στα δάκτυλα εργολάβοι που αναλαμβάνουν την εκτέλεση όλων των μεγάλων έργων στην Ελλάδα, αδυνατούν να ανταποκριθούν λόγω ελλείψεως μέσων & προσωπικού. Δένουν τα έργα με συμβάσεις, τα πάνε πίσω με «τεχνάσματα» κερδίζοντας χρόνο αλλά και χρήμα πολλές φορές, παίρνοντας αποφάσεις νόμιμων αλλά αδικαιολόγητων παρατάσεων. Καστοριανοί, Εορδαίοι και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, θέλουν να πιστεύουν ότι το έργο θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί στον προκαθορισμένο χρόνο.

 Η Περιφερειακή Αρχή, οι άμεσα ενδιαφερόμενες Δημοτικές Αρχές, να ορίσουν υπευθύνους που θα ενημερώνουν τα όργανα και τους πολίτες, για την πρόοδο των εργασιών και μαζί με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ να βρίσκονται σε διαρκή  παρακολούθηση και επίβλεψη του έργου.

Η Περιφερειακή Αρχή ΔΜ με το άμεσο ενδιαφέρον και της Δημοτικής Αρχής Εορδαίας, να προχωρήσουν (χθες) τις μελέτες και την υλοποίηση του υποέργου: Κάθετη σύνδεση δυο σημείων  της οδού Δυτικής Εορδαίας, πριν την είσοδο του δρόμου στο κοινοτικό διαμέρισμα Αναρράχης, προς την απέναντι πλευρά του δρόμου Δυτικής Εορδαίας, έξω από το κοινοτικό διαμέρισμα Φούφα. Υπάρχει ήδη λειτουργικός αγροτικός δρόμος 4 χιλ.. Εξηγήθηκε πολλές φορές στο παρελθόν η αναγκαιότητα επίσπευσης εκτέλεσης δρόμου (4 χιλ.) στο σημείο αυτό. Διαφορετικά, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η Σύνδεση Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, κατά μήκος και κάτω από την κοινότητα Αναρράχης, θα υπάρχει η ανάγκη να περνούν εναλλάξ με «Σταμάτη» και «Γρηγόρη» τα οχήματα και φυσικά θα ανατραπεί ο υπολογισμός της χρονοαπόστασης Καστοριάς-Πτολεμαίδας. Γρηγορείτε, απέμειναν μόνο 35 μήνες!

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: