Επανακατάθεση της ερώτησης του ΚΚΕ για την κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ

By on 17/01/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας 

Θέμα: Νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ.

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 2463/06.12.2019, σχετικά με τη νέα κατολίσθηση στο ορυχείο Μαυροπηγής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ ΑΕ, η οποία παραμένει αναπάντητη από το αρμόδιο Υπουργείο, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της. Η ερώτηση είναι η παρακάτω:

Μικρής έκτασης, αυτή τη φορά, κατολίσθηση σημειώθηκε πριν λίγες ημέρες στο Ορυχείο Μαυροπηγής της ΔΕΗ, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα. 

Η κατολίσθηση συνέβη την Τρίτη 2 Δεκέμβρη στο πρανές του 7, όπου έχουν καταγραφεί επανειλημμένες κατολισθήσεις στο παρελθόν. 

Την ώρα της κατολίσθησης, στο σημείο βρίσκονταν ο χειριστής του εκσκαφέα και ένας εργολαβικός εργαζόμενος που δούλευε ως σημειωτής. Ο χειριστής αν και είχε διαβλέψει την επικείμενη κατολίσθηση και προειδοποίησε σχετικά, δεν εισακούστηκε, και συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες στο συγκεκριμένο σημείο με αποτέλεσμα ο εργαζόμενος σημειωτής που βρίσκονταν στο κομμάτι που έπεσε, να βρεθεί από την τομή του Ε6 στην τομή του Ε7 – ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

Η κατάσταση με τις εκτεταμένες εργολαβίες και την εντατικοποίηση της εργασίας δεν έπεσε από το πουθενά, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ανεργίας, που στηρίχτηκε από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

Να ερευνηθεί και να εκτιμηθεί η κατάσταση από την επιθεώρηση μεταλλίων αν είναι ασφαλής η δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο αλλά και σε όλα τα ορυχεία όπου δραστηριοποιείται η ΔΕΗ ΑΕ.

Τήρηση τώρα όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμων ιατρών και νοσηλευτών. Μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου πλήρως επανδρωμένο με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα με ταυτόχρονη κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

 

Οι βουλευτές

 

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: