Εκδηλώσεις Τιμής για τον πρώτο πεσόντα Έλληνα Αξιωματικό του Έπους του ’40, Ευάγγελο Γιάνναρη

By on 21/11/2022

Με κάθε επισημότητα, παρουσία των τοπικών Αρχών, πραγματοποιήθηκαν στη Βασιλειάδα οι εκδηλώσεις Μνήμης και απόδοσης Τιμών για τον πρώτο πεσόντα Έλληνα Αξιωματικό του έπους του 1940, Ευάγγελο Γιάνναρη.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από το πρωί με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στην πλατεία Βασιλειάδας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης τόνισε:

«Βρισκόμαστε εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στην μνήμη του Υποσμηναγού που έχασε τη ζωή του όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ως παρατηρητής, με χειριστή τον αρχισμηνία Λεωνίδα Τσάντα, δέχτηκε πυρά από ιταλικά καταδιωκτικά, κατά τη διάρκεια μίας συγκλονιστικής αερομαχίας.

Η προτομή του και το μαχητικό αεροσκάφος που έχουν τοποθετηθεί σε αυτή την πλατεία της Βασιλειάδας, θα θυμίζουν σε όλους μας τη θυσία του Ευάγγελου Γιάνναρη συμβολίζοντας, ταυτόχρονα, αξίες όπως η ανδρεία, η πίστη και η ανιδιοτέλεια».

This slideshow requires JavaScript.

Το παρών για να τιμήσουν τη μνήμη του Ευάγγελου Γιάνναρη έδωσαν μέλη του Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Λάρισας και Αθηνών, καθώς και ο γιος του Αρχισμηνία, Λεωνίδα Τσάντα, χειριστή του αεροσκάφους που κατέπεσε στην Βασιλειάδα, Νικόλαος Τσάντας.

Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας, Σμηναγός ε.α., Βασίλειος Παπαδόπουλος, στην ομιλία του αναφέρθηκε στα γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1940, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης των Αθηνών, Αντιπτέραρχος ε.α., Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορησού απήγγειλαν ποιήματα, ενώ το Προσκλητήριο Πεσόντων έκανε ο Πρόεδρος της Βασιλειάδας, Γιώργος Μήτσιου.

Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook του Δήμου Καστοριάς https://www.facebook.com/dimoskastorias/posts/pfbid02GidQ16HaGQL3eJ3q2if8cMf9Kh8w6YapCFQjHBFXj3RceeDJE2RbdnXWgUkx9N5Fl

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: