Δήμος Κοζάνης: Βραδιές Θερινού Σινεμά στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη

By on 10/07/2024

Στις 11, 12, 16 και 18 Ιουλίου 2024

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του Μίλαν Κούντερα, που έφυγε από κοντά μας στις 11 Ιουλίου 2023, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης σε συνεργασία με το Τσέχικο Κέντρο Αθήνας διοργανώνουν «Αφιέρωμα στον Μίλαν Κούντερα και τον Τσέχικο Κινηματογράφο» στις 11, 12, 16 και 18 Ιουλίου στον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης.

Το αφιέρωμα, που εντάσσεται στις «Βραδιές Θερινού Σινεμά στη Βιβλιοθήκη»  θα χαιρετήσει η Διευθύντρια  του Τσέχικου Κέντρου Αθήνας κ. Lucie Kuligova, η οποία θα προλογίσει και τις δύο πρώτες ταινίες. Οι προβολές θα ξεκινούν στις 21:15 το βράδυ.

Η έναρξη του αφιερώματος θα γίνει την Πέμπτη 11 Ιουλίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Mίλαν Κούντερα: Από το Αστείο στην Ασημαντότητα» (2021, 95′), σε σενάριο και σκηνοθεσία Μίλοσλαβ Σμίντμαϊερ. Ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τον Κούντερα. Εδώ και 30 χρόνια δεν είχε δώσει καμία συνέντευξη και πλέον έφυγε από κοντά μας στις 11/7/2023 σε ηλικία 94 ετών. Τα δοκίμιά του και οι φιλοσοφικές συζητήσεις στα μυθιστορήματά του αποκαλύπτουν πολλά για τον συγγραφέα. Ποιο είναι το στοιχείο του έργου του, που του έδωσε διαστάσεις … θρύλου; Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σημαντικά βιβλία του Κούντερα, τον χαρακτήρα του και τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Ακολουθεί την Παρασκευή 12 Ιουλίου η ταινία «Το Αστείο» (Tσεχοσλοβακία , 1969, 81′,  ασπρόμαυρο), σε σκηνοθεσία Jaromil Jireš. Έχοντας εκδιωχθεί στο παρελθόν από το Κομμουνιστικό Κόμμα εξαιτίας ενός ηλίθιου αστείου που έγραψε στη φίλη του, ο Λούντβικ συναντά τυχαία τη σύζυγο εκείνου, που τον οδήγησε στη φυλακή κι αποφασίζει να εκδικηθεί… Ο Μίλαν Κούντερα συνυπογράφει το σενάριο της ταινίας, η οποία κυκλοφόρησε το 1969, λίγους μήνες μετά την εισβολή των Σοβιετικών τανκς στην Τσεχοσλοβακία τον Αύγουστο του 1968, που έθεσε τέλος στις ελευθερίες της Άνοιξης της Πράγας. Μίλησε με τόλμη εναντίον της σταλινικής εποχής και παρόλο που είχε μεγάλη επιτυχία στις αίθουσες, οι αρχές την απαγόρευσαν για τα επόμενα 20 χρόνια.

Το αφιέρωμα θα συνεχιστεί με δύο τσέχικες ταινίες. Στις 16 Ιουλίου θα προβληθεί «Το γλυκό μου χωριό», μια από τις δημοφιλέστερες τσέχικες κωμωδίες όλων των εποχών Η κεντρική πλοκή είναι η σύγκρουση μεταξύ μίας πατρικής φιγούρας, του συνετού φορτηγατζή στον αγροτικό συνεταιρισμό ενός μικρού χωριού στην Τσεχία, Πάβεκ, και του νεαρού διανοητικά καθυστερημένου συνοδηγού του Ότικ. Ανάμεσά τους υπάρχει μία σχέση μίσους και αγάπης. Ο σκηνοθέτης απεικονίζει με εξαιρετική πλαστικότητα και αυθεντικότητα τους χαρακτήρες των κατοίκων της τοπικής κοινότητας. Η ταινία είναι γεμάτη με ευφυές χιούμορ, μερικές φορές λίγο πιο σκληρό, αλλά ποτέ χυδαίο, ενισχυμένο από την αίσθηση της «ποίησης και πεζογραφίας» της καθημερινής ζωής του εξαιρετικού σκηνοθέτη Jiri Menzel. Η ταινία προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1987.

Το αφιέρωμα θα κλείσει στις 18 Ιουλίου με τη μαύρη κωμωδία «Happy End»  σε σκηνοθεσία Oldřich Lipský που αφηγείται έναν φόνο και τις συνέπειές του. Αυτό που κάνει την ταινία μοναδική, είναι η ανάποδη αφήγηση, η οποία ξεκινά από το θάνατο του πρωταγωνιστή (που περιγράφεται ως γέννηση) και τελειώνει με τη γέννησή του (που περιγράφεται ως θάνατος). Η αντίστροφη αφήγηση δεν ισχύει μόνο χρονολογικά. Τα πάντα είναι ανάποδα!

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι δωρεάν.

This slideshow requires JavaScript.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: