Γρεβενά… Τόπος να ζεις – Του Γιώργου Νούτσου*

By on 02/02/2023

Μια προσέγγιση όχι τεχνοκρατική με αριθμούς και δεδομένα, αλλά πρωτίστως πραγματιστική, με στοιχεία αλήθειας, αλλά και έντονου συναισθήματος, θεωρώ,  πως στη  φάση αυτή, είναι απολύτως αναγκαία, για να αντιληφθούμε τι θησαυρό έχουμε στα χέρια μας, πράγμα, που πολλοί δεν δείχνουν δυστυχώς, να έχουν ακόμα κατανοήσει.

Ο Νομός Γρεβενών, δεν είναι απλά μια γεωγραφική ενότητα στον Ελλαδικό χάρτη, καθώς τυχαίνει να συναποτελείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, που του προσδίδουν αξία και πολυτιμότητα μοναδική.

Από την μια, είναι οι άνθρωποί του, σαν από πάντα γαλουχημένοι, που μπορούν και συνδυάζουν μαεστρικά το κιμπαριλίκι των ανθρώπων της υπαίθρου, με τον κοσμοπολιτισμό ανθρώπων μεγάλων και φωτεινών αστικών κέντρων. 

Ξεκάθαροι, ειλικρινείς, αληθινοί, ευγενείς και φιλόξενοι, αντλούν και βγάζουν προς τα έξω έναν αξιοζήλευτο εαυτό, που δύσκολα απαντάται σε άλλες περιοχές. Κι όλα τα παραπάνω, παρά την παραδοξότητα την ασμένως αποδεκτή από τον καθένα, πως από πάντα βίωναν δύσκολα, έδιναν παρισσότερα, έπαιρναν λιγότερα, υστερούσαν σε διεξόδους και πολλες φορές αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τον ίδιο τους τον τόπο,  απλά και μόνο για να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Όλα τα παραπάνω δεν τους κιότεψαν όμως. Τους έπλασαν μαεστρικά, τους προσέδωσαν υπομονή και καρτερία και χαλύβδωσαν την γεννετήσια επιλογή τους να παραμείνουν εδώ και να παλέψουν για τις καλύτερες μέρες που  προσδοκούν να δουν να ανατέλλουν

Κι από την άλλη, είναι ο τόπος μας, η φύση, η γεωγραφία και το σπάνιας λάμψης και ομορφιάς ανάγλυφο, άρρηκτα συνυφασμένα με τις ιστορικές διαδρομές και τις πολιτισμικές εκλάμψεις των γηγενών, που κουβαλούν στο διάβα του χρόνου αναλλοίωτες αξίες και ωραιότητα μοναδική, που κάθε άλλο παρά από τα χρόνια καταβάλλονται, όσο κι αν πρόσκαιρα μόνο θαμπώνουν, από αποτυχημένες επιλογές ή ξέπνοες πρακτικές.

Οι άνθρωποι και ο τόπος… Οι Γρεβενιώτες και τα Γρεβενα… Η πνοή και το δοξάρι, που συνδυαστικά, μπορούν να μετατρέψουν ένα θησαυρό που λιμνάζει, αποκομμένος από ευκαιρίες και όνειρα, στην ίδια την ευκαιρία και στο ίδιο το όνειρο.

Δεν μας λείπει τίποτα. Αντιθέτως μας περισσεύουν τα πάντα και το μονο που θέλουν από μας, είναι να τα βάλουμε σε μια σειρά, να ορίσουμε προτεραιότητες, να θεσουμε στόχους και να επιλέξουμε τα μέσα με τα οποία θα τους πραγματοποιήσουμε.

Την  περίοδο που διανύουμε και κυρίως αυτή, που θα ακολουθήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια, θα κληθούμε να αποδείξουμε αν είμαστε άξιοι συνεχιστές μιας παράδοσης και μιας αξιοσύνης, που θα αποδειχτούν ικανές να σύρουν τον τόπο μας ψηλά, που θα τον κάνουν να ακούγεται παντού, που το άκουσμά του θα γεννά μόνο θετικα συναισθήματα και κυρίως επιθυμία στον καθένα, να τον επισκεφτεί και να τον γνωρίσει… 

Τι χρειάζεται από μας; 

Να βάλουμε τάξη, να οργανώσουμε και να αναδείξουμε αυτό το μοναδικό που έχουμε, τον δικό μας θησαυρό…

Μιλήσαμε για ιστορία, για παράδοση και πολιτισμό. 

Μιλάμε όμως και για τις μοναδικές Γεωλογικές μας ιδιαιτερότητες, το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης, τα Παγκόσμιας αναγνώρισης Παλαιοντολογικά μας ευρήματα, τον Εθνικο Δρυμό της Βάλια Κάλντα, τις Βυζαντινές εκκλησιές και τα μοναστήρια μας, τα μοναδικά Πετρόχτιστα Γεφύρια μας, την πρώτη και μοναδική Μανιταροπρωτεύσουσα της Ελλάδας, τις άπειρες εναλλακτικές μας δυνατότητες, τα πολυβουα απο την αχλή των ανέμων βουνά μας, τις λίμνες και τα ποτάμια μας, τους Αρχαιολογικούς και Βυζαντινούς θησαυρούς μας, που οφείλουμε τάχιστα να στεγάσουμε σε αντίστοιχης αίγλης Μουσεία, προσδίδοντας έτσι αξία στην αίγλη χρόνων αλλοτινών.

Μιλάμε για το μεγαλόπνοο έργο του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου του Όρλιακα, που θα έρθει για να γεφυρώσει αρμονικά την σχέση γης και διαστήματος, παρόντος και μέλλοντος, φέρνοντας κοντά μας μακρινούς γαλαξίες, μέσα από την επιστημονική έρευνα και την εκπαίδευση, αρμονικά δεμένα όμως με την αναπτυξιακή ροή που υπόσχονται και που προσωπικά απολύτως προσυπογράφω

Μιλάμε για μια πόλη, την πόλη των Γρεβενών, που με το Ειδικό Χωροταξικό, που είναι ανάγκη να εκπονηθεί, θα δώσει δυνατότητες και διεξόδους που σήμερα δεν μπορούμε ούτε να φανταστούμε, πόσο μάλλον να διεκδικήσουμε και να τις κάνουμε πράξη. Μια πόλη ευταξίας, με ένα Σχέδιο Πόλης ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο, με κανόνες και άποψη. Φιλόξενη,  με πολιτισμό και ανάπτυξη, που θα μπορούσε να δομηθεί και από τις μελλούμενες επιχειρηματικές δράσεις στη πολύπαθη Βιοτεχνική Περιοχή, που απαράδεκτα καθυστέρησε και οφείλει άμεσα να δημιουργηθεί

Μιλάμε για την πανέμορφη Βασιλίτσα και το Χιονοδρομικό μας Κέντρο. Καθόλου τυχαίος ο διαχωρισμός της από όλα τα προηγούμενα, καθώς την θεωρώ κορωνίδα της προσπάθειάς μας για εξωστρέφεια και ανάπτυξη. Κι εκεί οφείλουμε να ομονοήσουμε άπαντες… στο στόχο και στα μέσα, αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε αποτέλεσμα.

Μιλάμε τέλος για την ολική επαναφορά μας στον Τουριστικό Παγκόσμιο Χάρτη, δίνοντας έμφαση σε υποδομές, πρόσβαση , καταλύματα, τουριστική συνείδηση που θα ξεπηδά μέσα από αντίστοιχη τουριστική εκπαίδευση και κατ επέκταση Παιδεία. Μιλάμε για την αναγκαία ποιότητα, που κάποια στιγμή προσπαθήσαμε να αγγίξουμε, για να εξωκείλλουμε την αμέσως επόμενη στιγμή στην λογική της αρπαχτής και του εύκολου κέρδους

Για όλα τα παραπάνω χρειάζονται άνθρωποι. Χρειάζονται ιδέες. Χρειάζεται ένα επιτελικό Κράτος που έχει την ικανότητα να μετρά αξίες και να επενδύει σ αυτές

Χρειαζόμαστε κι όλοι εμείς, που ζούμε εδω, πιστεύουμε στον τόπο αυτό και τον αγαπάμε… Και που κυρίως, ασπαζόμαστε πιότερο το εμείς, από το εγώ…..!

 

*Πολιτικός Επιστήμονας – πρ. Δήμαρχος Γρεβενών

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: