Δύο πυρκαγιές σε ένα 24ωρο στα Γρεβενά

By on 17/07/2011

ΠΥΡΚΑΓΙΑΤα πρώτα σοβαρά περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιών, και μάλιστα μέσα  σε ένα μόλις 24ωρο, κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Το πρώτο περιστατικό αφορούσε πυρκαγιά σε σταύλο στο χωριό Βάρη με θύματα 75 αίγες και το δεύτερο σε δασική έκταση κοντά στο χωριό Ελευθεροχώρι, όπου η πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη 15 στρέμματα δάσους δρυός και κέδρων.

 

Πηγή:’Πρωϊνή” Γρεβενών

 

Αναλυτικότερα:

 

Κάηκαν ζωντανά 75 ζώα

Τραγικό τέλος είχαν 75 άτυχα  ζώα, που βρέθηκαν εγκλωβισμένα  μέσα σε σταύλο στο χωριό Βάρη όταν ξέσπασε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, η οποία πήρε σύντομα μεγάλες διαστάσεις λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Οι φλόγες τύλιξαν ξαφνικά  τον σταύλο που βρισκόταν έξω από το χωριό, ιδιοκτησίας του Α.Ν  και, πριν προλάβει κάποιος να επέμβει, επεκτάθηκαν απ’ άκρη σ’ άκρη στις κτιριακές εγκαταστάσεις. Ισχυρές δυνάμεις της  Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών, αποτελούμενες από τρία πυροσβεστικά οχήματα πλήρως επανδρωμένα έφτασαν αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν  στον τόπο της πυρκαγιάς, αλλά στάθηκε αδύνατο να μπουν στον σταύλο, για να απεγκλωβίσουν το κοπάδι .

Έτσι, 75 αίγες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο μέσα στις φλόγες, που κατέστρεψαν ακόμη  μπάλες με τριφύλλι και άχυρο, ολόκληρο το κτιριακό συγκρότημα, αλλά και γεωργικά μηχανήματα, προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στον ιδιοκτήτη του. Τελικά, οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά και προσπαθούν να εξακριβώσουν την αιτία που την προκάλεσε.

Η πυρκαγιά έγινε αντιληπτή  περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος και ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Γρεβενών. Ωστόσο, όπως τόνισε  ο Διοικητής της Υπηρεσίας κ. Καίσαρης, οι πυροσβέστες, όταν έφτασαν στο σημείο, διαπίστωσαν ότι η φωτιά έκαιγε αρκετή ώρα πριν, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο σταύλος και να απανθρακωθούν τα άτυχα ζώα.

Το μοναδικό “ευτύχημα” στο τραγικό συμβάν είναι ότι τουλάχιστον αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού ο σταύλος βρισκόταν στους πρόποδες του όρους Βούρινος και υπήρχε σοβαρός κίνδυνος οι φλόγες να επεκταθούν και να πάρουν μεγάλες διαστάσεις, κάτι που τελικά κατάφερε να αποτρέψει η Πυροσβεστική.

 

Παρανάλωμα του πυρός 15 στρ. δάσους

Το δεύτερο σημαντικό περιστατικό συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης περίπου στις 15:30μμ, όταν πυρκαγιά ξέσπασε σε δασοαγροτική έκταση κοντά στο χωριό Ελευθεροχώρι.

 

Κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν την Πυροσβεστική η οποία αμέσως έσπευσε στο σημείο με ισχυρή δύναμη. Η φωτιά επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή και υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να επεκταθεί ακόμη περισσότερο και να γίνει ανεξέλεγκτη.

Τελικά, πρόλαβε να κάψει 15στρ. δάσους δρυός και κέδρου ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε αγροτικές καλλιέργειες (τριφύλλια), μέχρι οι άνδρες της Π.Υ. να την θέσουν υπό πλήρη έλεγχο και να την κατασβέσουν.

Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς εκτελεί το ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Γρεβενών. Σύμφωνα με το κ. Καίσαρη πάντως, το ενδεχόμενο αυτή να προκλήθηκε από καύση σιτοκαλαμιών μάλλον πρέπει να αποκλειστεί, αφού στο σημείο δεν υπάρχουν χωράφια με καλαμιές (σιτηρά).

Σε διαρκή επιφυλακή η Π.Υ. ζητά ετοιμότητα και εφιστά τη προσοχή

Τα δύο αυτά πρώτα σοβαρά περιστατικά, έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι το φετινό καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Οι καιρικές συνθήκες με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους, σε συνδυασμό με την οργιώδη βλάστηση από τις έντονες βροχοπτώσεις του Απριλίου και Μαΐου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό φαινόμενο και τα δάση μοιάζουν με πυριτιδαποθήκη.Μάλιστα, η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη τον επόμενο μήνα καθώς η βλάστηση θα αρχίσει να ξεραίνεται.

 

Γι᾽ αυτό το λόγο, η Π.Υ. Γρεβενών είναι σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενα καταστροφικών πυρκαγιών. Αυτό πάντως που συνιστά σε όλους τους κατοίκους του Νομού είναι η ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να προφυλαχθούν τα δάση μας.

 

Παράλληλα επισημαίνει ότι έστω και με την παραμικρή αφορμή ή υπόνοια περιστατικού φωτιάς θα πρέπει να ειδοποιούν αμέσως την Υπηρεσία:« Είναι προτιμότερο να μας ειδοποίησουν έστω και αν αποδειχτεί εκ των υστέρων ότι τελικά δε συνέτρεχε σοβαρός λόγος, παρά να λάβουμε καθυστερημένη ειδοποίηση», δηλὠνει  ο κ. Καίσαρης. Ο ίδιος εφιστἀ τη προσοχή και στους αγρότες υπενθυμίζοντάς τους ότι η καύση των σιτοκαλαμιών απαγορεύεται, αφού αποτελεί την πρώτη αιτία εκδήλωσης καταστροφικών πυρκαγιών. «Ελπίζω ότι και φέτος οι αγρότες μας θα συνεργαστούν άριστα μαζί μας όπως έκαναν και πέρυσι.

Ειδικά αυτό το καλοκαίρι όπου ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, κάτι τέτοιο κρίνεται απολύτως αναγκαίο», συμπλήρωσε ο Διοικητής της Π.Υ Γρεβενών.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: