Την ώρα που οι ανελκυστήρες έχουν ένα πολύ απλό έργο, να μεταφέρουν δηλαδή τον κόσμο με ασφάλεια από τον έναν όροφο στον άλλο, κάποιοι το κάνουν με στιλ και χάρη ζηλευτή.Δεν αρκούνται απλώς στη σχετικά βαρετή δουλειά τους, αλλά αποζητούν -και παίρνουν- το κάτι παραπάνω στην ανθρώπινη μετακίνηση.
Κάποιοι μάλιστα καταφέρνουν να γίνουν τουριστικά αξιοθέατα, με τον προχωρημένο σχεδιασμό και τους «πύργους» που κόβουν την ανάσα!
Είναι βέβαια και η μοναδικότητα κάποιων που τους ξεχωρίζει από τον σωρό των κοινών ασανσέρ, την ίδια στιγμή που το παράξενο της όψης τους ή ακόμα και η ίδια η μεταφορική εμπειρία που προσφέρουν κάνουν τη διαφορά.
Ας πάμε λοιπόν ένα ταξίδι στον κόσμο για να δούμε τους πλέον ασυνήθιστους ανελκυστήρες της οικουμένης…
Ενυδρείο AquaDom – Γερμανία
Το AquaDom του Βερολίνου είναι ένα 25μετρο κυλινδρικό ενυδρείο με ενσωματωμένους διαφανείς ανελκυστήρες! Είναι εγκατεστημένο στο ξενοδοχείο Radisson Blu, με το συγκρότημα DomAquarée να περιλαμβάνει το ξενοδοχείο, χώρους γραφείων, εστιατόριο και το aquarium φυσικά.
Το AquaDom άνοιξε το 2004 και κόστισε 12,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη ατραξιόν του βερολινέζικου Sea Life Centre.
Το Aquadom είναι το μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου από ακρυλικό κυλινδρικό γυαλί, με διάμετρο περίπου 11 μέτρων. Είναι χτισμένο πάνω σε βάση ύψους 9 μέτρων.
Περιέχει 1.000.000 λίτρα νερού και φιλοξενεί περισσότερα από 1.500 ψάρια, τα οποία κατατάσσονται σε 50 είδη θαλάσσιας ζωής. Τα τάισμα των ψαριών και ο καθαρισμός του ενυδρείου γίνονται σε καθημερινή βάση από 4 δύτες…Τροχός Falkirk – Αγγλία
Το Falkirk Wheel είναι ένας περιστρεφόμενος ανελκυστήρας για σκάφη και βρίσκεται στη Σκοτία. Συνδέει τα κανάλια Forth και Clyde με το Union και έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη γειτονική πόλη της κεντρικής Σκοτίας, με τη δραστηριότητά του να ξεκινά το 2002.
Η διαφορά ύψους των δυο καναλιών στο επίπεδο του τροχού αγγίζει τα 24 μέτρα(!), η χρήση του είναι λοιπόν επιβεβλημένη για να μεταφερθεί το πλοιάριο με ασφάλεια από το ένα υδάτινο πέρασμα στο άλλο.
Η συνολική διάμετρος του τροχού αγγίζει τα 35 μέτρα, ενώ το σχήμα του είναι εμπνευσμένο από τον διπλό πέλεκυ των Κελτών!
Το Falkirk Wheel κόστισε 17,5 εκατομμύρια λίρες, με το συνολικό πρόγραμμα ανάπλασης των καναλιών να σκαρφαλώνει στα 84,5 εκατομμύρια λίρες. Το Falkirk Wheel Visitor Centre είναι πλέον σε θέση να προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις με σκάφος για το κοινό…Globen Skyview – Σουηδία
Το Skyview είναι ένα σύστημα ανελκυστήρων κατασκευασμένο στη νότια πλευρά του Ericsson Globe της Στοκχόλμης. Το Ericsson Globe παραμένει το μεγαλύτερο ημισφαιρικό κτίριο του κόσμου, με τη διάμετρο της λευκής μπάλας να αγγίζει τα 110 μέτρα και το εσωτερικό της ύψος να σκαρφαλώνει στα 85 μέτρα.
Η διαδρομή του ανελκυστήρα φτάνει τα 100 μέτρα, με τις δύο σφαιρικές καμπίνες να αποκαλύπτουν στη μεγαλοπρέπειά της την ημισφαιρική κατασκευή.
Η ανέγερση του κτιρίου ξεκίνησε το 2004 και άνοιξε τις πύλες του τον Φεβρουάριο του 2010, με περισσότερους από 160.000 ανθρώπους να δοκιμάζουν τους ανελκυστήρες κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του!
Κατά τη διάρκεια μάλιστα του καλοκαιριού και κυρίως τα Σαββατοκύριακα, όλα τα εισιτήρια εξαφανίζονται μαγικά…
Ανελκυστήρας Hammetschwand – Ελβετία
Ο Ανελκυστήρας Hammetschwand είναι το ψηλότερο εξωτερικό ασανσέρ της Ευρώπης και βρίσκεται στην Ελβετία. Συνδέει το μοναδικό στο είδος του ορεινό μονοπάτι με το «παρατηρητήριο» του Hammetschwand, που βλέπει «πιάτο» όλη τη λίμνη Λουκέρνη.
Το ξενοδοχείο μάλιστα Buergenstock, σκαρφαλωμένο σε ύψος 847 μέτρων, αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό ήδη από το 1872!
Ο νέος ανελκυστήρας είναι σε θέση να ανεβάσει τους επιβάτες του σε ύψος 153 μέτρων, μέχρι την κορυφή του Hammetschwand, σε λιγότερο από ένα λεπτό, με το επίτευγμα να θεωρείται ακόμα και σήμερα σημαντικό…Ανελκυστήρας Bailong – Κίνα
Το γυάλινο ασανσέρ κρέμεται κυριολεκτικά από τον τεράστιο βράχο της επαρχίας Zhangjiajie, που αγγίζει ύψος 330 μέτρων. Αυτό το μετατρέπει φυσικά στον ψηλότερο εξωτερικό ανελκυστήρα του κόσμου! Η κατασκευή του ανελκυστήρα ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1999, για να υποδεχθεί τους πρώτους τολμηρούς επιβάτες του το 2002.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του ανελκυστήρα έχουν αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, καθώς η περιοχή ανακηρύχθηκε το 2002 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Για 10 μήνες μάλιστα, το 2002-2003, το ασανσέρ διέκοψε τη λειτουργία του, εξαιτίας θεμάτων ασφαλείας βέβαια και όχι λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών.
Ο Ανελκυστήρας Bailong χρειάζεται λιγότερο από 2 λεπτά για να φτάσει στην κορυφή, γεγονός που τον κάνει τον ψηλότερο και ταχύτερο ταυτόχρονα ανελκυστήρα αξιοθέατων του κόσμου, την ίδια ώρα που η χωρητικότητά του των 50 ανθρώπων τον καθιστά και τον μεγαλύτερο.Ανελκυστήρας Gateway Arch – ΗΠΑ
Ένα από τα «must see» του St. Louis του Μισούρι είναι η Gateway Arch. Για να σκαρφαλώσει κάποιος στην κορυφή της αψίδας, πρέπει να χρησιμοποιήσει τις αυγοειδείς κάψουλες του ασανσέρ, οι οποίες φιλοξενούν 5 θέσεις στο εσωτερικό τους. Οχτώ τέτοια διαμερίσματα συνδέονται μεταξύ τους σχηματίζοντας «τρενάκι».
Οι κάψουλες διατηρούν μάλιστα το οριζόντιο επίπεδό τους περιστρεφόμενες περιοδικά κατά 5 μοίρες, γεγονός που τους επιτρέπει να παραμένουν πάντα στον σωστό προσανατολισμό καθώς σκαρφαλώνουν στην αψίδα!
Το «ταξίδι» για την κορυφή της αψίδας διαρκεί 4 λεπτά, ενώ ο δρόμος της επιστροφής καλύπτεται σε 3…Ανελκυστήρας Santa Justa – Πορτογαλία
Επίσης γνωστός και ως Ανελκυστήρας Carmo, βρίσκεται στην ιστορική πόλη της Λισαβόνας και συνδέει τους χαμηλότερους δρόμους της περιοχής με την υψηλότερη πλατεία Largo do Carmo. Από την κατασκευή του ακόμα το 1901, το ασανσέρ αποτελεί δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
Ο ανελκυστήρας προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη, με τον μηχανισμό λειτουργίας του να αποτελεί πραγματική επανάσταση την εποχή που κατασκευάστηκε.
Ο σιδερένιος ανελκυστήρας είναι διακοσμημένος σε νεο-γοτθικό στιλ, αποκαλύπτοντας τη λειτουργία του ως συμβόλου στις αρχές του 20ού αιώνα: μια μαγική εφεύρεση δηλαδή που έδειχνε προς τη σύγχρονη εποχή του ανθρώπου…
Ανελκυστήρας Lacerda – Βραζιλία
Εγκατεστημένος στην πόλη Salvador της Bahia, αποτελεί ορόσημο για όλη τη γύρω περιοχή, την ίδια στιγμή που η λειτουργικότητά του συνίσταται στη σύνδεση της κάτω με την πάνω πόλης.
Ο πλέον δημοφιλής ανελκυστήρας της Bahia μεταφέρει περισσότερους από 900.000 ανθρώπους τον μήνα (28.000 την ημέρα), με το «ταξίδι» να διαρκεί 30 δευτερόλεπτα. Το ύψος που φτάνει το ασανσέρ είναι τα 72 μέτρα.
Την ώρα που μεταφέρει τους κατοίκους από τα κατώτερα στα ανώτερα στρώματα της πόλης, προσφέρει εκπληκτική θέα στον κόλπο…
Οι ανελκυστήρες του Μουσείου της Mercedes-Benz – Γερμανία
Στο μουσείο της θρυλικής αυτοκινητοβιομηχανίας στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας τα πάντα έχουν την ιστορία και τη γοητεία τους, ακόμα και τα «απλά» ασανσέρ, που δίνουν στον επισκέπτη το κάτι παραπάνω.
Συνδέοντας τους ορόφους του μουσείου, οι μεταλλικές κάψουλες συνδυάζουν μια σχεδόν απόκοσμη εξωτερική όψη με δραματικό φωτισμό, δημιουργώντας δέος και θαυμασμό, καθώς μεταφέρουν τους επιβάτες σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν της αυτοκίνησης.
Η διαδρομή κρατά 30 δευτερόλεπτα, με τον υπερμοντέρνο σχεδιασμό των ασανσέρ να τα εντάσσει ομαλά στο περιβάλλον τοπίο…Asansοr – Τουρκία
Το Asansοr (το ασανσέρ στα τουρκικά) είναι ένα ιστορικό κτίριο της συνοικίας İzmir Karataş που χτίστηκε το 1907 ως αγαθοεργία από τον τραπεζίτη Nesim Levi Bayraklıoğlu, στην προσπάθειά του να ανακουφίσει τους συμπολίτες του από τον καθημερινό τους μόχθο να ανέβουν από τη στενή ακτογραμμή στον λόφο.
Το ασανσέρ του κτιρίου ανέλαβε λοιπόν το έργο να μεταφέρει ανθρώπους και αγαθά ανάμεσα στις δυο γειτονιές της συνοικίας.
Προοδευτικά, το στενό δρομάκι που οδηγούσε στο κτίριο πήρε το ίδιο όνομα, ενώ σήμερα στην κορυφή του κτιρίου συναντάμε ένα από τα πλέον περίφημα εστιατόρια του Izmir…Oregon City Municipal Elevator – ΗΠΑ
Ο ανελκυστήρας του Oregon City σκαρφαλώνει σε ύψος 40 μέτρων για να συνδέσει δύο γειτονιές της πόλης του Όρεγκον. Είναι ο μοναδικός εξωτερικός δημοτικός ανελκυστήρας των ΗΠΑ και ένας από τους μόλις τέσσερις που υπάρχουν στον κόσμο.
Η χρήση του ανελκυστήρα είναι δωρεάν, ενώ τις υπηρεσίες του απολαμβάνουν 1.300 περίπου κάτοικοι την ημέρα. Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα του Όρεγκον…
Newsbeast.gr
0 comments