Αμφίπολη: Αυτή είναι η μαρμάρινη είσοδος που έψαχναν οι αρχαιολόγοι – Τι δείχνουν οι νέες φωτογραφίες από τις ανασκαφές!

By on 22/09/2014

Οι νέες φωτογραφίες με τις ολόσωμες Καρυάτιδες μπορεί από το πρωί να κάνουν το γύρο του κόσμου και να κρατούν τις ανασκαφές στο επίκεντρο των συζητήσεων, ωστόσο η αγωνία για τον ένοικο ή τους ενοίκους του μεγαλοπρεπούς τάφου συνεχίζεται καθώς οι ειδικοί διαπίστωσαν πως υπάρχει και συνέχεια.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν θύρωμα στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που τους οδηγεί βάσιμα στο συμπέρασμα ότι στον τύμβο υπάρχει και τέταρτος θάλαμος που καλούνται να εξερευνήσουν, για να διαπιστώσουν αν αυτός είναι ο νεκρικός.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, ”στον τρίτο χώρο πραγματοποιήθηκε γεωτρητικός δειγματοληπτικός έλεγχος, με χειροκίνητο γεωτρύπανο, σε προεπιλεγμένες θέσεις. Έτσι, εντοπίστηκε μαρμάρινο θύρωμα, ανοίγματος 0,96 μ. , στο βόρειο τοίχο του”.

ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού
ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού


Νωρίτερα, η Λίνα Μενδώνη είχε αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τέταρτο θάλαμο στο μνημείο. Η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού, μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο», τόνισε ακόμη ότι τα ευρήματα του μνημείου «θα απασχολήσουν για πολλά χρόνια τη διεθνή αρχαιολογική κοινότητα».

Όσον αφορά στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το ποιος ή ποιοι είναι θαμμένοι στην Αμφίπολη και αν ο τάφος είναι ρωμαϊκός ή μακεδονικός, η κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι είναι νωρίς για να καταλήξει κανείς σε κάποιο συμπέρασμα, ωστόσο, όπως τόνισε, οι επιστήμονες έχουν κάθε δικαίωμα να λένε τις απόψεις τους πριν ακόμη ολοκληρωθεί η ερευνητική διαδικασία.

«Οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να μιλήσουν πριν ολοκληρωθούν οι ανασκαφές είναι οι ανασκαφείς και τα μέλη των ομάδων που του υποστηρίζουν», είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. 

ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού
ΦΩΤΟ από Υπουργείο Πολιτισμού


Παράλληλα με την αποκάλυψη των Καρυάτιδων, οι ανασκαφείς προετοιμάζουν την είσοδό τους στον τρίτο θάλαμο του μνημείου. Η διεπιστημονική ομάδα αποφάσισε τελικά να μην επιχειρήσει να μπει από την οπή στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, αλλά από την αρχαία είσοδο. 

Κάτι που σημαίνει ότι πριν γίνει οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να αφαιρεθεί επίχωση από τον δεύτερο χώρο, θα απομακρυνθεί το πεσμένο τμήμα του υπέρθυρου και θα υποστυλωθεί το θύρωμα μεταξύ δεύτερου και τρίτου χώρου, με ξύλινα στοιχεία.


Παράλληλα οι αρχαιολόγοι απομακρύνουν χώμα από το δεύτερο θάλαμο, προκειμένου να μπορέσουν να βάλουν μεγαλύτερες δοκούς αντιστήριξης και υποστήλωσης του τρίτου χώρου, ενώ θα αφαιρεθούν πρόσθετοι λίθοι από τον τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Καρυάτιδες, για την τοποθέτηση της μεταφορικής ταινίας απομάκρυνσης χώματος και της γερανογέφυρας μεταφοράς λίθων, από τον τρίτο θάλαμο.

newsit.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: