Εκδηλώσεις

By on 30/12/2005

Τα ρουγκατσάρια στα Γρεβενά


Αναβιώνει και φέτος στο νομό Γρεβενών, με τον ερχομό του νέου έτους το έθιμο των Ρουγκατσαριών. Σήμερα Παρασκευή το πρωί, το έθιμο θα αναβιώσει στην πόλη των Γρεβενών από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αμυγδαλιών, ενώ ανήμερα της Πρωτοχρονιάς θα αναβιώσει από το πρωί στην Αμυγδαλιά, τον Άγιο Γεώργιο και το Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών. Τα ρουγκατσάρια θα επισκεφθούν όλα τα σπίτια των χωριών ψέλνοντας τα παραδοσιακά κάλαντα και το μεσημέρι στις πλατείες θα κορυφωθεί έθιμο με χορό στην πλατεία.

Εκδηλώσεις στο Δήμο Σιάτιστας

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στη Σιάτιστα και αναβιώνουν τα τοπικά έθιμα που είναι συνδεδεμένα με τις εορταστικές ημέρες που διανύουμε. Σήμερα Παρασκευή γιορτάζονται τα Σούρουβα και ειδικότερα στις 7 το απόγευμα θα ανάψει κλαδαριά στην πλατεία Γεράνειας ο Ιππικός σύλλογος Σιάτιστας “Ο Άγιος Μόδεστος”. Την πρωτοχρονιά Κυριακή στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει παραδοσιακό γλέντι και θα αναβιώσει ο χορός της “Γκαχελώνας”, στην πλατεία του Δημοτικού Διαμερίσματος Μικροκάστρου Σιάτιστας. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Εκπολιτιστικό Επιμορφωτικό Σύλλογο Μικροκάστρου.

Σούρβα και Μπουμπουσάρια στην Εράτυρα του Δήμου Ασκίου

Τα Σούρβα αναβιώνουν σήμερα Παρασκευή στις 6:30 το απόγευμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Εράτυρας του Δήμου Ασκίου. Θα γίνει ο χορός των Μπουμπουσιαριών στην πλατεία του Αη Γιώργη με άφθονο κρασί και μεζέδες.
Την Κυριακή – ανήμερα της Πρωτοχρονιάς – θα γίνει μετά την δοξολογία στην πλατεία της Εράτυρας ο χορός των Ερατυραίων για το καλωσόρισμα του νέου έτους, ενώ την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι θα γίνει ο χορός των μπουμπουσαριών στο παζάρι, και στις 3 το μεσημέρι θα ξεκινήσει η παρέλαση των μεταμφιεσμένων, δηλαδή των μπουμπουσαριών, από το παζάρι μέχρι την πλατεία του Αη Γιώργη. Μετά το τέλος της παρέλασης θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία της Εράτυρας.

www.ert.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: