Καστοριά – Πίσω Από Πόρτες Κλειστές: Μία εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση για την έμφυλη βία

By on 14/06/2020

20 – 28 Ιουνίου 2020,
Αρχοντικό Μπασάρα

Η ελευθερία είναι ένα άλογο που τρέχει. Πώς μυρίζει ένα σπίτι όπου δεν μιλάνε ποτέ; Πώς βγαίνεις από τον λαβύρινθο όταν εσύ είσαι ο λαβύρινθος, αυτός που ψάχνει την έξοδο και η ίδια η έξοδος μαζί; Αν η ασφάλεια είναι μια αγκαλιά, τότε τι είναι μια αγκαλιά που σε πνίγει; Κι αν η αγάπη είναι, όπως λέτε, τα πάντα, είναι η αγάπη πάντα αγάπη; Όλοι μας ξέρουμε τι χωρίζει η τιρκουάζ γραμμή. Αλλά ποιος και πού και πότε την ορίζει;

Τον Ιανουάριο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω σε συνεντεύξεις γυναικών που έχουν υποστηριχθεί από το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καστοριάς. Ζωγραφίσαμε, συζητήσαμε και αυτοσχεδιάσαμε προσπαθώντας να βρούμε μια γλώσσα να μιλήσουμε για όσα στο σπίτι μας δεν μιλάμε ποτέ. Και ενώ ήμασταν σχεδόν έτοιμοι να μοιραστούμε τη δική μας –μεταποιημένη καλλιτεχνικά– εμπειρία σε μια εικαστική εγκατάσταση με ζωντανές περφόρμανς, ήρθε η πανδημία και μας σταμάτησε. Τα κρούσματα της έμφυλης βίας αυξάνονταν κατακόρυφα κατά την περίοδο του εγκλεισμού. Είχαμε χρέος να συνεχίσουμε, να μιλήσουμε, ειδικά τώρα, για όλα αυτά που συμβαίνουν πίσω από πόρτες κλειστές.

Από τις 20 μέχρι τις 28 Ιουνίου ανοίγουμε τις πόρτες του αρχοντικού Μπασάρα και σας προσκαλούμε να περιπλανηθείτε ελεύθερα μέσα σε εικαστικές, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις, με φράσεις αυτούσιες από τις συνεντεύξεις των γυναικών και τα προσωπικά τους αντικείμενα, με τις δικές σας σκέψεις που μοιραστήκατε μαζί μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πίσω Από Πόρτες Κλειστές / Μία εικαστική και οπτικοακουστική εγκατάσταση για την έμφυλη βία

Τοποθεσία: Αρχοντικό Μπασάρα (περιοχή Ντολτσό)

Ημερομηνίες: 20 – 28 Ιουνίου 2020

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Παρασκευή, 19:00 – 22:00 | Σάββατο και Κυριακή, 11:00 – 14:00 και 19:00 – 22:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936 750 757 (Μένη Κόκκινου)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον Covid-19.

Περισσότερα:
Facebook pagehttps://www.facebook.com/pisoapoporteskleistes
Facebook event: https://www.facebook.com/events/3061527197258232
Instagram: https://www.instagram.com/piso_apo_portes_kleistes/?hl=el
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCGOAIUizrMLPTjd2tLOuXkg
START-Fellows: https://www.startgreece.net/fellows/athina-kiorpelidou

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Πρωτοβουλία και διεύθυνση παραγωγής: Αθηνά Κιορπελίδου

Καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Εικαστική επιμέλεια: Μάρκος Ντέμκας

Δημιουργική ομάδα: Βαγγέλης Αναστασίου, Νίκος Μερτζανίδης, Βέτα Μπλαχάβα, Μάρκος Ντέμκας, Ασημίνα Πολυχρονίου, Άρτεμις Φραδέλου, Κική Χρυσομαλλίδου

Για τα βίντεο της εγκατάστασης συνεργάστηκαν μαζί μας οι Χρήστος Κυριαζίδης (βιντεοσκόπηση, μοντάζ) και Τόμης Αναγνώστου (μοντάζ). Οι ηχογραφήσεις έγιναν από τον Βαγγέλη Αναστασίου.

Οπτική επικοινωνία: Χρήστος Κυριαζίδης (φωτογραφίες), Τόμης Αναγνώστου (βίντεο)

Γραφιστική επιμέλεια και τεχνική υποστήριξη: Γρηγόρης Τσολάκης

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Αθηνά Κιορπελίδου

Διαχείριση social media: Λία Κεσοπούλου

Το «Πίσω από Πόρτες Κλειστές» πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καστοριάς, τον Δήμο Καστοριάς και την αντιδημαρχία πολιτισμού, το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σπασμένο Ρόδι» και της Κοιν.Σ.Επ. «Το Αέναον-neverest».

Το «Πίσω από πόρτες κλειστές | Ανοίγοντας το διάλογο για την έμφυλη βία» σχεδιάστηκε από την υπότροφο Αθηνά Κιορπελίδου και υλοποιείται στο πλαίσιο του START – Create Cultural Change 2019/20. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
www.startgreece.net
www.facebook.com/startgreece/

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: