giapraki.com

«Ελεγείες-πολεμικά θούρια στην ελληνική ποίηση Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως τις μέρες μας»(video)

Φιλολογική Ημερίδα με θέμα «Ελεγείες-πολεμικά θούρια στην ελληνική ποίηση Από τον 7ο αιώνα π.Χ. ως τις μέρες μας», πραγματοποιήθηκε στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου με επιτυχία.

Το κοινό επί δυόμιση ώρες παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις εισηγήσεις των ομιλητών και απόλαυσε τον επιστημονικό λόγο που εκλαϊκευμένος άγγιξε όλους, μυημένους και αμύητους.

-Ο Ανδρέας Λάζαρης Διδάκτωρ Φιλολογίας με «Τα Θούρια του Καλλίνου Εφέσιου και του Τυρταίου».

– Ο Αναστάσιος Δάρδας Διδάκτωρ Ιστορικής Θεολογίας, Α.Π.Θ με το «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια. Το προοίμιο του Ακαθίστου Υμνου»
– Ο Γιάννης Μότσιος , Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το
«Η ιδεολογική και αισθητική λειτουργία του επιθέτου νέος, καινούργιος στην ποίηση της Εθνικής Αντίστασης»

Αναφορά και απαγγελία του Θούριου του Ρήγα έκανε ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης Παναγιώτης Μάνιος

Η αισθητική απόλαυση κορυφώθηκε από την ψαλμωδία του Ακάθιστου Ύμνου και τα τραγούδια «Θούριος» και « Άκρα του τάφου σιωπή» των μαθητών του Μουσικού Σχολείου με τη διεύθυνση του καθηγητή Ανδρέου Στέργιου. Ενώ η χορωδία των γυναικών της Κρανιάς Γρεβενών εντυπωσίασε με την ερμηνεία κλέφτικων και αντάρτικων τραγουδιών.

Στη συνέχεια ο ηθοποιός, εκφωνητής και ποιητής Κώστας Γιαλίνης καθήλωσε το κοινό με την εκπληκτική του φωνή απαγγέλλοντας ποίηση (Καλίνου, Τυρταίου, Σεφέρη ) και τραγουδώντας μοναδικά, αντιστασιακούς στίχους.

Η Βιβλιοθήκη ευχαριστεί τη ΔΗ.Κ.Ε.ΒΟ για τη συνεισφορά της και την επιχείρηση «Σιάτιστα Αειφόρος» Ιωάννης Τιούκαλιας κ Σια για τη δωρεά όλων των τύπων κρασιού στο γεύμα των φιλοξενηθέντων.

Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στη βασική χορηγό της ημερίδας που θέλει να παραμείνει ανώνυμη.

 

 

Exit mobile version