giapraki.com

«ΣΒΑΚ και Δημοτική Αρχή απορρίπτονται ΑΝΕΥ επαίνων» του Χρήστου Ι. Κολοβού

Με e-mail στις 6 Ιουνίου 2017 στο Δήμαρχο Κοζάνης είχα επισημάνει προβλήματα κυκλοφορίας και στάθμευσης, που είχε δημιουργήσει ο Δήμος, με ρυθμίσεις είτε της τωρινής είτε της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής (στο Δημοτικό Ωδείο, στο Κολυμβητήριο, στους κυκλικούς κόμβους, στις χωροθετήσεις διαβάσεων πεζών, στις μονοδρομήσεις, στα «σαμάρια», κλπ). Και με νέο e-mail στις 14 Ιουνίου 2017 του είχα επισημάνει το πρόβλημα που δημιούργησε η μεταφορά της ΔΕΥΑΚ σε περιοχή όπου αναγκαστικά όλοι πλέον, των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΚ περιλαμβανομένων, πρέπει να έλθουν με αυτοκίνητο: αφού πρώτα ο Δήμος δημιούργησε ανάγκη αναζήτησης χώρου στάθμευσης, στη συνέχεια απαγόρευσε τη στάθμευση στο δρόμο μπροστά στη ΔΕΥΑΚ, τοποθετώντας πορτοκαλί κολονάκια. Λιγότερο από 48 ώρες μετά το e-mail, ένας 66χρονος συμπολίτης μας παρασύρθηκε από αυτοκίνητο κι έχασε τη ζωή του μπροστά στη ΔΕΥΑΚ, όταν πήγε να πληρώσει το λογαριασμό έχοντας σταθμεύσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Μια ζωή χάθηκε και κάποιες άλλες καταστράφηκαν επειδή η τωρινή Δημοτική Αρχή δημιούργησε ένα πρόβλημα, αδιαφορώντας πλήρως για τους δημότες. Ευτυχώς δεν είχαμε άλλα θύματα.

Πλέον με το ΣΒΑΚ φαίνεται ότι η Δημοτική Αρχή έχει χάσει κάθε μέτρο και απέχει πλήρως απ’ την κοινή λογική. Άναυδος είδα σε βίντεο τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών αρχικά στις 5 Ιουνίου(1) να ισχυρίζεται πως «έχουν ειπωθεί ανακρίβειες και καταστροφολογίες» για τις καταργήσεις μερικών χιλιάδων θέσεων στάθμευσης, για να παραδεχθεί μόλις λίγες μέρες μετά(2) πως σκοπεύουν να καταργήσουν περίπου 2.500 θέσεις! Την ίδια στιγμή η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης των δημοτών και το κείμενο(3) που έχει αναρτήσει στον δικτυακό τόπο του Δήμου είναι εντελώς κατώτερο των περιστάσεων, χωρίς καν ένα σχεδιάγραμμα που να δείχνει πώς φαντάζονται τις κυκλοφοριακές ροές.

Οι δημότες έχουμε μπουχτίσει με τις ανοησίες στο κυκλοφοριακό, τόσο της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής όσο και της τωρινής. Απ’ αυτά που είδα στο κείμενο με τίτλο «Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ)»:

Μια πόλη είναι ένα πολύπλοκο σύστημα και τέτοια συστήματα με την πάροδο του χρόνου βρίσκουν σταδιακά ισορροπία μόνα τους. Είναι απ’ τα προηγούμενα εμφανές πως η Δημοτική Αρχή αδυνατεί να κατανοήσει πως η κοινωνία της πόλης έχει τις δικές της λειτουργίες κι έχει βρει τις δικές της ισορροπίες. Το κυκλοφοριακό δεν χρειάζεται ανατροπές, με τις οποίες θα επιβάλει σε παιδιά και ηλικιωμένους να περπατούν χιλιόμετρα μέσα στη βροχή και την παγωνιά ή και τον καύσωνα, χρειάζεται μόνο βελτιώσεις σε σημεία όπου πονά από χρόνια, όπως είναι η έλλειψη περιφερειακών δρόμων. Τα τελευταία 10 χρόνια έχω επισκεφθεί τους τρεις τελευταίους αντιδημάρχους τεχνικών υπηρεσιών, προτείνοντας αξιοποίηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου ώστε να διαχυθεί η κίνηση και να λιγοστέψει η διαμπερής κυκλοφορία, αλλά διακρίθηκαν και οι τρεις για την απραξία τους, μάλλον επειδή ο ορίζοντας της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής φθάνει το πολύ μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Είναι ήδη εμφανές πως η οπτική και της τωρινής Δημοτικής Αρχής είναι μόνο το πώς θα τσιμεντάρει ακόμα περισσότερο την πόλη, προκειμένου δήθεν να τη μεταβάλει σε ζώνη «ήπιας» κυκλοφορίας. Η μόνη υπηρεσία που έχει πλέον να προσφέρει η Δημοτική Αρχή είναι ν’ απαλλάξει την πόλη απ’ την παρουσία της, πριν μας ξεκάνει όλους από πνευμονία!

Αυτά προς το παρόν κι αν χρειαστεί θα επανέλθω με λεπτομέρειες για τους δρόμους, υπάρχουν πολλά «περίεργα» στις «Προτάσεις» του ΣΒΑΚ.

(1) https://www.youtube.com/watch?v=M1Xu5LJKg4g,

(2) https://www.youtube.com/watch?v=cfkV882gKDs,

(3) https://www.cityofkozani.gov.gr/web/guest/pressrelease?p_p_action=0&p_p_id= bs_news&p_p_col_count=7&p_p_col_id=column-2_bottomLeft& _bs_news_struts_action=%2Fext%2Fnews%2Fload&_bs_news_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fhome&p_p_col_pos=4&_bs_news_mainid=21864&p_p_state=normal&_bs_news_loadaction=view&p_p_mode=view

 

Χρήστος Ι. Κολοβός

Δρ Μηχανικός Μεταλλείων – Μεταλλουργός Ε.Μ.Π./ Διευθυντής Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/ΛΚΔΜ

Μέλος Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας

 

Exit mobile version