giapraki.com

Λύση για το περιβάλλον η ηλεκτροκίνηση- Στην Κοζάνη η “ελληνική πρίζα”

Το ΕΛΙΝΗΟ είναι μεταξύ των φορέων που συμμετέχει στο πρόγραμμα Green eMotion, που προβλέπει τη δημιουργία σημείων φόρτισης σε όλη την Ευρώπη, ώστε ο κάτοχος ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να μπορεί, όταν ταξιδεύει σε άλλη χώρα, να το φορτίζει κατά μήκος του οδικού της δικτύου, κάνοντας χρήση του συμβολαίου που έχει με την εταιρεία ηλεκτρισμού της χώρας διαμονής του.

 

Πηγή:makthes

 

Συνολικά προβλέπεται να δημιουργηθούν 10.000 “πρίζες” στις πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, εκ των οποίων 3.600 στη Βερολίνο, 1.000 στη Βαρκελόνη, τη Μαδρίτη και τη Μάλαγα.

 

Στην Ελλάδα θα εγκατασταθούν μόλις 20 σταθμοί φόρτισης για την εξυπηρέτηση 15 ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και μάλιστα όχι σε κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο αλλά στην Κοζάνη. Η πόλη επιλέχθηκε κυρίως για συμβολικούς λόγους, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για “πράσινη ανάπτυξη” στο λιγνιτικό κέντρο της χώρας, αφού επί της ουσίας ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν ούτε στην Αθήνα.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και έχει ως σκοπό την καταγραφή πανευρωπαϊκών στοιχείων για τις αποστάσεις που διανύει κατά μέσον όρο ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ώστε να προκύψει ο αριθμός των σταθμών φόρτισης που απαιτούνται για την κάλυψη του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

 

Μέχρι το 2013 το ΕΛΙΝΗΟ προβλέπει “εισβολή” των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά, “και στην ελληνική, εφόσον εξορθολογιστούν οι φορολογικοί συντελεστές”, τονίζει ο κ. Νέγκας.

Exit mobile version