Στοιχεία της έρευνας για την υγεία στη Δυτική Μακεδονία απο την GPO για λογαριασμό της Περιφέρειας

By on 07/07/2011

υγειαΕνδιαφέροντα στοιχεία για την υγεία των πολιτών και την κατάσταση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης στη Δυτ. Μακεδονία παρουσίασε στο περιφερειακό συμβούλιο το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωπος της εταιρείας GPO.

 

Σύμφωνα με τα δημοσκοπικά δεδομένα ο νομός Φλώρινας αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα, αφού εκεί διαπιστώνεται η χαμηλότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

 

Επίσης, απο τα αποτελέσματα της GPO προκύπτει πως το 65,9 του πληθυσμού της Δυτ. Μακεδονίας πάσχει απο παχυσαρκία, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό κατοίκων που πάσχουν απο υπέρταση.

 

 

Οι κάτοικοι του νομού Κοζάνης δηλώνουν πως αισθάνονται υγιείς σε ποσοστό 78%, αλλά το 82,4% των κατοίκων της Κοζάνης και το 60,3% των κατοίκων της Φλώρινας δηλώνουν πως η περιοχή αντιμετωπίζει μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα.

Όσον αφορά στις υπηρεσίες υγείας το 76,5 του δείγματος δε έκανε χρήση τους τον τελευταίο χρόνο και το 3,9% τις χαρακτήρισε κακές. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας τόνισε ότι το χαμηλό ποσοστό έχει να κάνει με το ότι οι ερωτήσεις έγιναν εκτός των νοσηλευτικών μονάδων, ενώ το υγειονομικό προσωπικό δηλώνει σε ποσοστό 69,4% ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.

 

Η έρευνα έγινε κατα παραγγελία της Περιφέριεας Δυτ. Μακεδονία, με αφομή τις προωθούμενες αλλαγές από το υπουργείο υγείας που περιλαμβάνουν ενιαία διοίκηση των νοσοκομειακών μονάδων και συγχωνεύσεις κλινικών.

 

Στην έρευνα που έγινε τηλεφωνικά συμμετείχαν1500 άτομα τηλεφωνικά και κόστισε 42.000, γεγονός που επισημάνθηκε σε αρνητικό τόνο από την αντιπολίτευση.

Τέλος, αξίζει να σεμιωθεί ότι πρωταθλητές στο κάπνισμα ειναι οι Κοζανίτες σε ποσοστό 60,3, ενώ το 71% συμφωνεί με ενιαία διοίκηση των νοσοκομείων, αλλά διαφωνεί με την ενοποίηση κλινικών.

 

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γ. Δακή τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αναλυτικά σε εκδήλωση που θα γίνει προσεχώς.

 

Σωκράτης Μουτίδης – kozani.tv

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: