UNICEF: Σήμα κινδύνου για τα παιδιά στην Ελλάδα

By on 08/04/2012

altΣήμα κινδύνου για τα παιδιά που ζουν στη χώρα μας εκπέμπει η UNICEF.

Η έκθεση της διεθνούς οργάνωσης περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που βιώνουν πολλά Ελληνόπουλα,καθώς και παιδιά μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον 439.000 ανήλικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 100.000 ρίχνονται στη μάχη του μεροκάματου από μικρή ηλικία.


«Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά για τα παιδιά αλλά και γενικότερα για τη χώρα» δηλώνει ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της UNICEF Λάμπρος Κανελλόπουλος. Οπως επισημαίνει, ο αριθμός των παιδιών που ζουν μέσα στη φτώχεια έχει αυξητική τάση, χωρίς τα στατιστικά στοιχεία να περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις που είχε η κρίση κατά την τελευταία διετία.

 

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται κατ’ αρχάς στα δημογραφικά δεδομένα, σημειώνοντας ότι ο πληθυσμός των παιδιών στην Ελλάδα συρρικνώθηκε από 32% του συνόλου το 1961 σε μόλις 17,4% το 2011, με αποτέλεσμα τα παιδιά στη χώρα μας να αποτελούν πλέον «μια ηλικιακή μειονότητα σε έναν πληθυσμό που διαρκώς γερνάει».

 

Σε ό,τι αφορά το φλέγον θέμα της παιδικής εργασίας, οι ειδικοί της UNICEF επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς τα παιδιά συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από το ίδιο το οικογενειακό τους περιβάλλον. Αν και κάθε χρόνο εκδίδονται μόλις 1.500 βιβλιάρια εργασίας ανηλίκων, η Ελληνική Στατιστική Αρχή υπολογίζει τον αριθμό των εργαζομένων ηλικίας δεκαπέντε έως δεκαοκτώ χρόνων σε 8.886, αλλά ο Συνήγορος του Παιδιού κάνει λόγο για περισσότερους από 100.000 ανήλικους εργαζομένους.

Ομως, το μεγάλο θέμα είναι εκείνο της φτώχειας και των συνεπειών της. Η έκθεση της UNICEF αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι ανήλικοι της χώρας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανέρχονται σε τουλάχιστον 439.000, με το ποσοστό της παιδικής φτώχειας να διαμορφώνεται σε 23%, έναντι 20,5% για το σύνολο της Ευρώπης.

Επιπλέον, στην έκθεση τονίζεται ότι τα φτωχά παιδιά στην Ελλάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποσιτιστούν και να ταλαιπωρηθούν από την έλλειψη θέρμανσης ή από την υγρασία στο σπίτι. Αναλυτικότερα, μεταξύ των φτωχών νοικοκυριών με παιδιά

– το 21,6% είναι οικονομικά αδύναμα για διατροφή με κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, 
– το 37,1% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση, 
– το 27,8% έχει υγρασία στους τοίχους ή σάπια κουφώματα και 
– το 23,2% αντιμετωπίζει κακές συνθήκες διαβίωσης λόγω περιβαλλοντικού προβλήματος (από βιομηχανίες και κυκλοφορία αυτοκινήτων).

 

ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 

Το πιο ανησυχητικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι νομίζουμε. «Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δεν έχουν αποτυπωθεί στους κοινωνικούς δείκτες των στατιστικών αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και οι αυξανόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών πιέζουν προς τα κάτω τα μεσαία στρώματα.

Η οικονομική αδυναμία συνεπάγεται άγχος και στρες, που είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εκδήλωση ποικίλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, επηρεάζοντας όλη την οικογένεια. «Αυτές οι συνθήκες ψυχολογικής αστάθειας στην οικογένεια είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε αδιαφορία, παραμέληση ή ακόμα και σε πιο βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά των γονέων και να προκληθούν ψυχοσωματικές βλάβες στα παιδιά και αντιδραστικές συμπεριφορές» προειδοποιεί η UNICEF.

_______________________________________________

 

Φροντίδα σε ανασφάλιστους ασθενείς στην Αθήνα

Εκατοντάδες ανασφάλιστοι ασθενείς, ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά, εξετάστηκαν από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής κατά τους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας του. Ο πρώτος απολογισμός του πρότυπου ιατρείου, που δημιουργήθηκε με τη σύμπραξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης, δείχνει ότι η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει πολλούς συνανθρώπους μας στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν μιαν εξέταση από γιατρό ή να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου κατέφυγαν στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής 650 άτομα που χρειάζονταν εξέταση από γιατρό, καθώς και 102 παιδιά, το 82% των οποίων προσήλθε για δωρεάν εμβολιασμό. Σχολιάζοντας σχετικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, η οποία φαίνεται ότι έχει πέσει σημαντικά.

«Ξαναβλέπουμε ασθένειες που στον 21ο αιώνα είχαν εκλείψει. Οι χιλιάδες ανασφάλιστοι γονείς που δημιούργησε η οικονομική κρίση αδυνατούν να αγοράσουν τα εμβόλια που συνιστούν τον βασικό εμβολιασμό, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν εκτεθειμένα σε όλα τα λοιμώδη παιδικά νοσήματα» ανέφερε ο κ. Πατούλης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μια μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, για την οποία θα πρέπει να μεριμνήσει η Πολιτεία πριν να είναι αργά».

Σε ό,τι αφορά τους 650 ενήλικες ασθενείς που εξετάστηκαν, το 70% ήταν Ελληνες, ενώ το 54% ήταν πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ οι οποίοι απολύθηκαν κατά την τελευταία τριετία και λόγω παρατεταμένης ανεργίας δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Μάλιστα, το 10% των περιστατικών των ανασφάλιστων ασθενών χρήζει περαιτέρω νοσοκομειακής αντιμετώπισης, για την οποία το κράτος δεν έχει καμία πρόνοια.

Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στεγάζεται στην οδό Σεβαστουπόλεως 113 και στελεχώνεται με δεκάδες εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

 

 

 

Espressonews.gr

Lena


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: