Το χάλι των ρεμάτων και οι ευθύνες του δήμου. (Γύρος 2ος και τελευταίος)

By on 20/01/2013

Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί

Ενοχλήθηκε ο Δήμος Κοζάνης γιατί βγάλαμε στη φόρα τα .. άπλυτα των ρεμάτων της περιοχής μας. Και προχώρησε σε μια αήθη επίθεση προς την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, κατηγορώντας την ότι ψεύδεται ή μάλλον – πιο κομψά- ότι «λέει μισές αλήθειες».

 
Πού είναι το ψέμα κύριε Δήμαρχε και λοιποί διοικούντες το Δήμο Κοζάνης ;
1) Είναι ψέματα τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση μας για την άθλια κατάσταση του ρέματος Κακαμάντζα ; Αν ναι, τότε ψεύδεται και η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας (ΔΙΠΕΧΩ), σε έγγραφο της οποίας βασιστήκαμε για να επισημάνουμε τις ευθύνες σας. Αν η ΔΙΠΕΧΩ έχει λάθος τότε διαψεύστε αυτήν επισήμως και μη στοχοποιείτε την Οικολογική που απλά έβγαλε το επίμαχο έγγραφο «στον αέρα»

 
2) Είναι ψέματα ότι τα περισσότερα ρέματα της περιοχής καταπατούνται ή λειτουργούν ως χαβούζες και χωματερές ασυνείδητων «πολιτών» ; Τα ίδια διαπίστωσε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ . Παπαγεωργίου, μιλώντας προχθές στην τηλεόραση. Μάλιστα κάλεσε τους Κοζανίτες να καταγγέλλουν κάθε παρανομούντα, δηλαδή επανέλαβε ό,τι ακριβώς έγραφε η Οικολογική στην ανακοίνωσή της.

 

 

3) Είναι ψέματα ότι για ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ αφορά τα ρέματα (ρύπανση, σκουπίδια, καταπατήσεις) υπεύθυνοι είναι οι Δήμοι ; Κι εδώ ο νόμος μας δικαιώνει. Παρόλα αυτά δεχόμαστε το ελαφρυντικό ότι αναλάβατε ένα μέρος των αρμοδιοτήτων αυτών πριν «μόλις» ένα χρόνο. Ωστόσο και στους τομείς που ΑΝΕΚΑΘΕΝ ήσαστε αρμόδιοι, (όπως στη ρύπανση των ρεματων από σκουπίδια) τι έχετε κάνει ; Ομοίως αρμοδιότητα είχατε ΠΡΙΝ τον «Καλλικράτη» και σε άλλα θέματα των ρεμάτων, όπως ο προσωρινός καθορισμός της οριογραμμής τους και της απόστασης κτισμάτων από το ρέμα. (βλ. κτιριοδομικό κανονισμό 1990, άρθρο 6, καθώς και Έγγραφα 31056/ 2006, 2347/2007 κλπ)

παράνομη περίφραξη μέσα σε ρεμαB

 

Πώς κατηγορείτε την Οικολογική Κίνηση ότι δεν επικοινωνεί με τις Δημοτικές Υπηρεσίες πριν εκδώσει ανακοινώσεις, όταν ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι ισχύει ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ ; Γνωρίζετε π.χ ότι για την άθλια κατάσταση του ρέματος Κακαμάντζα ενημέρωσε έγκαιρα τη ΔΕΥΑΚ και τη Διοίκηση του Δήμου ο κ. Λ. Ιωαννίδης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος μας. Η Οικολογική Κίνηση διασταυρώνει όλες τις καταγγελίες που παραλαμβάνει επικοινωνώντας παράλληλα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τελευταίο δείγμα η ανακοίνωση μας για παράνομη απόρριψη λυματολάσπης, για την οποία επικοινωνήσαμε προηγουμένως με τη ΔΕΥΑΚ.
Από εκεί και πέρα έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε και να πούμε τη δική μας αλήθεια. Συνεργασία με τις Υπηρεσίες δε σημαίνει ταύτιση απόψεων ούτε αποσιώπηση των ευθυνών τους.

Να προσθέσουμε επίσης ότι η συνεχής συμμετοχή μας στην Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, παρά το γεγονός ότι οι φορείς που έρχονται είναι πλέον «τρεις κι ο κούκος», δείχνει ότι στηρίζουμε τους θεσμούς και τα κοινά τραπέζια, ακόμη κι όταν διαφωνούμε με το δήμο.
Αντί λοιπόν της ενθάρρυνσης, εισπράττουμε το ανάθεμα. Το ίδιο και οι πολίτες που αναφέρουν στις Υπηρεσίες τα κακώς κείμενα, όπως εν προκειμένω οι κ. Λ. Ιωαννίδης και Κ. Μπηλιώνης. Ξέρετε πολλούς να ξεπερνούν τους παλικαρισμούς του καφενείου και να «βγάζουν το φίδι από την τρύπα» ; Βρέθηκαν δυο νέοι άνθρωποι να το πράξουν και πέσατε να τους φάτε. Από τη μια λέτε ότι θέλετε υπεύθυνα άτομα που καταγγέλλουν επωνύμως όσους καταστρέφουν το περιβάλλον και από την άλλη τους επικρίνετε επειδή κατάγγειλαν και τις δικές σας ευθύνες. Υποκρισία στο έπακρο…

Και κάτι τελευταίο. Εδώ και χρόνια αραχνιάζουν στα συρτάρια του δήμου επώνυμες καταγγελίες του υπογράφοντος. Αφορούν δυο τουλάχιστον ρέματα για τα οποία δηλώσατε και τότε αναρμόδιοι, αλλά δε ζητήσατε –έστω- να επιληφθεί η αρμόδια Νομαρχία. Αλλά γιατί να το κάνετε, όταν για την καταπάτηση του ενός ρέματος και τις παράνομες κατασκευές δώσατε άδεια δια της πλαγίας οδού, «προφορικά». Για το δεύτερο ρέμα οι παράνομες περιφράξεις ακόμη υπάρχουν. Γιατί δεν τις ξηλώνετε εδώ και δέκα μήνες που έχετε αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα ;
Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για όλα αυτά να δώσουμε στοιχεία και ονόματα. Όχι όμως «χωρίς αντίπαλο». Προκαλούμε λοιπόν σε δημόσια τηλεοπτική συζήτηση οποιονδήποτε δημοτικό άρχοντα. Κι ας κρίνει ο κόσμος ποιος λέει «μισές αλήθειες»
Νισάφι πια ! Στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί…

Για την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Λ. Τσικριτζής

20-1-2013

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: