To Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών στην ΑΝΚΟ Α.Ε. σας ενημερώνει :

By on 22/12/2005

5 περιφέρειες εκτός στόχου 1
Μειωμένες ενισχύσεις σε ιδιώτες στο Δ' ΚΠΣ

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ θα είναι οι κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε επενδύσεις επιχειρήσεων στις 5 ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες είτε λόγω ανάπτυξης, είτε λόγους στατιστικούς της διεύρυνσης, θα βγουν από το στόχο 1, στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού «πακέτου» της περιόδου 2007-2013.

Οπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σύνολο της ελληνικής επικράτειας θα εξακολουθήσει να είναι επιλέξιμο, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες περί ανταγωνισμού, για κρατικές ενισχύσεις σε επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων. Όμως, το ύψος των κρατικών ενισχύσεων θα είναι ανάλογο με το βαθμό ευημερίας κάθε περιοχής. Δηλαδή όσο φτωχότερη είναι τόσο μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις θα επιτρέπονται.

Οι ελληνικές περιφέρειες κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες:
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι περιφέρειες του στόχου 1 (κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάτω του 75% του μέσου κοινοτικού), που είναι η Δυτική Ελλάδα, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, τα νησιά του Ιονίου, του Βορείου Αιγαίου και της Κρήτης.
Στις περιφέρειες αυτές, οι κρατικές ενισχύσεις θα μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 40-50% της συνολικής επένδυσης, όπως προβλέπεται από το άρθρο 87(3)(α) της Συνθήκης. Σε κοινοτικό επίπεδο οι περιοχές αυτές αφορούν το 34,2% του συνολικού πληθυσμού και στην Ελλάδα το 36,6%.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τις περιοχές που για στατιστικούς λόγους (διεύρυνσης) βγαίνουν από το στόχο 1 την περίοδο 2007-2013. Πρόκειται για την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και την Αττική, που περιλαμβάνουν την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και συνολικά το 55% του πληθυσμού της χώρας.

Οι εν λόγω περιοχές έχουν κατά κεφαλήν ΑΕΠ που υπερβαίνει το 75% του κοινοτικού μέσου όρου της Ένωσης των «25», αλλά όχι και εκείνου της παλαιάς Ένωσης των «15». Για τις περιοχές αυτές προβλέπεται ειδική μεταβατική ρύθμιση, βάσει της οποίας το ύψος των κρατικών ενισχύσεων θα ανέρχεται σε 30% της συνολικής επένδυσης μέχρι το τέλος του 2010. Τότε θα εξετασθεί η πρόοδός τους, και αν προκύψει ότι έχει σημειωθεί ανάπτυξη, τότε θα υπάρξει νέα μείωση του ανώτατου επιτρεπτού ύψους επιδοτήσεων σε 20%. Αν δεν διαπιστωθεί ανάπτυξη, τότε θα ισχύει το 30% μέχρι το τέλος του 2013.

Η τρίτη κατηγορία αφορά τις περιοχές που λόγω ανάπτυξης και όχι εξαιτίας της διεύρυνσης, βγήκαν από το στόχο 1. Πρόκειται για τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και η Στερεά Ελλάδα. Οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στο άρθρο 87(3)(γ) της Συνθήκης, ως περιοχή που δεν έχει αναπτυχθεί πραγματικά στον επιδιωκόμενο βαθμό και ως εκ τούτου μπορεί ακόμα να δοθούν σε επιχειρήσεις της, κρατικές ενισχύσεις. Όμως, το ύψους τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10-20% της επένδυσης και υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρούνται ειδικοί όροι επιλεξιμότητας.
(απόσπασμα εφημερίδας ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ )

Αναψηλάφηση ενισχύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις αποφάσισε η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να κινήσει διαδικασία εξέτασης όσον αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης οφειλών με υψηλή επιβάρυνση.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής, οι ενισχύσεις αυτές, που αφορούν επιχειρήσεις των νομών Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης και Δωδεκανήσων καθώς και των νήσων Λέσβου, Σάμου και Χίου, έχουν τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου και εγγυήσεων δανείου.

Τα μέτρα ενίσχυσης
Σειρά ελληνικών διαταγμάτων προβλέπουν διαφορετικά μέτρα ενίσχυσης υπέρ αγροτικών, βιοτεχνικών, ναυπηγικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων καθώς και υπέρ επιχειρήσεων γαιάνθρακα. Οπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ε.Ε., τα μέτρα αυτά αποσκοπούν σε επιχειρήσεις που φαίνονται να είναι προβληματικές και είναι τα εξής:

– Ενσωμάτωση, σε νέα επιδοτούμενα δάνεια με δυνατότητα περιόδου χάριτος, των οφειλών με υψηλή επιβάρυνση που συνδέονται με δάνεια τα οποία έχουν χορηγηθεί για επενδύσεις ή/και για τη σύσταση/τροφοδότηση κεφαλαίων κίνησης.

– Παροχή κρατικής εγγύησης κατά την πράξη αναδιάρθρωσης χρεών.

Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, φαίνεται πως οι επιχειρήσεις στις οποίες χορηγήθηκαν οι προαναφερόμενες ενισχύσεις ήταν προβληματικές και ότι η χορήγηση των ενισχύσεων δεν εξαρτιόταν από την υποβολή σχεδίου αναδιάρθρωσης, ενώ η κοινοτική νομοθεσία όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις για τη διάσωση και αναδιάρθρωση προβληματικών επιχειρήσεων προβλέπει ρητά την υποβολή τέτοιου σχεδίου.

Μόλις οι ελληνικές αρχές λάβουν την επίσημη κοινοποίηση της εν λόγω απόφασης, θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία ενός μήνα για να κοινοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους και για να προσκομίσουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Η απόφαση θα δημοσιευθεί επίσης στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τα ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη θα έχουν στη διάθεσή τους προθεσμία ενός μήνα από την ημερομηνία δημοσίευσης για να υποβάλουν τα σχόλιά τους. Αυτά θα διαβιβασθούν στην Ελλάδα, που θα έχει τη δυνατότητα να απαντήσει.

Μόλις η Επιτροπή λάβει από την Ελλάδα τις ζητούμενες διευκρινίσεις, τυχόν παρεμβάσεις από ενδιαφερόμενα τρίτα μέρη καθώς και, ενδεχομένως, απαντήσεις της Ελλάδας, τότε θα αποφασίσει το συντομότερο δυνατόν σχετικά με το συμβατό των ενισχύσεων με την κοινή αγορά.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για αλλοδαπούς επενδυτές

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έγκριση χορήγησης άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς προκειμένου να αναπτύξουν επενδυτική δραστηριότητα καθορίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν χθες οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος και Οικονομίας, Χρήστος Φώλιας.
Η εν λόγω ΚΥΑ υπογράφηκε σε εφαρμογή διάταξης του νέου νόμου 3386/2005 περί μεταναστευτικής πολιτικής, η ισχύς του οποίου αρχίζει από την 1-1-2006 και καταγράφει τη διαδικασία και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο υπήκοος τρίτης χώρας που ενδιαφέρεται να αποκτήσει άδεια διαμονής στην Ελλάδα για να αναπτύξει επενδυτική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την απόφαση τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να λάβει την αρχική έγκριση εισόδου και άδειας διαμονής για την ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας, είναι:
– Βιογραφικό σημείωμα.
– Συνοπτική μελέτη παρουσίασης επενδυτικού σχεδίου (business plan).
– Βεβαίωση αναγνωρισμένης τράπεζας Α' τάξεως ή επίσημου χρηματοδοτικού οργανισμού ή άλλου αναγνωρισμένου οργανισμού φύλαξης χρεογράφων με την οποία να πιστοποιείται η ύπαρξη τραπεζικών λογαριασμών ή λοιπών κινητών αξιών (ιδίως ομόλογα, μετοχές ) για την κάλυψη των ιδίων κεφαλαίων της επένδυσης.

Νέα παράταση
Στο μεταξύ, προς νέα παράταση οδεύει η διαδικασία για τη νομιμοποίηση των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα μας από το υπουργείο Εσωτερικών, η προθεσμία για την οποία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.
Το υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρατείνει την προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών των αλλοδαπών που ενδιαφέρονται να υπαχθούν στη διαδικασία νομιμοποίησης μέχρι τις 31-1-2006 ενώ δεν αποκλείεται η παράταση που θα δοθεί να είναι δίμηνη, έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό οφείλεται στη διαπίστωση των αρμοδίων υπηρεσιών ότι η σχετική ρύθμιση δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, αφού είναι πολύ μικρός ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που έχουν προσέλθει μέχρι σήμερα στους δήμους για να καταθέσουν δικαιολογητικά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στον δήμο Αθηναίων, όπου συγκεντρώνεται ο κύριος όγκος των αλλοδαπών, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από αλλοδαπούς για νομιμοποίηση δεν ξεπερνούν τις 30.000.

Στο προσκήνιο φέρνει η ΕΕ το θέμα της αναγνώρισης πτυχίων ξένων πανεπιστημίων

Eπανέρχεται στο κοινοτικό προσκήνιο το επίμαχο θέμα της αναγνώρισης πτυχίων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με τη χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ασκήσει προσφυγή κατά της Ελλάδας για μη αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων οπτικών.
Η Επιτροπή κατηγορεί την Ελλάδα ότι αρνήθηκε να αναγνωρίσει ορισμένα διπλώματα που καλύπτονται από την οδηγία 92/51/ΕΟΚ σχετικά με θέματα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων.
Μετά την έναρξη προδικαστικής διαδικασίας από την Επιτροπή, η Αθήνα έδειξε ότι θα συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία, την οποία μετέφερε, μέσω του προεδρικού διατάγματος 231/98, στο εθνικό δίκαιο. Επίσης, αποφάσισε τη σύσταση του αρμόδιου για την εξέταση των αιτήσεων επαγγελματικής αναγνώρισης οργανισμού, ο οποίος έχει αρχίσει να λειτουργεί κανονικά.
Κατά την Επιτροπή, όμως, οι αποφάσεις για τις αιτήσεις αναγνώρισης δεν λαμβάνονται πάντα σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αρνείται την αναγνώριση διπλωμάτων οπτικού τα οποία έχουν μεν αποκτηθεί από υπηκόους της στην επικράτειά της, αλλά έχουν εκδοθεί από ιδρύματα άλλων κρατών – μελών που οργανώνουν κύκλους κατάρτισης βάσει σύμβασης (franchise).
Επίσης, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στην Ελλάδα προειδοποιητική επιστολή (πρώτο προδικαστικό στάδιο) για μη λήψη αναγκαίων μέτρων σχετικά με τη συμμόρφωση της ελληνικής νομοθεσίας προς τους κοινοτικούς κανόνες βάσει της απόφασης που εξέδωσε το Ευρωδικαστήριο στις 21/4/05 όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων οπτικών από νομικά πρόσωπα

ΑΝΚΟ Α.Ε. –ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών για τις Επιχειρήσεις (Euro Info Centre)
(Πληροφορίες : Λιάνα Παπατέρπου, Σπύρος Κελλίδης, Σιμόνη Γκλιάνα)
Τηλ. 24610.24022, 27946 (εσωτερικά 677,676,674), Fax: 24610.49210
E-mail: [email protected] & [email protected]
www.anko.gr/eic

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: