Τι κάνει η “ορμόνη της αγάπης” στους άνδρες;

By on 18/01/2017

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως η “ορμόνη της αγάπης”, αυξάνει την αίσθηση της πνευματικότητας και δημιουργεί περισσότερα θετικά συναισθήματα στους άνδρες.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ντιουκ διαπίστωσαν πως η ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη) προωθεί τον αλτρουισμό και την ενσυναίσθηση, ενώ δίνει μία ώθηση στην υποστήριξη και στην πίστη των πνευματικών μας πεποιθήσεων.

Στη σχετική μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience, συμμετείχε μία ομάδα ανδρών, χωρισμένη τυχαία σε δύο υποομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε την “ορμόνη της αγάπης”, ενώ η άλλη ομάδα μία εικονική ορμόνη (placebo).

Έπειτα, οι ερευνητές, για να ελέγξουν τον τρόπο που η ωκυτοκίνη επιδρά στους άνδρες, κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες -οι οποίοι δεν γνώριζαν αν έλαβαν ή όχι την ορμόνη- να απαντήσουν σε μία σειρά από ερωτήματα όπως “ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής;”.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συμμετέχοντες που έλαβαν την ωκυτοκίνη ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν ότι η πνευματικότητα είναι σημαντική στη ζωή τους και ότι η ζωή έχει νόημα και σκοπό, ενώ ήταν περισσότερο προδιατεθειμένοι να βλέπουν τους εαυτούς τους ως διασυνδεδεμένους με τους άλλους ανθρώπους αλλά και κάθε μορφή ζωής

Ειδικότερα, οι άνδρες που έλαβαν την ορμόνη αξιολογούσαν θετικότερα δηλώσεις όπως “Υπάρχει ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης ή πνευματικότητας που συνδέει όλους τους ανθρώπους” ή “Όλη η ζωή είναι διασυνδεδεμένη”.

Η σχέση ωκυτοκίνης και αυξημένης αυτό-αναφερόμενης πνευματικότητας ίσχυε ανεξαρτήτως του κατά πόσο οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ήταν μέλη οργανωμένης θρησκείας ή όχι.

Τι κάνει η "ορμόνη της αγάπης" στους άνδρες;

Στη συνέχεια, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε διαλογισμό. Οι άνδρες που έλαβαν την “ορμόνη της αγάπης” ανέφεραν περισσότερα θετικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, συμπεριλαμβανομένων του δέους, της ευγνωμοσύνης, της ελπίδας, της έμπνευσης, της αγάπης και της γαλήνης.

Όπως σημειώνεται σε άρθρο στη σελίδα του Πανεπιστημίου του Ντιουκ, Duke Today, η επικεφαλής της μελέτης Δρ Patty Van Cappellen, κοινωνική ψυχολόγος, δήλωσε σχετικά:

“Η πνευματικότητα και ο διαλογισμός έχουν συνδεθεί με την υγεία και την ευημερία. Ενδιαφερόμασταν να κατανοήσουμε ποιοι βιολογικοί παράγοντες ενισχύουν αυτές τις πνευματικές εμπειρίες. Η πνευματικότητα είναι πολύπλοκη και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, αλλά η ωκυτοκίνη φαίνεται πράγματι να επηρεάζει τις πεποιθήσεις μας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο”.

Η Δρ Cappellen εξήγησε, πάντως, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν πρέπει να γενικευθούν ώστε να αφορούν και τις γυναίκες, καθώς σε αυτήν συμμετείχαν μόνο άνδρες. Δεν αποκλείεται η “ορμόνη της αγάπης” να έχει διαφορετικές επιδράσεις στους άνδρες και διαφορετικές στις γυναίκες, σε σχέση με την πνευματικότητα.

Η ωκυτοκίνη εμφανίζεται φυσικά στο σώμα και παράγεται από τον υποθάλαμο, ενώ επηρεάζει πολλές περιοχές του εγκεφάλου, δρώντας τόσο ως ορμόνη όσο και ως νευροδιαβιβαστής. Είναι γνωστό ότι διεγείρεται κατά τη διάρκεια του σεξ και του οργασμού (εξ ου και το “παρατσούκλι” της), αλλά και του τοκετού και του θηλασμού.

Πρόσφατη έρευνα έχει υποδείξει πιθανό ρόλο της ωκυτοκίνης και στην ενίσχυση της ενσυναίσθησης, της εμπιστοσύνης και του αλτρουισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω μελέτη δεν ήταν η μόνη που έδειξε πώς η ορμόνη της αγάπης επηρεάζει την οπτική των ανδρών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πειράματα νευροεπιστημόνων στην Ελβετία, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience, οι άνδρες στους οποίους χορηγείται η ωκυτοκίνη αν και δεν παρουσιάζουν  βελτίωση στις επιδόσεις τους στην αναγνώριση άψυχων αντικειμένων, είναι σε θέση να αναγνωρίζουν πιο εύκολα φωτογραφίες προσώπων.

Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί όταν είσαι ερωτευμένος, μπορείς να ξεχωρίσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου το πρόσωπο που σε αφορά, ακόμα και μέσα σε ένα τεράστιο πλήθος.

 

 

 

 

________

pathfinder

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: