Στον δρόμο για την Ειδομένη

By on 27/02/2016

Η Ειδομένη είναι ένα παλιό προσφυγοχώρι που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για την μεταναστευτική κρίση στην Ελλάδα. Μέχρι πριν από λίγο καιρό, σχεδόν κανείς δεν είχε ακούσει για τον μικρό αυτό τόπο στα βόρεια σύνορα. Το χωριό των 150 κατοίκων φιλοξενεί στον κοντινό καταυλισμό χιλιάδες ανθρώπους που περνούν από εδώ στο ταξίδι τους προς την ονειρεμένη Ευρώπη.

Λίγο πριν την Ειδομένη, στη μέση του αυτοκινητόδρομου στο Πολύκαστρο, ένα βενζινάδικο έχει μετατραπεί σε πρόχειρο καταυλισμό. Τα λεωφορεία που μεταφέρουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες προς την Ειδομένη συχνά σταματούν εδώ.

Οι άνθρωποι αναγκάζονται να κοιμούνται στο ύπαιθρο για μέρες μέχρι να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα.

idomeni2
idomeni3

Φαγητό, ρούχα, χημικές τουαλέτες και βασικές υπηρεσίες προσφέρονται από ΜΚΟ ενώ εκατοντάδες άνθρωποι κοιμούνται στα λεωφορεία και σε πρόχειρες σκηνές.

idomeni4

Οσοι δεν μένουν σε θερμενόμενες σκηνές, ανάβουν φωτιές για να προφυλαχθούν από το νυχτερινό κρύο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην περιοχή αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

idomeni5

Οι περισσότεροι που φτάνουν εδώ είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί, γυναίκες και παιδιά. Ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών είναι υψηλότερος από ποτέ.

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ κλείνουν και ανοίγουν κατά διαστήματα. Χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν, χωρίς ενημέρωση και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μέσα σε λεωφορεία, σε βενζινάδικα, στον καταυλισμό στην Ειδομένη και σε άλλα σημεία της μακρινής αυτής διαδρομής.

 

idomeni6

Ο καταυλισμός στα σύνορα μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1200 ανθρώπους κι όμως για καιρό παρέμενε κλειστός. Στα τέλη Ιανουαρίου ξεκίνησε ξανά η λειτουργία του μετά από έκκληση των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, εδώ και μερικές μέρες ένας νέος φράκτης κατασκευάζεται στο πλάι της σιδηροδρομικής γραμμής.

____________
protagon

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: