giapraki.com

Σακχαρώδης διαβήτης και καλοκαίρι

Η ζέστη και η υγρασία των καλοκαιρινών μηνών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά διάφορες χρόνιες νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Τα άτομα που παίρνουν φάρμακα όπως διουρητικά, φάρμακα για την πίεση ή για άλλες επιπλοκές του διαβήτη,βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές με τη ζέστη και να μην το καταλάβουν.  Ειδικά σε περιπτώσεις καύσωνα, τα άτομα με διαβήτη πρέπει να παίρνουν ιδιαίτερες προφυλάξεις για να αποφύγουν επιδείνωση της υγείας τους.

Αν εσείς ή κάποιος δικός σας έχει διαβήτη, διαβάστε μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

 

 

 

 

 

Αν έχετε τέτοια συμπτώματα μια ιδιαίτερα ζεστή ημέρα με υγρασία,  θα πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να τα αντιμετωπίσετε: προσπαθήστε να βρείτε ένα δροσερό μέρος και να ξαπλώσετε με τα πόδια ψηλά, πιείτε πολλά δροσερά υγρά και όχι αλκόολ, κάντε ένα δροσερό μπάνιο ή βάλτε κομπρέσες με κρύο νερό, βγάλτε τα ρούχα σας αν μπορείτε. Αν μετά από αυτά τα μέτρα δεν νιώσετε καλύτερα μετά από μια ώρα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Συμβουλές για χρήστες αντλίας ινσουλίνης:

Αν χρησιμοποιείτε αντλία ινσουλίνης, η υπερβολική εφίδρωση το καλοκαίρι μπορεί να είναι πρόβλημα, γιατί μπορεί να δυσκολεύει την συγκράτηση του σημείου έγχυσης της ινσουλίνης στο δέρμα. Αν η υπερβολική εφίδρωση σας δημιουργεί προβλήματα, μπορείτε να βάλετε ειδική κρέμα για την εφίδρωση στην περιοχή τοποθέτησης της αντλίας στο δέρμα ή να χρησιμοποιήσετε ειδικό αυτοκόλλητο στο σημείο πρόσφησης στο δέρμα (π.χ. skin tac). Μιλήστε με τον ιατρό σας και τον σύμβουλο της αντλίας σας για περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Η αντλία προστατεύει την ινσουλίνη από τη ζέστη, ως ένα βαθμό. Αν όμως πρόκειται να εκτεθείτε στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετή ώρα φροντίστε να προμηθευτείτε μια προστατευτική θήκη στην οποία μπορείτε να βάλετε μια παγοκύστη για να κρατάει την αντλία σε χαμηλή θερμοκρασία. Επίσης φροντίστε να καλύψετε την αντλία με μια πετσέτα ώστε να την προστετεύσετε από τον ήλιο. Αν βρίσκεστε στην παραλία, μπορείτε να αφαιρέσετε την αντλία με ασφάλεια μέχρι και μια ώρα, όχι όμως περισσότερο. Φροντίστε να αναπληρώσετε την ινσουλίνη που δεν πήρατε αλλάζοντας τον βασικό ρυθμό για την υπόλοιπη ημέρα.


Τι πρέπει να προσέχετε όταν ταξιδεύετε

Οι διακοπές είναι μια μοναδική ευκαιρία για ξεκούραση, δεν πρέπει όμως να κάνετε «διακοπές» από την φροντίδα του διαβήτη και της υγείας σας.
Τα άτομα με διαβήτη αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις όταν ταξιδεύουν: αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα, μη σπιτικό φαγητό, αλλαγή στην σωματική δραστηριότητα, αλλαγή ώρας είναι μερικές από αυτές.
Πριν φύγετε για διακοπές, διαβάστε αυτές τις μικρές συμβουλές έτσι ώστε να μπορείτε να χαρείτε τις διακοπές σας χωρίς άγχος.

Μην ξεχάσετε τα φάρμακα σας!

Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο:

Ταξιδεύοντας με αεροπλάνο

Ακολουθείστε αυτές τις απλές συμβουλές και απολαύστε ένα όμορφο καλοκαίρι.

Καλές διακοπές! 

 

endodiabetes

 

Exit mobile version