giapraki.com

Οι Προγραμματικές μας θέσεις για την Ενέργεια

 

Ενέργεια

Ο λιγνίτης καταστρέφει την βιωσιμότητα, το περιβάλλον, τους φυσικούς πόρους και το κλίμα. Το αποδεικνύουν:

σακατεμένη υγεία (αλλεργίες, βρογχίτιδες, καρκίνοι διπλάσιοι από το κανονικό)

ρύπανση  ατμόσφαιρας (υπερβάσεις σωματιδίων 30-50% κάθε χρόνο)εξαντλημένη υδροφορία (οι πηγές στέρεψαν και παίρνουμε ακριβό νερό από μακριά) καταστροφή του κλίματος (700 δις θα κοστίσει στην Ελλάδα μέχρι το 2100). Είμαστε ο νομός με τις υψηλότερες εκπομπές CO2 στην Ευρώπη, αφού η ΔΕΗ εκπέμπει όσο 5.000.000 αυτοκίνητα !!)

 

Ως πότε ένας νομός θα καίγεται για να φωτιστούν οι υπόλοιποι;

Να αναγνωρίσουμε ότι  αυτό  το μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής έχει ξεπεραστεί.

Η Δημοτική Κίνηση ‘Κοζάνη- Τόπος να ζεις’ θεωρεί μύθο το επιχείρημα περί «φτηνού λιγνίτη». Αν υπολογίσουμε το περιβαλλοντικό κόστος (που κρατείται κρυφό και βαρύνει την δική μας περιοχή και τις επόμενες γενιές), τότε η λιγνιτική κιλοβατώρα βγαίνει 50 % ακριβότερη από την αιολική !

 

Στόχοι μας

Η επιλογή της ΔΕΗ για νέες λιγντικές μονάδες είναι λάθος.

 

Προτείνουμε

Μεταλιγνιτική περίοδος

α) 20ετές πράσινο σχέδιο μετάβασης με καθορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος (επαναπόδοση εδαφών ΔΕΗ σε Πολιτεία – ΟΤΑ), με

 

Χρηματοδότηση  (η πλήρης πρόταση μας στο Δήμο εδώ)

 

 

Εξοικονόμηση ενέργειας και τοπική παραγωγή ΑΠΕ

Δήμος και πόλη να πρωταγωνιστήσουν στην εξοικονόμηση και την παραγωγή πράσινης ενέργειας με

Όσοι συμφωνούμε στην ενεργειακή επανάσταση ας την ξεκινήσουμε από το σπίτι μας.

Χρηματοδότηση: Τοπικός Πόρος,  Πρόγραμμα «εξοικονομώ», ΕΣΠΑ κλπ.

 

Παραγωγή ΑΠΕ. Στην Αυστρία, Δανία κ.α το 50 % περίπου των ΑΠΕ παράγεται από συνεταιριστικές επιχειρήσεις λαϊκής βάσης, όπου πρωτοστατούν οι δήμοι. Στην Ελλάδα αφενός ο Καλλικράτης απαγορεύει τέτοιους ρόλους στους ΟΤΑ και αφετέρου οι δήμοι αρκούνται στο τέλος που δίνουν οι μεγάλες εταιρείες ΑΠΕ. Ακόμη όμως και με αυτό το θεσμικό πλαίσιο ο Δήμος Κοζάνης μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην ίδρυση μιας πράσινης μεγάλης συνεταιριστικής επιχείρησης παραγωγής ΑΠΕ. Ένας πρώτος ρεαλιστικός στόχος είναι η εγκατάσταση Φ/Β πάρκου της τάξης των 20 MW. (“προίκα” 400 στρεμ. στα παλιά ορυχεία). Μικρές μονάδες βιομάζας / τηλεθέρμανσης στην ύπαιθρο.

Περισσότερα στην Ημερίδα που οργανώσαμε «Καινοτόμες πρακτικές στην πόλη και το σπίτι»)

 

Επίδομα εξοικονόμησης. Ο  Δήμος Κοζάνης να ηγηθεί σε όλη την Περιφέρεια για την διεκδίκηση επιδόματος μόνωσης (αντί θέρμανσης), με πολλαπλάσια οφέλη: οικοδομικές εργασίες., μείωση εισαγωγών πετρελαίου, βελτίωση  περιβάλλοντος – μείωση CO2, κέρδος για τα νοικοκυριά, δημοσιονομικό  όφελος.

 

Σχετικές πρωτοβουλίες μας:

 

 

Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης και της διάλυσης της ΔΕΗ

Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Οι πολιτικές του μνημονίου μας βρίσκουν σταθερά απέναντι.

 

Πρέπει όμως να αντιληφθούμε ότι το κεντρικό αίτημα της Κοζάνης πέρα από την βιωσιμότητα της δημόσιας ΔΕΗ, η βιωσιμότητα του  τόπου μας. O στόχος αυτός περιέχει και  δεν απαλλάσσει την ΔΕΗ από τις υποχρεώσεις της προς την περιοχή μας. Επιμένουμε   να διεκδικούμε τις κρυφές επιδοτήσεις που απολαμβάνει η ΔΕΗ, αλλά και κάθε νέος ιδιώτης μέτοχός της.

Σε κάθε περίπτωση (είτε με δημόσια είτε με ιδιωτική ΔΕΗ)  δεν υποστέλλουμε κανένα αίτημα

 

 

Να παραμείνουμε ενεργειακός δήμος, αλλά σε ΠΡΑΣΙΝΗ κατεύθυνση

 

Περισσότερα για την τομέα «ΕΝΕΡΓΕΙΑ»  εδώ   

 

Να περάσουμε από το γκρίζο στο πράσινο

Exit mobile version