giapraki.com

Politico: Η Τουρκία θα καταστραφεί εάν η Ρωσία της κόψει το φυσικό αέριο

Εάν η Μόσχα σταματήσει να προμηθεύει με φυσικό αέριο την Άγκυρα, η Τουρκίαθα αντιμετωπίσει την καταστροφή, γράφει ο Σιμόν Ταγκλιαπιέτρα (Simone Tagliapietra), μέλος της «δεξαμενής σκέψης» (Think Tank) Bruegel, στο αμερικανικό σάιτ Politico.

Στο άρθρο υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, που της παρέχει η Gazprom, μετά τη Γερμανία, ενώ η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία. Το ρωσικό φυσικό αέριο είναι το 60% του αερίου που εισάγει η Τουρκία.

«Η Τουρκία βρίσκεται σε ευπαθή θέση. Εάν η Ρωσία της κόψει το φυσικό αέριο εξαιτίας γεωπολιτικών λόγων, τότε η Τουρκία θα βιώσει μια αναπόφευκτη καταστροφή», γράφει ο Ταγκλιαπιέτρα.

Ο ίδιος προσθέτει ότι σε μια πιθανή πλήρη διακοπή σχέσεων Ρωσίας – Τουρκίας «δεν υπάρχει τρόπος η Τουρκία να αναπληρώσει την έλλειψη βραχυπρόθεσμα», αναφερόμενος φυσικά στο πρόσφατο ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στο Αζερμπαϊτζάν, για να εξασφαλίσει από εκεί φυσικό αέριο, ελπίζοντας να επιταχύνει την κατασκευή του αγωγού TANAP (Trans-Anatolian Pipeline), ο οποίος αρχικά έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2018.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Τουρκία, η Άγκυρα θα χρειαστεί πολύ περισσότερο φυσικό αέριο από όσο μπορεί να της προσφέρει η Κασπία Θάλασσα, δηλαδή το Αζερμπαϊτζάν, και η λειτουργία του TANAP δεν πρόκειται να καλύψει σε καμία περίπτωση τις ανάγκες της.

Ο Ταγκλιαπιέτρα περιέγραψε κινήσεις της Άγκυρας να βρει από αλλού φυσικό αέριο «πολύ μακριά από την πραγματικότητα», αναφερόμενος και στις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να βρει φυσικό αέριο και από το Κατάρ.

Σύμφωνα με το Politico, οι αναλυτές δεν προβλέπουν ότι η Ρωσία θα σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Τουρκία, εκτός εάν η κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις χειροτερέψει δραματικά.

tribune.gr

Exit mobile version