Πάρις Κουκουλόπουλος: «Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν!»

By on 28/04/2016

Άρθρο στην εφημερίδα Agrenda

Τη Μεγάλη Δευτέρα 25 Απριλίου, ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και βασικές διατάξεις φορολογίας εισοδήματος.
Το κενό ενημέρωσης είναι μεγάλο εξαιτίας της απεργίας των δημοσιογράφων και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο λόγω της σπουδαιότητας του θέματος και κυρίως  των αλλαγών που επέρχονται στα μέχρι σήμερα ισχύοντα.
Χωρίς αμφιβολία οι μεγαλύτερες αλλαγές έρχονται  για τους αγρότες, δεδομένου ότι ανατρέπονται ακόμα και όσα ψηφίστηκαν τον Αύγουστο του 2015.
Πιο συγκεκριμένα και πολύ συνοπτικά
   – Ο ΟΓΑ καταργείται ως αυτόνομος οργανισμός και ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
   – Οι ασφαλιστικές  εισφορές των αγροτών υπολογίζονται με βάση το φορολογητέο εισόδημα όπως ακριβώς και των ελευθεροεπαγγελματιών.
   – Η διαφορά βρίσκεται στο κατώτερο όριο υπολογισμού της εισφοράς που για τους αγρότες είναι 4.923 ευρώ έναντι 7.033 ευρώ για τους ελευθεροεπαγγελματίες.
   – Τα ίδια ισχύουν και στη φορολογία του εισοδήματος όπου οι συντελεστές φορολόγησης είναι κοινοί για αγρότες, ελευθεροεπαγγελματίες και μισθωτούς.
   – Η διαφορά και εδώ με τους ελευθεροεπαγγελματίες είναι ότι για τους αγρότες ισχύει το αφορολόγητο των μισθωτών δηλαδή 9.091 ευρώ (μέχρι αυτή τη στιγμή).
   – Για τα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ οι αγρότες καταβάλουν εισφορά αλληλεγγύης όπως όλοι, εδώ χωρίς κάποια διαφοροποίηση.
   – Στο φορολογητέο εισόδημα συνυπολογίζονται και οι άμεσες ενισχύσεις, εκτός από τις πράσινες και τις συνδεδεμένες καθώς και οι επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ (μέχρι στιγμής).
Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την απλή ανάγνωση του νομοσχεδίου είναι η τεράστια απόσταση από τις προεκλογικές υποσχέσεις αλλά και τις πρόσφατες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.
Η κατάργηση του ΟΓΑ, η εξομοίωση σε μεγάλο βαθμό των αγροτών μεταξύ των άλλων με γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και η οριστική φορολόγηση ενισχύσεων και επιδοτήσεων είναι μνημείο ασυνέπειας και ακραίας πολιτικής εξαπάτησης.
Πιέσεις από τους δανειστές γι’ αυτά τα ζητήματα υπήρχαν πάντα, αλλά ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Ακριβώς γι’ αυτό στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 28/1/2015 είχα τονίσει ότι οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις παραδίδονται στην Κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ ακατάσχετες και αφορολόγητες. Σήμερα φορολογούνται και ήδη από το καλοκαίρι του 2015 κατάσχονται.
Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για την αγροτική οικονομία και πολύ χειρότερα δείχνει άγνοια της πραγματικότητας.
Τόσο το φορολογικό όσο και πολύ περισσότερο το ασφαλιστικό τιμωρούν όσους παράγουν και δηλώνουν στοιχειώδη εισοδήματα. Για παράδειγμα ένας αγρότης με εισόδημα 20.000 ευρώ, βασική ενίσχυση 5.000 ευρώ και ασφαλισμένος στην 3η κατηγορία του ΟΓΑ όπου είναι ασφαλισμένοι οι 2 στους 3 αγρότες:
Πέρυσι πλήρωσε          954 ευρώ ΟΓΑ
                                2476 ευρώ φόρο
        ΣΥΝΟΛΟ:         3430 ευρώ    
Το 2017 πληρώνει      4745 ευρώ ΟΓΑ
                                2727 ευρώ φόρο
        ΣΥΝΟΛΟ:         7472 ευρώ
Δηλαδή αύξηση 118% και δεν είναι μόνον αυτό!
Ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης των αγροτών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών είναι η μεγαλύτερη διαρθρωτική μας αδυναμία που πρέπει να ξεπεραστεί και στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη κινήτρων συλλογικής οργάνωσης και δράσης.
Το αντίθετο, όσοι γνωρίζουν στοιχειωδώς το εισόδημα που δηλώνει ο μέσος οργανωμένος αγρότης ξέρουν πολύ καλά ότι με το νομοσχέδιο αυτό το μήνυμα είναι “τους ζυγούς λύσατε”.
Υπάρχει όμως δυστυχώς και ένα τρίτο συμπέρασμα πολύ πιο ηχηρό, παρά το γεγονός ότι είναι καλά κρυμμένο μέχρι σήμερα.
Χωρίς περιστροφές το 2016 θα αποδειχθεί η αρχή του τέλους της αγροτιάς με απρόβλεπτες συνέπειες για την υπόσταση της χώρας.
Πολύ συγκεκριμένα:
   1. Το έτος 2016 οι αγρότες καλούνται να καταβάλουν εισφορές στον ΟΓΑ αυξημένες κατά 63% (!) έναντι του 2015. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση 500-550 εκ. ευρώ σε ένα έτος.
   2. Στο εισόδημα του 2015 που θα φορολογηθεί φέτος με 13% θα συνυπολογιστούν οι πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις χωρίς καμιά εξαίρεση εφ’ όσον ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ . Αυτό σημαίνει μια επιβάρυνση στη φορολογία 100-120 εκ. ευρώ.
   3. Οι διαδοχικές αυξήσεις του ΦΠΑ από 13% στο 23% και σε λίγο στο 24% προκαλούν το 2016 επιβάρυνση που υπερβαίνει αθροιστικά τα 150 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο σε φυτοφάρμακα και  λιπάσματα η δαπάνη ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ.
   4. Αντίστοιχη είναι η επιβάρυνση από τις αποφάσεις του 2015 για το πετρέλαιο θέρμανσης που οδηγούν σε απώλεια εσόδων 120 εκ. ευρώ το 2016.
Η άθροιση των πιο πάνω αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και εγείρει ένα μεγάλο ερωτηματικό. Γιατί ; 
Το ερώτημα γίνεται πελώριο αν συνυπολογίσουμε τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώνονται στις πληρωμές και οδηγούν μαζί με τις δραματικές επιβαρύνσεις τους αγρότες σε ασφυξία και την ελληνική ύπαιθρο σε μαρασμό.
Η αγροτιά μας μπορεί να σηκώσει τεράστιο βάρος για την έξοδο από την κρίση και χρειάζεται όπλα και εφόδια γι’ αυτό.
Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση της στερεί όλα τα εφόδια και στρέφει τα  όπλα εναντίον της.
Δεν ξέρω αν η ελπίδα έρχεται ή φεύγει, ξέρω όμως πολύ καλά ότι την ελπίδα που ξεπήδησε στην ελληνική ύπαιθρο μέσα στην κρίση κανένας δεν έχει δικαίωμα να τη σκοτώσει, έχουμε εθνικό καθήκον να τη στηρίξουμε και να τη  βοηθήσουμε να ανθίσει.
Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: