Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Σάββατο 22/10/05

By on 22/10/2005

Συνελήφθησαν για μεταφορά λαθρομεταναστών.

Δύο Έλληνες συνελήφθησαν στην Πεντάβρυσσο Καστοριάς από Συνοριακούς Φύλακες του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Αλιάκμονα, να μεταφέρουν παράνομα τέσσερις Αλβανούς προς το Εσωτερικό της Χώρας με τελικό προορισμό την Θεσσαλονίκη έναντι χρηματικής αμοιβής. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημ/κών Καστοριάς. Τα δύο επιβατικά αυτοκίνητα κατασχέθηκαν. Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Αλιάκμονα.

Συνελήφθησαν επειδή εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα

Τρεις Αλβανοί συνέλαβαν Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καστοριάς επειδή εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από νομοθετημένο σημείο της Ελληνοαλβανικής μεθορίου και ο ένας εξ αυτών ήταν καταχωρημένος στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών στο έδαφος της SCHENGEN και είχε και πλαστή σφραγίδα εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος Κρυσταλοπηγής. Οι άλλοι δύο αλλοδαποί είχαν πλαστές προξενικές θεωρήσεις και πλαστές σφραγίδες εισόδου του Αστυνομικού Τμήματος Κρυσταλοπηγής. Τις πλαστές προξενικές θεωρήσεις και πλαστές σφραγίδες εισόδου τις προμηθεύτηκαν από άγνωστο ομοεθνή τους στην Κορυτσά αντί του χρηματικού ποσού των 150 ευρώ ο καθένας. Προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καστοριάς.

Ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής στα Μπουχάρια Μικροβάλτου

Η δημιουργία γεωπάρκου στο Μικρόβαλτο και η αξιοποίηση των φυσικών γεωμορφών Μπουχάρια και Νοχτάρια, παρουσιάστηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης στην 1η Πανελλήνια Έκθεση Εκπαιδευτικού – Περιβαλλοντικού Τουρισμού και Αγροτουρισμού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Οι εργασίες ανάδειξης της περιοχής Μπουχάρια στο Μικρόβαλτο εντάχθηκε στο 3ο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης προχωρά η ένταξη της περιοχής σε ένα πανελλήνιο δίκτυο γεωτόπων, ενώ παράλληλα προχωρά και στην έκδοση ενός βιβλίου που θα καταγράφει τους μύθους και τις λαϊκές παραδόσεις της περιοχής στα Μπουχάρια στο Μικρόβαλτο.

ΔΕΝ ΘΑΦΤΗΚΑΝ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΚΑΒΙΑ

Τελωνειακή αρχή με δήλωσή της στον «Π» διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα τους Reuters
Την είδηση που μεταδόθηκε από το Reuters και έκανε το γύρο του κόσμου, σύμφωνα με την οποία στα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά θάφτηκαν χιλιάδες κοτόπουλα, διέψευσαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οι τελωνειακές αρχές του Τελωνείου Κακαβιάς.«Εδώ και δύο μήνες δεν έχει εξαχθεί απολύτως κανένα φορτίο με πουλερικά στην Αλβανία», υπογράμμισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο με δήλωσή του στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του Τελωνείου Κακαβιάς, Μιχάλης Μάνος. Ο εκπρόσωπος του τελωνείου εξέφρασε την έκπληξή του για την είδηση, αφού όπως είπε ούτε πέρασε τέτοιο φορτίο από τον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, ούτε φυσικά θάφτηκαν χιλιάδες κοτόπουλα. Να σημειωθεί ότι ανύπαρκτο χαρακτηρίζουν το συμβάν, τόσο η Κτηνιατρική Υπηρεσία της νομαρχίας Ιωαννίνων όσο και ο ίδιος ο νομάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, καθώς τα στοιχεία της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι δεν έγινε εξαγωγή πουλερικών το τελευταίο δίμηνο.Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του Reuters «ένας Αλβανός εργάτης ξεφόρτωσε τη ν περασμένη Τετάρτη κοτόπουλα σε έναν λάκκο κοντά στα σύνορα της Κακαβιάς με την Ελλάδα, περίπου 260 χιλιόμετρα από τα Τίρανα. Το φορτίο με τα κοτόπουλα από την Ελλάδα θάφτηκε ζωντανό μετά από πέντε ημέρες παραμονής στα ελληνοαλβανικά σύνορα, λόγω μιας διαμάχης σχετικά με το αν έχουν τα κοτόπουλα τον ιό της γρίπης. Ένας μάρτυρας ανέφερε στο Reuters πως τα 3.600 κοτόπουλα πετάχτηκαν σε έναν βαθύ λάκκο και σκεπάστηκαν με χώμα από μπουλντόζα, ενώ τα πουλερικά προσπαθούσαν να πετάξουν και να βγουν έξω. Το υπουργείο γεωργίας αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο του ιδιοκτήτη, παρ’ ότι αυτός έλεγε ότι τα κοτόπουλα ήταν υγιή».Μετά την κατηγορηματική διάψευση της είδησης από τις τελωνειακές αρχές, το μόνο πιθανό σενάριο-αν η είδηση έχει βάση-είναι το εξής: Μπορεί να θάφτηκαν αλβανικά κοτόπουλα στο αλβανικό έδαφος, αλλά προκειμένου οι Αλβανοί να αποποιηθούν των ευθυνών τους, επικαλέστηκαν ότι δήθεν τα κοτόπουλα εισήχθησαν από την Ελλάδα.

Κακόγουστη φάρσα

Σε μπελά έβαλαν χθες άγνωστοι τους δημοσιογράφους της Πτολεμαϊδας, την Αστυνομία και το «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο, από μία ανυπόστατη πληροφορία που έφθασε σε δημοσιογράφο και η οποία έλεγε ότι στον χώρο του Αθλητικού Κέντρου (ΕΑΚ) και συγκεκριμένα κοντά στο ανεγειρόμενο κολυμβητήριο της πόλης μαθητές δημοτικών σχολείων που είχαν πάει εκδρομή εντόπισαν δύο πτώματα.
Αμέσως σήμανε συναγερμός, αλλά του κάκου. Η Αστυνομία που έσπευσε πρώτη στον τόπο δεν κατάφερε να εντοπίσει κανένα πτώμα, πόσο μάλλον δύο εφήβων όπως έλεγαν οι πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο είχαν φτάσει και στο «Μποδοσάκειο» νοσοκομείο στο οποίο κηρύχθηκε γενική επιφυλακή, με αποτέλεσμα κλιμάκιο γιατρών με επικεφαλής τον διευθυντή της Χειρουργικής Κλινική του νοσοκομείου να βρίσκονται σε ετοιμότητα περιμένοντας τη διακομιδή των πτωμάτων.
Παρά την έρευνα των αστυνομικών και των δημοσιογράφων δεν εντοπίστηκε στον προαναφερόμενο χώρο κανένα πτώμα, ούτε και κανένα άλλο ύποπτο στοιχείο, όπως για παράδειγμα αίμα, πόσο μάλλον τα δύο πτώματα για τα οποία γινόταν λόγος, με αποτέλεσμα αδίκως να έχει κινητοποιηθεί τόσος κόσμος και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο τελικά για κάποια κακοήθη φάρσα.
Η Αστυνομία διαβεβαίωνε τους δημοσιογράφους ότι δεν δέχθηκε καμία κλήση από κάποιον δάσκαλο ή μαθητή που να ανέφερε σχετικό περιστατικό, καθώς και ότι πληροφορήθηκε την υπόθεση αυτή από τους δημοσιογράφους, ενώ άκαρπη απέβη και η δημοσιογραφική έρευνα αφού δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ότι επρόκειτο για πραγματικό γεγονός.Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι κάποια από τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που πήγαν εκδρομή στον συγκεκριμένο χώρο πιθανά να είδαν κάποιον ή κάποιους νεαρούς άστεγους, ίσως Αλβανούς υπηκόους, να κοιμούνται σε ένα παλιό αυτοκίνητο που εγκατέλειψε κάποιος εκεί, μπροστά από το κολυμβητήριο και από στόμα σε στόμα να παραποιήθηκε το γεγονός κα να πήρε εξωπραγματικές διαστάσεις.

www.ert.gr & www.e-ptolemeos.gr

3 Comments

  1. 437.anna67

    22/10/2005 at 10:38

    "Μπουχάρια" Μικρόβαλτου

    ''''

    Διάφοροι μύθοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο. Στην πραγματικότητα είναι φυσικές γεωμορφές που προήλθαν από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων χρόνων.

    Έχουν το σχήμα χωμάτινης κολώνας από άμμους, κροκάλες, μάργες και αργίλους και πιθανή συγκολλητική ύλη από οξείδια του σιδήρου και διοξείδιο του πυριτίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Αθήνας (Τμήμα Γεωλογίας). Τη κορυφή των κολόνων αυτών καλύπτει ένας σχιστολιθικός βράχος που "'επαιξε" το ρόλο της ομπρέλλας στην εξέλιξη του σχηματισμού.

    Ανέρχονται σε αριθμό περί τους είκοσι (20) και το ύψος τους ποικίλει από 3 μέχρι 6 μέτρα.

    Βρίσκονται στο Μικρόβαλτο του Δήμου Καμβουνίων, 40 χλμ. νότια της Κοζάνης. Το όνομα της τοποθεσίας "Μπουχάρια" προέρχεται από το σχήμα τους, καθότι "μπουχάρι" στην τοπική διάλεκτο σημαίνει καμινάδα.

    Ενδιαφέρον στην περιοχή παρουσιάζουν επίσης κωνικοί σχηματισμοί, τα "νοχτάρια", ίδιας προέλευσης και σύστασης με τα "Μπουχάρια", χωρίς όμως το σχιστολιθικό καπέλο, που επεκτείνονται σε μήκος δύο (2) χλμ. του ρέματος της Ποταμιάς, στα όρια του Δήμου Καμβουνίων με την κοινότητα Λιβαδερού.
    Η πρώτη εικόνα για τον επισκέπτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά του και τον καθηλώνουν. Στο βάθος τα δύο ψηλότερα "Μπουχάρια" οι μεγάλοι "Άτλαντες", πιο πάνω οι "Καρυάτιδες", αριστερά τα "σαγόνια του καρχαρία", ο "φρουρός".

    Στην επόμενη χαράδρα ανακαλύπτει τους "περιπατητές", τα "νοχτάρια-σταλαγμίτες" και άλλα. Το ρέμα της Ποταμιάς στη συνέχεια παρουσιάζει ευχάριστες εκπλήξεις με αποκορύφωμα τη "χαράδρα των δεσποτάδων", ανθρωπογεωμορφές απίστευτης ομορφιάς.

    http://www.kozani.gr

  2. 236.zante

    23/10/2005 at 10:09

    Και μια άλλη σελιδούλα για το Μικρόβαλτο (άσχετη με τα μπουχάρια):

    https://www.geocities.com/mikrovalto2000/

  3. 1110.ellasgr

    14/03/2006 at 01:07

    ZANTE, eisai apo mikrovalto?????

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: