Σύντομο Δελτίο Τοπικών Ειδήσεων : Τρίτη 17/1/06

By on 17/01/2006

Καμία νέα άδεια δεν δόθηκε στη ΔΕΗ για ταφή αμιάντου σε ορυχεία της περιοχής

Καμία νέα άδεια δεν έχει δοθεί στην ΔΕΗ για την ταφή αμιάντου σε ορυχεία της περιοχής, δήλωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης τύπου ο Νομάρχης Κοζάνης Ιορδάνης Ανδρεάδης. Σε περίπτωση “πιεστικής” αίτησης της ΔΕΗ ο Νομάρχης Κοζάνης είπε πως θα ζητηθεί η γνωμοδότηση των Δημοτικών Συμβουλίων (που βρίσκονται στον ενεργειακό άξονα) και ανάλογα θα πράξει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Υπογράμμισε επίσης πως στο θέμα αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια συντεταγμένη και κοινή στρατηγική. Αναφερόμενος στο θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες υπογράμμισε πως η ΔΕΗ πιέζεται να προχωρήσει στην αποξήλωση αμιάντου από τους πύργους ψύξεως στο πλαίσιο προγράμματος αναβάθμισης, το θέμα τόνισε είναι αν το κάνει από άποψη ευαισθησίας ή για να μην χαθούν λεφτά από το 3 ΠΕΠ ενώ κατήγγειλε ότι στο παρελθόν η ΔΕΗ ανεξέλεγκτα εναπόθεσε αμίαντο στα ορυχεία. Όσον αφορά τα σχολικά κτίρια υπογράμμισε πως η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ήδη δαπανήσει 16 χιλ ευρώ για την απομάκρυνση και τοποθέτηση αμιάντου εκτός Νομού από τέσσερα – πέντε σχολεία της περιοχής και επιπλέον πλήρωσε τις αναλύσεις δειγμάτων από σχολεία που δεν ελέγχθηκαν από τον ΟΣΚ κάτι που δεν όφειλε να το πράξει. Επίσης ο κ. Ανδρεάδης ανέφερε πως αναμένεται απάντηση από τον ΟΣΚ στο αίτημα να ενταχθεί ο Νομός στο πρόγραμμα απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία.

Μία Ένωση ανά νομό προτείνει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κοζάνης

Την απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης για τον ορισμό της τιμής μονάδας του οικοπέδου με το κτήριο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης και Σερβίων προκειμένου να γίνει η αγορά από τον Δήμο περιμένει η διοίκηση της ΕΑΣ για να λάβει και το αντίτιμο που θα συμφωνηθεί και να πληρώσει τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι, χτες προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της Ένωσης χτες, η οποία κηρύχτηκε παράνομη και καταχρηστική μετά από προσφυγή της Διοίκησης. Όπως τόνισε σήμερα μιλώντας στο Δίκτυο της ΕΡΑ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κοζάνης και Σερβίων κ. Παναγιώτης Αρνίδης η Ένωση δεν οφείλει στις τράπεζες ούτε ένα ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις της προς την Εταιρεία Λιπασμάτων είναι καλυμμένες από τις απαιτήσεις της από τους αγρότες, οι υποχρεώσεις της προς το Υπουργείο Οικονομικών οδεύσουν σε ρύθμιση και οι οφειλές προς τους εργαζόμενους να αποδοθούν από τα χρήματα της πώλησης στον Δήμο Κοζάνης του κτηρίου διοίκησης και του οικοπέδου. Επίσης ο κ. Αρνίδης τοποθετούμενος σχετικά με τη πρόταση του Βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη για συνενώσεις Ενώσεων υπό την αιγίδα της Ένωσης Γρεβενών, απάντησε πως η Ένωση Κοζάνης και Σερβίων μπορεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο και επιπλέον πρότεινε να υπάρχει μια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών σε κάθε νομό.

Ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη μεταποίηση και τον τουρισμό από τα ΠΕΠ

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης και Υφυπουργός Χρήστος Φώλιας υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική απόφαση για την έναρξη του Γ´ κύκλου του προγράμματος ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και του τουρισμού, στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΚΠΣ 2000-2006. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικής επιχορήγησης ύψους περίπου 210 εκατ ευρώ και για τους δύο τομείς. Η δράση αυτή εντάσσεται στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στις 13 Περιφέρειες, αποσκοπώντας τόσο στην ενδυνάμωση και ενίσχυση της Περιφερειακής Ανάπτυξης, όσο και στη βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εντάσσεται στην γεωγραφική περιφέρεια 3 με ποσοστό επιχορήγησης 50% για τη μεταποίηση και 48% για τον τουρισμό. Πληροφορίες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφοριών στην ΑΝΚΟ ΑΕ και στο τηλ 24610- 24022.

Δηλώσεις του Νομάρχη Καστοριάς για την ετοιμότητα σχετικά με την γρίπη των πτηνών.

“Παίρνουμε όλα τα μέτρα εκείνα που χρειάζονται, προκειμένου να είμαστε σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ύποπτου κρούσματος” δήλωσε ο Νομάρχης Καστοριάς Κωνσταντίνος Λιάντσης, σχετικά με το θέμα της γρίπης των πτηνών και την ετοιμότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και αρμοδίων υπηρεσιών με σκοπό την πρόληψη και τη διαρκή ετοιμότητα, αποφασίστηκε να γίνει οριοθέτηση των οικόσιτων πτηνών, να συσταθεί και να λειτουργήσει άμεσα γραφείο αναφοράς στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα. Σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Καστοριάς υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, γι’ αυτό δεν πρέπει να φτάνουμε σε υπερβολές. Ανέφερε ακόμη ότι θα υπάρχει συνεχής συνεργασία και ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Εγκρίσεις δημοπράτησης έργων του «ΘΗΣΕΑ»

Εγκρίσεις δημοπράτησης έργων του προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης “ΘΗΣΕΑ”, υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέας Λεούδης. Το συνολικό ποσό για τα έργα που εγκρίθηκαν ανέρχεται στα 4.638.989 εκ. ευρώ. Ειδικότερα εγκρίθηκε η δημοπράτηση έργων στο νομό Γρεβενών για τους δήμους Θεοδώρου, Ζιάκα, Γρεβενών, Βεντζίου και την κοινότητα Κοινότητα Αβδέλλας. Στο νομό Καστοριάς για τους δήμους Αγ. Τριάδας, Νεστορίου, Βιτσίου και Κορεστείων. Στο νομό Κοζάνης για τους δήμους Τσοτυλίου, Βελβεντού, Καμβουνίων, Αγ.Παρασκευής, Κοζάνης και Ασκίου. Και στο νομό Φλώρινας για τους δήμους Μελίτης, Περάσματος και Φλώρινας

“Λουκανικοφαγία” του Αγίου Αθανασίου στο Βελβεντό

Από το πρωί ως αργά το απόγευμα αύριο Τετάρτη 18 Ιανουαρίου οι κάτοικοι του Δήμου Βελβεντού αλλά και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παραδοσιακά- χειροποίητα λουκάνικα, στο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου στο 2χιλ από το Δημοτικό Στάδιο στο δρόμο Βελβεντού- Παλαιογρατσάνου. Ο Δήμος και το ΚΑΠΗ Βελβεντού θα προσφέρουν λουκάνικα και κρασί έξω από το εξωκλήσι. Η εκδήλωση θα γίνει μετά τη Θεία Λειτουργία, που ξεκινά στις 9 το πρωί.

«Η κουζίνα της Μαμάς» μαγειρεύει αυτή την Κυριακή στην Καστοριά

“Η Κουζίνα της Μαμάς” με τον Ευτύχη Μπλέτσα, η ταξιδιάρικη και νοστιμότατη εκπομπή μαγειρικής της ΕΤ3., αυτή την Κυριακή 22Ιανουαρίου μαγειρεύει στην Καστοριά. Στην αρχοντική Καστοριά ο Ευτύχης ανακαλύπτει τις γαστρονομικές ευαισθησίες των ντόπιων και μαγειρεύει γριβάδι γκαρούφα, το αγαπημένο τους φαγητό. Μαθαίνει μια πρωτότυπη συνταγή με ντόπια όσπρια: φασόλια γίγαντες με σπανάκι. Πριν φύγει τρυπώνει σ’ ένα παλιό αρχοντικό στην συνοικία Ντολτσό για να μάθει πώς φτιάχνεται το παραδοσιακό γλυκό σάλιαρος. Η εκπομπή παρουσιάζεται κάθε Κυριακή στις 5 το απόγευμα και σε επανάληψη κάθε Δευτέρα στις 11 το πρωί.

Πηγή:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: